Mam podobnie z tym, że u mnie z dnia na dzien zaczeło skrzypieć. Wizyta w SKP i przyczyna zlokalizowana, takze moze udaj sie na SKP, moze diagnoście uda sie takze zlokalizować
Printable View
Zdiagnozowano - tzw mała tuleja wahacza dolnego.
Mi skrzypi z przodu ale tylko jak jest zimno i jak przyjeżdżam przez jakieś wyboje, czy to tez może mieć związek z tulejami wahacza?
U mnie jakieś 2 tygodnie temu zaczęła skrzypieć tuleja gumowa stabilizatora. Nie było to głośne, ale jedak irytujące, że coś trzeszczy. Kupiłem w aptece igłę ze strzykawką i zaaplikowałem biały smar litowy między gumę, a stabilizator i mam spokój.
zrobiłem dzisiaj to samo co Andrzej i zobaczymy czy coś to da
i mnie dzisiaj dopadł ten problem - skrzypi po prawej przedniej stronie :/ zawieszenie na 100% OK więc nie zostaje nic innego jak "siknąć" po wszystkich możliwych tulejach :P
Jakieś podpowiedzi gdzie przeważnie występuje ten problem?
Tuleje wahacza górnego tak wygląda TRW po 6 miesiącach użytkowania i jakieś 3 kkm przebieguhttps://youtu.be/_TjqKM2gZZc
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Był w woreczku TRW
Tego nie wiem napewno był w grubej folii TRW zgrzanej na ciepło
Teraz mam magnetii z autosklep24.pl mechanik przy demontażu i montażu potwierdził znaczącą różnice na korzyść magnetti
W mojej belli TRW górny prawy zaczął skrzypieć po niecałych 2 miesiącach - normalnie jak stare łóżko :O Potem krótka przygoda z Fastem - również gówno jakich mało. W tydzien zrobiłem 300km i wahacz na śmieci. Pojawiło się stukanie...
Jak już, to tylko oryginał.
Ja zakładałem lemfordera jeden skrzypiał od początku na reklamacje drugi kupiony reklamacja uwzględniona 15 tyś jest ok trw ma często podróbki trzeba dobrze kupić.
Sprawa wygląda tak:
siknalem we wszystkie możliwe tuleje i nadal skrzypi :( stanąłem na progu od strony pasażera żeby nieco auto "rozbujac" i dochodzi straszny dźwięk skrzypienia-zostaje mi siknac mocowania sprężyn... Słabo to wygląda
Górny wahacz usłyszysz bez kanału z zewnątrz tylko musisz skręcić kołem tak żeby było widać tuleje. Nawet widać jak przeskakują i trzeszczą.
Skrzypienie powoduje wytarta tuleja w wahaczu o ile pamiętam jest plastikowa,nie daj sobie wcisnąć całego wahacza wymieniają same tulejki
Ja popsikalem sprajem silikonowym gumy od łącznika stabilizatora i skrzypienie ustalo
Mi też ustalo po wypsikaniu łącznika stabilizatora :)
Pytanie tylko na jak długo...
Górnego za tuleje płaciłem kolo 15zl sztuka z wymianą było coś koło 70. Wiec szkoda WD kupować i marnować odrazę na wymianę zrobiłem 70tys. Nadal nie skrzypi
Tuleje tylne górnego wahacza, czyli z tyłu wahacza są 2 miejsca przez które przechodzi śruba, zabudowany w gumie plastik po wytarciu powoduje skrzypienie zawieszenia gdy kolo wpaduje w dziurę lub na niektórych nierównościach.
no i skrzypienie dzisiaj wróciło :/ ale problem już zlokalizowany-gumy na stabilizatorze... Dużo jest pracy przy wymianie ?
jak to ustaliles?Skrzypienie trudno ustalic
U mnie gość podniósł całe auto na tych podnośnikach warsztatowych.i po prostu pod kolo postawił słupek i sobie opuszczał i dzwigal wtedy jak się spirali na słupku kolo to mu zgrzypialo
Witam, moja 9'tka zaczęła mocno skrzypieć na poprzecznych nierównościach, ale prowadzi się dobrze. Szukam więc mechanika, który jest w stanie sprawdzić stan wahaczy. Ma ktoś sprawdzone miejsce w Rzeszowie?
Nie wiem czy wymieniać? Otóż tydzień temu robiłem długą trasę i cały czas padał mocny deszcz. Następnego dnia lewa strona zaczęła skrzypieć na nierównościach. Pojechałem na warsztat żeby znowu zareklamować wahacz górny ale już ze zwrotem kasy bo był by to już 3 górny wahacz który nie wytrzymał pół roku - Lemforder. poprzedni też Lemfo. Bez problemu się dogadałem na kolejna wymianę ze zwrotem kasy bo chciałem wsadzić zregenerowane od krzysia79. Ale po 2-3 dniach skrzypienie było coraz słabsze aż w końcu ustało. Zrobiło się bardzo upalnie i skrzypienie ustało. A chyba powinno być odwrotnie. Jak jest mokro to powinno skrzypieć.
No i góra zaczęła skrzypieć.... jakieś porady ?
Zamów od kolegi z forum zregenerowane. Ja lewy górny wsadziłem Lemfordera i po 2 miesiącach znowu zaczął mi skrzypieć, reklamacja, dali drugi, który wytrzymał 8 miechów. Z prawej strony mam zastaw zregenerowany od jasia i jeżdżę na nim już 9 miesiąc i jak na razie cisza. Masz taniej i na oryginale.
I u mnie zaczeło skrzypieć lewy przód ...............
Po wymianie wachaczy górnych w mojej 159 prawy skrzypi , czym go posmarować albo jakieś inne może są rozwiązania dzięki
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Niczym go nie smarować. Dokręcić porządnie na opuszczonym zawieszeniu. wewnętrzna część tulei ma się nie ruszać w stosunku do karoserii. A jeśli i tak będzie skrzypiało, to raczej reklamacja wahacza.
No kupiłem TRW ale może faktycznie nie dokrecilem porządnie , sprawdzę jeszcze raz , dzięki kolego :)
Są nowe i mają tydzień a przebieg max 300 km