Nie wiem, a krócej to ile?
- - - Updated - - -
Tylko oryginał z aso. Możesz oczywiście coś tam rzeźbić ale nie jest łatwo bo nic nie pasuje P&P. Musisz mieć 2ohm i zamontować je magnesami do góry.
Printable View
No właśnie. Bo wszystko jest do dsp, głośniki w drzwiach dsp, wzmacniacz, tylko ktos wyjął te z półki, podstawy są na forum do sprzedania bo już się kontaktowałem ze sprzedającym i aktualne, ale nie ma głośników. A same w półkę strasznie ciężko znaleźć. Cena ASO raczej nie będzie przystępna:(. Jeszcze jakby ktoś był w stanie mi podać jakiej średnicy są i jaka moc? Dzięki za info
Nie dpbierzesz bez rzezby polki zadnych glosnikow. Tam sa 16" 2 ohm. W aso cos kolo 300zl za glosnik ktos kiedys pisal
To bardzo dziwne ale nie mam pomysłów dlaczego tak się dzieje.
A to z tą godziną to znane, po prostu nasze icki demontami prędkości nie są :sarcastic: i takie zwieszki moga się pojawić.
Radziu - dobra rada. Dzwoń i pytaj w ogłoszeniach z częściami, że chcesz głośniki z półki i nie wypytuj o żadne DSP czy procesory dźwiękowe tylko po prostu o głośniki z półki. Telefon w rękę, ogłoszenia allegro/olx trochę cierpliwości i dojdziesz do celu.
ja tak własnie robię już parę miesięcy :P jak ktoś ma to sprzedaje kompletne DSP, udało mi się kupić zepsute głośniki za symboliczną kwotę razem z obudowami teraz zostało tylko zregenerować.
Moje też na to czekają. TO najlepszy sposób bo nawet jak kupisz dobre to i tak już nie grają tak dobrze jak nowe albo zregenerowane.
Ja przy montażu wiązki urwałem jeden kabelek od cewki głośnika basowego... Ale dałem radę, cierpliwość i podejście z dystansem mi pomogły hehe
Lekko ten z klej z membrany odkleiłem małym płaskim i ukazał się drucik od cewki, temat na tyle ciężki, że one sa chyba czymś malowane bo kalafoni nawet nie chciał złapać.. Ale sam czubek "chwycił" i dolutowałem inny kabelek prosto do gniazda i hula :))
Zawsze przewody cewek są powlekane bo przecież muszą być odizolowane od siebie :)
No.. Teraz już wiem, kolor tego drucika od cewki to był pod kolor krwisty czerwień mienil się pod fiolet nawet :)
Panowie, podpiołem głosniki ori z tylnej półki ale bez na "sucho" bez montażu w pólce. Jeden jest po centrowaniu cewki, drugi po wymianie. I powiem ze szału nie ma, przy lekkim podbiciu basu membrany lekko buczą/wpadaja w rezonans. Slychac to od strony membrany, sluchajac od strony magnesu zjawisko jest duzo mniejsze zeby nie powiedziec ze jest OK. Membrany pracują mocno - duza ampituda ruchu. Dzwieki tylko niskie. Tak ma być? Po zamknieciu w pólce sie dzwiek wyczyści? Czy cos mam nie tak ze wzmakiem? Dodam tylko ze pozostałe glośniki mam ori 4 ohm ale chyba to nie powinno miec wpływu bo w DSP chyba jest 3 niezależne końcówki mocy.
Nigdy nie słuchałem głośników wyciągniętych. Włóż i zobacz. Ale nie wykluczone że nadal z nimi jest coś nie tak.
Trudno cokolwiek powiedzieć. Odpaliłeś głośniki bez obciążenia (obudową), więc mają prawo wcześniej pojawić się zniekształcenia. Zauważ, że one grają membraną w dół, a więc właśnie od strony membrany mają 'poduszkę powietrzną' którą tworzy komora pod półką. Nie odpalałem moich na zewnątrz, więc nie wiem jak grają bez obudowy. Ja bym na Twoim miejscu montował i sprawdził w normalnych warunkach pracy :)
No właśnie, nie chce mi się 3 razy półki demontować, zwłaszcza ze codziennie po pracy i bez garażu pod blokiem :)
Chyba nikt im nie robił odsłuchu bez zamontowania w aucie. Nie masz wyjscia tylko kolejny raz ją demontować niestety:)
panowie a sprawdzał ktoś z was czy zestaw z volvo nie jest czasami ten sam, bo epoka ta sama i rocznikowo podobnie i firma ta sama :)
Panowie doradźcie proszę, by przetestowałem całe forum i ten wątek no i trochę zrozumiałem, ale nie do końca.
Mam Alfę z 2005r. czyli polift seryjnie bez DSP.
Kupiłem cały komplet DSP miałbyć do polifta, ale jednak to przedlifta.
Zmieniarkę mam seryjnie po lewej stronie nad akumulatorem.
Moja wiązka leci od zmieniarki potem jest jakby trójnik i potem wraca do bagażnika, a reszta leci na ICS.
Wiązka, która dostałem nie ma tego trójnika.
Ogólnie pomyślałem sobie czy nie mogę tej wiązki przwdliftowej pokroić i wlutować w moją poliftową by zagrało jak należy?
Z góry dzięki za pomoc, bo dwa dni już się męczę.
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Pytanie o jakintrojnik Ci chodzi. Moze wiązka ktora kupiles ma wyjscie na antenę od navi a Twoja alfa jej nie ma i dlatego brak tego jak to mowisz trojnika. Masz polifta a wiazke z przedlifta. Na forum jest opisane jak przerobić taka wiazke zeby spasowala do polifta.
wysłane z WC
Ostatnio [MENTION=35844]motogold[/MENTION] dorzucił do siebie dsp poprzez wrzucenie tylko części wiązki z moją skromną pomocą, więc powinien być na bieżąco. Ja niestety nie mam na to ostatnio czasu i kompa bo mi zdechł. Ale musisz chwilkę poczekać bo większość bawi się na zlocie
No to tylko czekać na informacje. Ja sobie przewertuję całe forum poszukam schematów i może samemu uda mi się ogarnąć temat. Wiem już też dzięki forum, że sprzedawca mnie oszukał bo głośniki do drzwi dał normalne seryjne, a nie od DSP. Kupię sobie jakieś lepsze zamiast tego i też będzie dobrze.
Jak byś miał czas i chęci to bardzo poproszę o wskazówki, bo dwa dni w plecy całe wnętrze wybebeszone i dziś musiałem wszystko po staremu zostawić, jedynie głośniki poszły w półki te od DSP no i wygłuszyłem co się dało matami od GMSa.
Jest jakaś szansa, że będę miał czas za jakieś parę dni, pod warunkiem że mnie nie zajeżdżą w robocie. Postaram się postawić kompa na nogi i się odezwę. Chyba że ogarniesz wcześniej
Dzięki :-D jak coś to się odezwę, schematów obecnie szukam od przed i polifta i jakoś to może połączę.
[MENTION=73221]VENOMUS[/MENTION] na jakim etapie stanąłeś i w czym dokładnie jest problem ?
Teraz tak naprawdę stanąłem na naprawie ICSu.
Podłączyłem już sobie multimedialną zmieniarkę na USB/SD.
Co do DSP.
Mam rozebrany cały środek, zamontowałem w półkę ori głośniki, tak samo lepsze głośniki w drzwi.
Jedyny problem jaki mi pozostał to jak podłączyć wszystko.
Mam polifta, a wiązkę od DSP od przedlifta i szczerze powiedziawszy nie wiem jak to podłączyć. Całej wiązki nie przełożę na pewno, bo ułożenie kabli nawet się różni.
Schematy masz wrzucone już w tym temacie. Musisz zerknąć w nie . Z wiązki od przedlifta wyciągnij kable z wtyczkami do wzmaka i zacznij podłączać.
No i tak zrobiłem głośniki w drzwiach grają a w półce nie i w o ogóle wzmak nie żyje. Od znajomego co ma taką 166 pożyczyłem nawet jego głośniki i wzmak i to samo. Podłączyłem również mój sprzęt u niego i u niego działał. Czyli mój sprzęt jest ok.
Ja za dużo nie pomogę,bo kabelologia to moja pięta achillesowa.Jeżeli wzmak nie działa,to czy podłączyłeś masę,która jest we wiązce?Mniej więcej po środku tej wiązki?A ICS widzi dsp? Ja też robiłem z 2 wiązek w jedną,bo kupiona nie miała telefonu i navi.Z wielką pomocą przez telefon z Danusem,udało mi się za pierwszym razem wszystko opanować i zagrało bez poprawek.Z tego co wiem,to kable głośnikowe musisz pociągnąć od tyłu do przodu i je zamienić,masę i sterowanie 2 lub 3 kablami do icka,oraz sterowanie sygnału prędkości.
Uwierz mi,jestem totalna noga z elektroniki i schematów.A wszystko opanowałem telefonicznie,chociaż Danus miał mnie już dosyć:P
wczoraj w 4 godziny :D zamontowałem dsp do mojej 166 2000` cf2
przełożyłem wiązkę, założyłem tylne głośniki w półkę i upchnąłem procesor w bagażniku
(taki zestaw dostałem za 200pln)
niestety na razie głośniki w drzwiach pozostały stare (może pociągną z miesiąc)
fabrycznie alfa była bez dsp ale z navigacją i telefonem
niestety w zakupionej wiązce nie było nawigacji (jakoś mi jej nie żal)
za to jako "gratis" jest okablowanie do zmieniarki - może zakupię laudlinka...
ale jedna rzecz mnie zastanawia
kable pod tylne głośniki drzwi jak i te z półki były w nowej wiązce i prawie wszystko pasowało
ale przód mam wrażenie że albo jest po staremu zasilany z ics`a (albo przegapiłem różnicę w wiązce...)
i ciekawostka - wszystko gra - każdy z głośników słychać że idzie inaczej niż wcześniej
menu dsp dostępne
nie pasował (w znaczeniu zakończony jest wcześniej czyli w "mebelku" tunelu) tylko jeden z kabli koncentrycznych do połączenia na słupku tylnym od anteny (albo navi albo telefon - jeszcze nie sprawdzałem które nie działa)
więc pytanie - jak powinny być podłączone przody?
Wszystko jest ok. Nic nie przegapiłeś. Nowa wiązka rozprowadza sygnał od DSP nie od ICSa (tamto złącze w ogóle jest nieaktywne po wykryciu procesora)