Ja też zalałem takim.
Printable View
Ja też zalałem takim.
Dzieki wiec bedzie 75w80:)
Czy do skrzyni F40 wlewano kiedykolwiek olej ATF D3? Tak twierdzi mój mechanik, który właśnie olej zlał... I ten FUCHS Titan Sintofluid 75W80 niby pozwoli pojeździć tej skrzyni "...tylko trochę...". Proszę o pomoc.
siema zastanawiam się nad wymianą oleju w skrzyni. Wszystko chodzi jak należy ale autko ma 180tys przebiegu i myślę że dobrze to zrobi skrzyni. Co polecacie? z tego co czytam to Tutlea car matryx jest ok. A szczerze mówiąc nie wiem nawet jaką mam skrzynie :/ alfa 159 1.9 8V 2007/8r.
a czytałeś któryś z wątków? masz m32 z GM, chyba że automat ;)
manual mam. To jaki olej najlepszy do m32?
Nie wiem jaki jest najlepszy, ale po przeczytaniu kilku wątków i stron o skrzyniach m32 do swojej zalałem FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80
Ice, dwa najpopularniejsze to Tutela i Fuchs, ja wlałem Fuchsa i 200 ml Archoila 9100 i drążek zmiany biegów chodzi dużo lepiej ;-)
Ja lałem Tutele + Archoil 9100 i też jestem zadowolony z efektów.
Ja dwa dni temu zmienilem na Fuchs Titan 75w80 bez dodatków. I jest naprawde fajnie:) różnica odczuwalna ze starym olejem..chociaż stary w miare wyglądał przy wymianie.Archoil plan po lecie na zimę dodać:)
Panowie czy po zlaniu ok. 2,5l oleju z F40 i wlaniu 2,8l (zgodnie z wytycznymi z instrukcji) coś może się niedobrego stać? Np. przy pełnym obciążeniu? Dodam jedynie, że olej to FUCHS Sintofluid 75W80, a drążek chodzi znakomicie lepiej.
Witam, Panowie w mojej 159 strasznie wyje skrzynia. Na 5 biegu poniżej 100 km na godz hałas nie miłosierny powyżej 100km/h wycie ustaje . Czy pomoże wymiana oleju czy czeka mnie remont całej skrzyni?
Wymieniłem dzisiaj olej w skrzyni biegów. Zacząłem od śruby od kontroli stanu oleju żeby zobaczyć czy jest odpowiedni poziom. Ku mojemu zdziwieniu wyleciało z 300ml oleju albo więcej. Czyli było za dużo nalane. Odkręciłem korek spustowy i zlałem reszta. Na focie widać ze w 5l bańce jest grubo ponad 2.5 litra.Olej czerwony. Pewnie Tutela. Myśle ze był zmieniany we Francji i za dużo ktoś nalał. Na korkach spustowych był sylikon. Nalałem 2.2. Ile ma być tego oleju??? Opel inaczej, Alfa inaczej. Mam dolac? Musze pojeździć żeby zobaczyć czy jest poprawa jakaś.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=164549&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=164550&stc=1
Moja porada taka żebyś dolał. Nalałeś 2.2, zostało ci po zlewaniu około 0.2. Razem 2.4 litra, a żeby wałki były odpowiednio zalane w M32 musi być 2.8 litra. Oczywiście na tej ilości co masz też pojeździsz ale krócej:D.
Fachowcy od skrzyń radzą, żeby do M32 lać więcej o ok 0,3 - 0,5L jak mówi instrukcja. Chodzi o lepsze smarowanie górnego łożyska 5 i 6 biegu.
Jak zwał, tak zwał, generalnie była mowa, o niedostatecznym smarowaniu łożyska na górnym wałku. Piszę, że 5 i 6 bo u mnie i w dużej ilości przypadków zaczyna się od wycia właśnie tych biegów.
a co myslicie o oleju
RAVENOL MTF-2 75W-80?
byłem dziś u mechanika i mówił że poleca mi ten olej do skrzyni..
może mi ktoś powiedzieć coś więcej? lepszy od Sintofluid 75W80?
ma ktoś z was jakieś wejście do tanich olejów?
bo chciał bym zamówić amsoil premium diesel deo 5w40 albo liqui moly diesel synthoil5w40 i narazie na allegro jest najtaniej.
Pytaj i Pablo. miał ostatnio promocje na oleje :-)
Witam panowie ktoś może miał objaw wyjącego 4 biegu ?
Zamierzam spróbować zaleczyć wymianą oleju na FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80 rok 1.5 roku temu był zmieniany ale nie do końca moge ustalić na co...
Moje pytanie czy to już za późno na takei zabiegi ? moze ktoś przerabiał podobny problem ?
Ja bym zmienił jednak na Tutele Matryx. Co do dźwięków ze skrzyni, masz tu przykładowe wątki. Jeśli poszukasz dłużej, na pewno znajdziesz więcej ciekawych info :)
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...uranie+skrzyni
A ty lukasz juz ogarnąłeś swoją skrzynie??
Wiesz skąd te niepokojące odgłosy?
Niet, narazie głównie przemieszczam się na piechotę, napiszę co i jak jak znajdę winowajcę...
Bo ja ci powiem szczerze że po twoim sms odpuściłem i wymianę oleju w skrzyni i płukanie silnika... Zaleje chyba jednak takim jak miałem bez wydziwiania ( mechanik tak mi od początku doradzał ).... Wszystko chodzi jak należy to po co kombinować..
Czasem przedobrze i dopiero będę się gryzł
Tj. płukanie silnika raczej Ci nie zaszkodzi, nieco syfu wypłynęło, dość długo olej miałem klarowny na bagnecie, teraz już jest lekko czarnawy ale to pewnie jeszcze spuścizna po poprzednim właścicielu/ach. Odpuściłbym wymianę oleju w skrzyni jeśli wszystko dobrze Ci chodzi.
No właśnie mechanik mówi że płukanka może rozstrzelnic silnik..
A jak wpadnie tutaj KHOT to nazwie go trollem garażowym a nie mechanikiem:-P :-D
No ja też uważam że silnikowi nic nie będzie po płukaniu. Zobacze...mam za 2tys wymianę więc pomyślę.
Nie masz się czego bać. U siebie płuczę za każdym razem. Ostatnio płukałem fiatowskie 1.2 16V benz po 120 000 km i 12 lat (auto w rodzinie od nowości, płukane pierwszy raz) i żadnych dolegliwości po tym.
Witam
Mam pytanie to w końcu ile tego oleju ma być w skrzyni F40?
Ja wymieniłem olej jekieś 6 miechow temu i wlałem 2.7 l. Na początku ciężko mi wchodziła 3 i 1 po wymianie było ciut lepiej ale od pewnego czasu nie dość że te biegi znowu wchodzą ciężo to jeszcze do tego doszła czasami 2. Wyczytałem na forum opla że opel zaleca wlewać 2.2l bo był właśnie problem z chaczeniem biegów. Teraz niewiem czy to może tu jest problem w zadużej iliści oleju i czy spuścić te 0.5l
Z tego co wiem to innych nie było, dalej ponawiam pytanie.
Tutaj podają 2,8 l...
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=171654&stc=1
Dzięki za info ciekawi mnie tylko dlaczego tak się różnią dane w oplu alfie sabie
Mówimy oczywiście cały czas o F40?
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
zdazyło się wam kiedyś zablokowanie skrzyni biegów? brak możliwości wyłączenia biegu ( 3 ) po zgaszeniu i odpaleniu silnika na sprzegle skrzynia śmiga normalnie. Fakt że za kierownicą nie siedziałem ja tylko kolega który pierwszy raz jechał moim samochodem , no ale zmieniać biegi to chyba żadna filozofia....
gdy ostatnio zmieniałem lewy górny wahacz wysunęła mi się pół oś ze skrzyni i uciekło troszeczkę oleju( dosłownie mała plama bo od razu to zauważyłem i ją wsunąłem) ... ale nie wyczułem żadnych zmian. Nic się nie działo do wczoraj gdy on wsiadł za kierownice. Ale teraz jest normalnie. Co myślicie? czary mary?
Muszę zrobić dolewkę oleju do skrzyni biegów bo nalali mi 2 litry do M32 i trochę szukałem w necie dobrej ceny na Tutella Matryx. Gdyby ktoś potrzebował to autosklep24 ma teraz promocje i litr kosztuje 39,90 + paczkomat 9 zł. W ASO 55 zł