No masz wyżej opisane, wyczerpałem chyba temat
No masz wyżej opisane, wyczerpałem chyba temat
-- edit --
proponuje wymienic tez czujnik na pedale hamulca-koszt niewielki jakies max 30-40 zl
Dzisiaj i mi przytrafiła się taka przykra niespodzianka (hh, vdc, asr a do tego check engine), mechanik ratujący mnie z opresji po podłączeniu kompa stwierdził, że dwa wtryskiwacze padły. Faktycznie to może być problemem?
Wtyczki od wtryskiwaczy jeśli źle są podłączone, lub coś przerywa na instalacji mogą powodować ww. problemy.
ja wymienilem ten czujnik na pedale hamulca i mam spokoj od tamtej pory
Ja ostatnio wziąłem przedłużkę od grzechotki i młotek, postukałem ładnie w pompę abs i też cisza od 1,5mc :D coś się tam w środku przywiesza widocznie przez wade konstrukcyjna w modelach do 2007 roku
no to tez jest ponoc dobra i polecana metoda:D
Niedawno wymieniłem u elektryka wtyczki elektryczne do wtryskiwaczy na nowe, lojalnie informuję, iż nie jest to całkowite remedium, albowiem problem wciąż występuje - tylko rzadziej. Niezaprzeczalną (i niespodziewaną jednocześnie) korzyścią z tej operacji jest jednakże lepsze zbieranie się silnika poniżej 2000 obrotów, większa elastyczność i reakcja na gaz. A zatem warto. W przyszłym tygodniu wymieniam czujnik pedału hamulca, dam znać po stosownym czasie czy to pomogło.
PS. Szczerze polecam do wszelkich operacji elektrycznych w Warszawie elektryka "Auto-Elektryk Edward Walczuk" Warszawska 95, 05-082 Lubiczów, który wymienił mi kostki na wtryskiwaczach (miałem swoje z allegro). Fach w ręku, obsługa od ręki bez umawiania się, ceny bardziej niż sensowne i przede wszsytkim zero ściemy. Tylko zagadywać Pana nie można (jeśli komuś zależy na czasie) bo ma tendencje do snucia opowieści różnych (ciekawych co prawda, gdyż doświadczony już z niego fachowiec) przez co można spędzić w warsztacie dwa razy tyle czasu co planowano :)
UPDATE:
Zmiana kostek nie naprawiła dyskutowanego błędu, nie zmniejszyła również częstotliwości jego występowania.
Sprawdź w centralce ABSu, może któryś czujnik ABS padł albo znajdziesz inny zgłoszony błąd, który Cię naprowadzi.
Mam problem z sygnałem z czujnika ABS z lewego przedniego koła, więc opiszę szczegółowo problem, mam nadzieję, że ktoś pomoże mi upewnić się, czy wina jest po stronie piasty, czy może to być jednak coś innego.
W lipcu wymieniłem lewą przednią piastę na nową (SNR). Podczas wymiany uszkodziłem czujnik ABS, więc tydzień później założyłem nowy (Bosch). Wszystko działało ok do listopada, kiedy ABS zaczął interweniować podczas hamowania mimo braku utraty przyczepności. Czuć było mrowienie na pedale hamulca, ale mimo to dało się hamować awaryjnie. Podłączyłem komputer i wyświetliło następujące błędy:
Załącznik 224062
Możliwe, że C1815 był stary i nie dotyczył tej sytuacji, chociaż nie mam pewności. C1800 był pewnie spowodowany słabym akumulatorem.
O dziwo po skasowaniu błędów wszystko wróciło do normy. Ten sam problem w do lutego powtórzył się jeszcze dwukrotnie. Za każdym razem po myciu samochodu. Niestety ostatnio skasowanie błędu już nic nie dało, auto zaczęło delikatnie szarpać podczas jazdy na tempomacie, a podczas hamowania delikatnie wtrącał się ABS. Przy mocniejszym hamowaniu wyskoczył błąd C1036. Dla zrozumienia co się dzieje, sprawdziłem jaką prędkość kół pokazują czujniki:
Załącznik 224063
Akurat podczas pomiarów nie było jakiś wielkich odchyłek, piki po kilka km/h. Błąd ABS się nie pojawiał.
Niemniej jednak postanowiłem wymienić czujnik ABS. Po wymianie zrobiło się tylko gorzej.
Błąd wyskakuje po rozpędzeniu się do ok. 50 km/h i do tego momentu ABS szaleje.
Załącznik 224065
Stwierdziłem, że może coś źle zrobiłem przy montażu. zdjąłem nadkole, porządnie spsikałem wtyczkę kontakt sprayem i przedmuchałem sprężonym powietrzem. To samo zrobiłem z pierścieniem magnetycznym na piaście.
Niestety na owym pierścieniu zauważyłem uszkodzenie widoczne na zdjęciu. Ten czarny materiał to nie metal czy magnez, a prawdopodobnie guma.
Załącznik 224064
Najważniejsze pytanie: Na pewno piasta do wymiany, czy może to być coś innego?
Pierścień magnetyczny w piaście raczej nie jest wymienialny?
Nikt nie ma żadnego innego pomysłu? Czyli tak jak sądziłem, piasta do wymiany.
Witam, problem podobny ... zaczęło się od kontrolki vdc invalid którą pojawiała się głównie przy hamowaniu po czym od razu gasla... działo się tak mniej więcej od tygodnia ... łącznie w sumie może że 4 razy.... dziś ruszając nad morze i po przejechaniu 10 km zapaliła się w trakcie jazdy razem z kontrolka / komunikatem abs/ hill holder ... Z pod siedzenia kierowcy zaczął wydobywać się dym stacyjka zaczęła wariowac a na powrocie doszła do tego kontrolka airbaga... pod domem sprawdziłem co to mogło być pod tym siedzeniem Ale nie zauważyłem nic stopionego spalonego A nawet ciepłego ... odpielem aku i podłączyłem ponownie ... Przejechałem się parę km wszystko poza airbagiem zniknęło i wydaje się być normalnie ... Ale z dzieckiem nad morze jechać to już strach... wczasy opłacone ... Oczywiście niedziela ... dramat
Trochę odkop ale mam szybkie pytanko, prawdopodobnie będę musiał wymienić któryś z czujników abs z przodu, gdzie dokładnie jest wtyczka w, którą wpinamy przewód? Nie chodzi mi o stronę piasty tylko tą drugą, pytam bo nie wiem ile czasu uda mi się zagospodarować na wymianę i ile będzie rozbierania. Pacjent to 159 2.4
Ogólnie sytuacja w moim przypadku była taka, że czasem przy maksymalnym skręcie w prawo wyrzucalo błąd ABS, hill Holder, vdc i ASR, ale po ponownym uruchomieniu silnika błąd gasł, miałem tak z 5 razy w sumie ale od paru dni znów przy skręcie w prawo wyrzucilo wyżej wymienione bledy i tak zostało, podepne jeszcze pod kompa ale nie wiem czy mnie to jakoś naprowadzi, obstawiam uszkodzoną wiązkę w czujniku ABS.
Mi wywalalo ten błąd i wymieniłem czujnik na pedale sprzęgła i jak ręką odjął jak narazie od kilku lat nie powrócił wiec może spróbuj z nim. To koszt niewielki i troszkę grzebania. Musisz się położyć na plecach pod kierownica latarka w zeby i obkrecasz go wokół osi nie pamiętam w którą stronę i wychodzi. Banalna wymiana
Wiązka albo czujnik. Sprawdź przewód, skoro wywala błąd przy skręcie.
tak zrobię, a żeby wymienić czujnik muszę demontować piastę czy jest dostęp bez tego? I gdzie jest wpięta wtyczka czujnika, trzeba demontować plastikowe nadkole? Wiem, że dużo pytań ale mam deficyt czasu i po prostu muszę to zrobić jak najszybciej, a nerwują mnie te kontrolki strasznie :D Mechanika chcę sobie odpuścić w tym wypadku :)
- - - Updated - - -
W sobotę zdjąłem koło i okazało się, że przewód nie był nigdzie przymocowany u latał sobie luźno, przymocowałem go gdzie trzeba, odpiąłem kostkę, przeczyściłem i błąd zniknął, przejrzałem również koronkę ale niczego niepokojącego nie znalazłem, jak sytuacja się powtórzy wymienię czujnik na nowy, na razie 200 kilometrów zrobione i wszystko ok.
Podepne sie pod temat.
Wczoraj demontowalem kierownice w celu wymiany przelacznikow zespolonych. Okalblowanie z kierownicy zostalo wypiete na jakas godzine (rowniez akumulator), nastepnie montaz w odwrotnej kolejnosci, podpiecie aku i po przejechaniu 100 m. wlaczyl sie problem VDC..
Pytanie - czy cos poknocilem przy montazu kierownicy( wszystko polaczylem zgodnie ze sztuka)? Gdzie znajduje sie czujnik polozenia kola kierownicy( czy on moze byc problemem?..
Pozdrawiam
Witam. Mam problem z modułem VDC/ABS... u mnie dodatkowo objawia się tym,że wraz z awariami ABS pojawia się błąd "brak komunikacji z sterownikiem silnika".
Dzieje się tak, że auto jedzie po jakimś czasie jazdy ok 30min wywala błąd wiadomy i auto gaśnie i nie chce odpalić. Dopiero jak postoi dłuższy czas i troche ostygnie można uruchomić silnik.
Czy zasilanie modułu ABS jest jakoś powiązane z zasilaniem sterownika silnika? Miał ktoś z Was taki przypadek?
Dzisiaj odczytałem błędy, miałem ich troche, po skasowaniu nacisnąłem hamulec i wywaliło znowu :C1161 Przełącznik świateł hamowania - nieciągły.
Czy możłiwe jest ,że ten czujnik w czasie jazdy powoduje gaszenie silnika i błąd komunikacji z sterownikiem silnika? (C1101 STerownik silnika-nieciągły)
Witam,
U mnie przy dokładnie takiej samej czynnosci wyskoczyl błąd "VDC not available" i tez po zmontowaniu kierownicy i zrobieniu moze z 20m.
Czy udało Ci się już rozwiązać problem?
Czujnik położenia kierownicy to ten element na samym środku przełączników zespolonych, jest on demontowalny i podłączany płaską wtyczką na samej gorze od strony zegarów. Ja swój przez przypadek odpiąłem ale za chwile założyłem zpowrotem.
panowie,mam pytanko
po wymianie maglownicy pojawił się błąd VDC
jest to zrozumiale, zbierznośc się rozjechała ,kierownica skrzywiona wiec i komputer sypie błędem...wiec pojechałem na zbieżność
zbieżność ustawiona,lecz niestety błąd pozostał...
czy należy podpiąć pod kompa i ustawić kąt skrętu kierownicy?pytam gdyż sądziłem iż błąd sam zniknie
Sprawdzałeś jaki dokładnie błąd się pojawia?
Czujnik kąta skrętu kierownicy można skalibrować.
Witam,mi tylko świeci błąd vdc a nie ma błędu.Może to być spowodowane zbieżnością? bo napewno trzeba ustawić.Albo coś z manetkami dokładnie z tym czujnikiem położenia kierownicy bo mi manetka kierunkowskazu nie odbija.
Łączyłeś się z centralką ABS w celu sprawdzenia błędów? Bo to trochę dziwne.
Nikt nic nie wie? Pomocy
Wykonywałeś potem kalibrację czujnika położenia kierownicy?
Sprawdzałeś jakie wartości pokazuje, przy ustawieniu kół na wprost?
Nie robiłem tej kalibracji bo myślałem ze nie potrzeba tym bardziej ze jak wymiemiałem kiere to nic nie musiałem robić. Czekam na program i kabel bo stary dysk mi padł i straciłem program jak podłącze to zobaczę jaki błąd pokazuje.
Pytanie jak się wykonuje ta kalibrację?
Pozdrawiam
Skoro ściągałeś kierownicę i wymieniałeś przełączniki pod kierownicą (tzw. pająk), to mogło się rozjechać. Kalibracja jest opisana i dostępna w zakładce ABS/ESP - Regulacje w MESie.
Na początek podłącz kompa, sprawdź co pokazuje jak masz koła ustawione na wprost - jeśli nie jest 0 lub okolice to na pewno masz rozjechaną kalibrację.
Dzięki
Po skasowaniu błędów na szczęście wszystko wróciło do normy, dzięki za pomoc:ciao:
pzdro
Tak dla urozmaicenia usterek - w moim przypadku pakiet vdc, hh, abs zaczyna piszczeć przy wyższej prędkości, a pedał sprzęgła wpada w podłogę :five: ktoś miał może podobnie? Działo się tak i przed jak i po wymianie sprzęgła, dwumasy, wysprzeglika.
Również posiadam problem z abs i może ktoś miał taki przypadek .
Podczas mocnego wciśnięcia hamulca i próbie ruszenia jest takie psstt jakby spod pedału hamulca i wariuje wskazówka prędkościomierza . W czasie jazdy wszystko jest okej , brak jakichkolwiek błędów . Tylko to pssst spod pedału hamulca i świrująca wskazówka prędkościomierza podczas ruszania .
Miał ktoś może podobny problem ? bądź wie co może być nie tak ?