Kolego u mnie sa bardzo podobne objawy ja bym to nazwał obcieraniem,tez na 2 i 3 biegu u mnie to skrzynia,jak puszcze gaz to też cisza
Printable View
Tylko, że ja mam skrzynię F40, która rzekomo ma być bezproblemowa. Nigdy nie widziałem na forum żeby komuś coś się z nią działo. Ale też mi się wydaje, że to najbardziej prawdopodobne. Tak jak mówisz, takie jakby obcieranie.
u mnie na postoju,tez słychać takie mruczenie tak jak by zmienia się tego ton jak wcisnę sprzęgło ale nie znika ,dodatkowo taka sytuacja wciskam sprzęgło wbijam 1bieg pomału puszczam sprzęgło i w pewnym momencie puszczania sprzęgła,hmmm dokładnie w tym w którym juz prawie ruszacie z miejsca ale brakują jeszcze mm żeby koła się toczyły dzwięk sie nasila takie mruczenie dosłownie.
I jak już ruszę to przy prędkości około 20-40km/h słychać takie obcieranie jak by kręciło się koło i w jednym miejscu szur,szur,szur wraz z przyśpieszeniem czenstotliwość się zmienia aż w końcu jest to szum jednostajny.Dodam jeszcze że np jadę 3 biegiem 40km/h słyszę wyraźnie szur szur puszczam gaz wybijam bieg i auto toczy się cicho.
Co powiecie na to wszystko? skrzynia sprzegło czy może jakieś łożysko poza skrzynią ewentualnie jak to sprawdzić ?wszystkie 4 łożyska w kołach są nowe.
U mnie dzwiek metaliczno oscylacyjny, pojawia sie przy 30km/h i nasila sie wraz z predkoscia (zmienia ton). Nie ma znaczenia czy silnik jest na ocbiazeniu czy tez na luzie. Skrzynia jest po regeneracji wiec raczej odpada, chyba ze mechanizm różnicowy może tak "dzwonic"???. Łożysko koła bardziej buczy niż brzeczy, chyba ze sie myle i tu jest inaczej. Czy ktos zna sposób żeby sie upewnić czy to jest właśnie te łożysko podpory półosi?
One powinno sie odzywać tylko na obciążeniu, czy może cały czas?
1.9jtd 8v
Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Bardzo proszę o info w jakich okolicach słychać ten metaliczny dźwięk. U mnie niestety też pojawia się ten problem. Siedząc na miejscu kierowcy, słyszę go przy przednim prawym słupku, pomiędzy kokpitem a drzwiami przednimi lewymi. Jestem przerażony, bo Alfa to świeży zakup. Mam nadzieję, że to tylko łożysko koła hałasuje, a nie skrzynia...
U mnie też pojawia się pewien dźwięk nie wiem czy ten sam co u was, jestem podpięty pod trochę inny temat ale nagrałem ten dźwięk i może jest to też wasz ale sprawdźcie sami natomiast co jest przyczyną jeszcze nie wiem:d
Link: youtube.com/watch?v=iPwuZqETne8
U Ciebie słychać szlifierkę, czyli to klima :) - jest osobny temat na ten temat :)
Witam,
u mnie na 5 i 6 biegu również szumiało, tylko i wyłącznie w takiej sytuacji - na postoju, na innych biegach nic. Jeździłem z tym długo, ale podjechałem w końcu do człowieka zajmującego się typowo naprawą skrzyń. Najpierw mnie op****ł, że jeżdżę tak od jakiś 2-3 tysięcy km. Wymieniliśmy wszystkie łożyska w skrzyni - nie wymienia się tylko dwóch bo to g**o a nie naprawa wg. niego. Szum zniknął, zniknęły też drgania drążka. U mnie do wymiany była jeszcze tarcza z zaciskami przy sprzęgle więc całość wyniosła prawie 2000zł.
Witam czytając ten temat dochodzę do wniosku że coś muszę zrobić ze skrzynią, biegi wchodzą ok jednak jest szum na 5 i 6 biegu.
W mojej mieścinie nikt się tym nie zajmuje najbliżej i najszybciej do Wrocławia ( 90km ) S8
Czy ktoś robił może polecić bądź nie firmę
MECHANIK
ul. Rakowa 40a
51-421 Wrocław
http://www.skrzynie-biegow.wroclaw.pl/o-firmie
Chyb że w drugą stronę np łódź też mam w granicach 100 km może Kalisz ?
Z góry dzięki za odpowiedź
Ewentualnie jakieś inne propozycje Wrocław Łódź bądź coś w okolicy Wieruszowa
Skrzynia działa nadal bez zarzutów. Na regenerowanej przejechałem około 60 tys. km. Zanim dałem do regeneracji zastanawiałem się czy nie lepiej kupić używaną, ale widzę że dobrze zrobiłem. Gdyby kolega robił skrzynię na Rakowej 40a we Wrocławiu to proszę o informację czy dobrze zrobiłem polecając ich. Ciekawi mnie czy cena się zmieniła.
O a możesz napisać ile ta zabawa Cię kosztowała?
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Ja zapłaciłem za zdjęcie skrzyni i regeneracę około 2100 zł.
Ale wyło Ci na 5 i 6 czy coś jeszcze?
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Tak, wyło na 4, 5 biegu. W zasadzie skrzynia wyła po przekroczeniu około 40 km/h. Przy jeżdzie bez wrzuconego biegu łożyska także było słychać.
Panowie czy ktoś próbował zmienić olej i dodać jakiś specyfik wyciszający do skrzyni?
Jeśli tak to jakie efekty i co zostało zalane.
U mnie to samo.jadac ok 50km/h jest takie pukanie a jak sie jedzie na biegu bez gazu to jak by ktos krecil kolem fortuny... Mechanik mowil mi ze to mechanizm roznicowy...orientujecie sie jaka to cen ajest ?
Panowie ja mam ten sam problem ale w automacie. Czy to na pewno wina skrzyni? U mnie metaliczny dźwięk ustaje jak wyłączę klimę.
Dobra, przeczytałem cały wątek.
Piszecie o dzwiękach ze skrzyni, ale zazwyczaj są to dzwięki jednostajne, narastające wraz z prędkoscią. Buczenie, szuranie, gwizdanie...
U mnie wygląda to tak:
Bieg jałowy, auto toczy się z górki, od 0 do 60km/h (szybciej się nie dało już) jest cisza. Bez względu na pozycję sprzęgła oraz pracujący/zgaszony silnik.
Z miejsca - wbijam jedynkę, ruszam i pojawia się cykliczny dzwięk, takie hryt - hryt - hryt - hryt. Im szybciej jadę tym szybciej "hryta", dokładnie tak, jakby felga była krzywa i ocierała o coś (sprawdzone - nie ociera, poza tym jadąc na "luzie" jest cicho). Najgłośniej na 1, 2, 3; na każdym - najgłośniej przy ok. 2000obr/min (prędkość silnika). Jeden z przedmówców miał podobny przypadek, różnica - u niego dzwięk zmieniał się trochę wraz ze zmianą położenia sprzęgła czego u mnie nie ma.
Ktoś potwierdzi po objawach łożysko podpory półosi? Czy jednak skrzynia do remontu/wymiany?
Miejscowi mechoptycy obstawiają: łożysko piasty, łożyska mechanizmu różnicowego, przegób zewnętrzy/wewnętrzny. Każdy co innego.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam.
Asus z Androidem - czasem brak ągonków
Witam wszystkich!
I od roku nie doszedłeś co Ci szumiało, medork?
Mam to samo 'hrytanie' głównie 1,2,3 przy przyśpieszaniu (obciążeniu) skrzyni, w następnym tygodniu jestem umówiony do specjalisty od skrzyni pod Wrocławiem, obstawiam łożyska w skrzyni. Może ktoś poza Medorkiem i Stomilem (2 posty wyżej) miał coś podobnego?
U mnie jest to samo na 1,2,3 biegu aczkolwiek przy jednostajnej jeździe w okolicach 2k obrotów, przy przyspieszaniu nie słychać, na luzie jest cicho. Próbowałem zdiagnozować to na kanale z uniesionymi kołami jednak wtedy ten dźwięk nie występuje. Jeżdżę z tym już jakiś czas, problem ani się nie zmniejsza ani nie nasila.
U mnie problem dźwięków przy przyśpieszaniu rozwiązany wymienione zostały (Wrocław):
- sprzęgło (bez dwumasy),
- łożyska półosi,
- łożyska w skrzyni (+frezowanie gniazda, dystanse, olej etc.)
teraz czysta przyjemność z jazdy
A ja zauważyłem coś takiego. Wyje na postoju przy oddaniu gazu i w czasie jazdy. Skrzynia się kończy? Turbo? Rozrząd niby był. Robiony 35 tys km temu. http://cloud.tapatalk.com/s/5c642fac...213_153824.mp4
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Tak tak, poczytałem trochę. Łożysko podpory półosi też by wyło na postoju przy dodaniu gazu?
Jedno jest pewne, wyje wraz z dodaniem gazu i wzrostem obrotów, powyżej tysiąca. Kiedy wciskam sprzęgło teoretycznie rozłączam skrzynie biegów a wyje nadal więc skrzynie chyba też bym wykluczył...
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Czy ktoś zna jakiegoś magika od skrzyni M32 we Wrocławiu i okolicach? Słyszałem sporo dobrego o serwisie na Rakowej 14 i o Tiger Serwis na Jeleniogórskiej, ale nie wiem czy faktycznie to dobre serwisy. Tutaj kolega [MENTION=20303]Romek[/MENTION] poleca zakład z Rakowej 40a - dali Ci jakąś gwarancję na naprawę?
Z tego co pamiętam to dostałem gwarancję. Wymienili w skrzyni tylko łożyska i pomogło. Auta juz sprzedałem a skrzynia do końca była ok. Rakowa 40a MECHANIK
Romek Na Rakowej 40a mierzą luzy??
Witam. Pytam tutaj bo przeczytałem kilka wątków i dalej nic nie wiem. Mam 1.8 MPI nie wiem czy jest tam ta sama skrzynia co w innych. Podczas jazdy ostatnio zauważyłem że kiedy jadę na biegu słychać szum,huczenie, zwłaszcza gdy hamuje silnikiem. Po wciśnięciu sprzęgła hałas ustaje i cisza. Podstawiłem do mechanika z czym innym ale powiedziałem aby i tego posłuchał no i twierdzi że przejechał się i wg niego faktycznie skrzynia do roboty. Czy to faktycznie nieuniknione czy moze to auto tak ma? Chociaż wydaje mi sie ze wcześniej tego hałasu nie słyszałem. Dodam że pół roku temu wymieniałem sprzęgło więc jest nowe.
silnik opla to i skrzynia od nich. o ile kojaze jakis wpis z forum to 5 biegowa i zwie sie M20 ale podobne to do M32 z podobnymi problemami. moze ktos potwierdzi
W 1.8 mpi jest skrzynia f17 ,raczej bezawaryjną.
Tak to jest 5 biegowa. Czyli jesli byłaby f17 to zostawić tak jak jest niech huczy i szumi czy po tych objawach jednak robić? Bo najbardziej sie obawiam ze wyloże grubą kasę zupełnie niepotrzebnie.
Jedż do ogarniętego mechanika niech dobrze ją osłucha. W tych skrzyniach jeżeli coś się sypało to mechanizm różnicowy.
Witam Panowie.Co prawda nie mam Alfy, jestem (nieszczęśliwym) posiadaczem Astry J 1.6 z skrzynią f17 (z tego co widzę to ona również występuje w alfach?). Dzisiaj zauważyłem że na 2 biegu (tylko) przy 1800-2000 obrotów jest taki metaliczny ślizg, jakby metal tarł o metal. Zauważyłem to dopiero jak otworzyłem okno, w środku tego nie słychać. Normalnie bym się nie martwił ale jestem daleko od domu.. Jakieś pomysły? Obawiam się że to od skrzyni biegów, olej wymieniany był w styczniu. Jakieś pomysły?