Zacznijmy od pytania o szczelność kolektora ssącego i od tego czy masz w nim klapy wirowe?
Printable View
Zacznijmy od pytania o szczelność kolektora ssącego i od tego czy masz w nim klapy wirowe?
Klapy są, auto kolegi. Ja mu MES badałem. Wtryski miał badane na stole w lutym - niby wszystko ok (ale jakiś *** zakodował na odwrót). Klapy są - da się sprawdzić szczelność na nich bez wyjmowania kolektora?
Da się sprawdzić wizualnie - patrzysz czy wokół osi klap jest sucho czy jest błotnisto-oleista maź.
Ale klapy trzeba po prostu usunąć i wyczyścić kolektor. To jest tak typowe w 2.4, że aż trudno wymyślać jakąś inną przyczynę takiego odpalania. Generalnie nie ruszaj wtrysków, nie ruszaj głowicy, bo to nie tędy droga. Kolektor trzeba zrzucić, wyczyścić i usunąć klapy. Kropka.
Przy ośkach jest sucho. To odpalanie zawsze tak wygląda, ale na ciepłym też się tak zachowuje. Mimo wszystko skoro wtryski były sprawdzane to może trzeba zerknąć do kolektora.
A w 2.4 JTD da się wyjąć kolektor bez ściągania pompy?
da się. Ale ............. trzeba odkręcić dzwon pompy i mocno do naciągnąć/ odsunąć podczas wyciągania kolektora. Ja u siebie tak zrobiłem. BO rozrząd był świeży i nie chciałem go zrzucać.
Pompa chyba jest na szpilkę i 2 śruby? Odkręcasz wszystko i ruszasz nią? Swoją drogą te eLearny beznadziejne są - napisali, że nie jest możliwy demontaż kolektora bez wyjęcia silnika..
odkręcasz pompę Cr i wyciągasz. Jest na 3 szpilkach. Tą najbliżej kolektorze wykręcasz całkowicie. Następnie odkręcasz 3 / 4 śruby z dzwona pompy i odciągasz cały dzwon podczas wyciągania kolektora.
Jest jeszcze inna droga do unormowania pracy silnika, tak jak pisałem w poprzednich postach miałem z tym lekki problem.
Żadnej ingerencji mechanicznej, pod warunkiem, że klapy są jeszcze szczelne (najczęściej wystarczy wzrokowo ocenić).
Ale z tym tematem zapraszam do kolegi @sdero. Mój Białas, jest teraz jak nowy, odpala idealanie w każdych warunkach.
Polecam!
Też mam problem z nierówną pracą silnika, wpada w taką dziwną fazę na postoju od czasu do czasu (nierówna praca, lekko telepie, obrotomierz też się delikatnie rusza). Zazwyczaj się to ujawnia przy pierwszym uruchomieniu od kilku godzin chociaż wystąpiło też kilka razy np na światłach. Dziś też poszło przy starcie trochę szarego dymu z wydechu. Kolejny problem to szarpanie przy niskich prędkościach, do tej pory obwiniałem za to sterownik w skrzyni Q Tronic bo mam wrażenie że szarpie przy zmianie z 1/2 i 2/3 ale to chyba jednak EGR.
Kolektor i klapy podobno są OK, sprawdzane przy okazji robienia rozrządu u forumowicza @GhostRider. Niestety klapy nie zostały wtedy wywalone, w zasadzie sam nie wiem czemu.
Z EGRem była taka sytuacja że z powodu szarpania najpierw został przeczyszczony i założona częściowa zaślepka, przestało szarpać na 300km ale później znowu pojawiło się szarpanie + nieszczelność. W związku z tym zdecydowałem się kilka dni temu na pełną zaślepkę i nowe uszczelki (do testów, jeszcze bez wyłączenia programowego). Wydawało się że wszystko OK ale dziś znowu szarpnęło. :( Kultura pracy na postoju dalej nie jest zadowalająca, co jeszcze można za to obwiniać? Nie wiem czy dobry temat wybrałem, doradźcie coś jeżeli możecie.
Człowieku niech ci ktoś wyłączy EGR programowa i załóż całą zaślepkę (częściowa też wystarcza) i będziesz miał po sprawie.
Dobra rada!!!
No jeżeli dolot masz szczelny i wydech
Mam w planach oczywiście wyłącznie EGR programowo ale czy to cokolwiek zmieni poza brakiem komunikatu have engine checked? Podobno wystarczy zaślepić do testów bez wyłączenia i tak jest teraz u mnie.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
W moim przypadku nierównej pracy silnika, winnym był czujnik położenia sprzęgła.
Od momentu kupna auta z silnikiem 1.9 120KM, miałem problem z telepaniem silnika.
Nie za każdym razem, ale przeważnie rzucało silnikiem, momentami wydawało się, ze zgaśnie.
Dopiero parę dni temu podczas rutynowego przeglądu MESem, w poszukiwaniu jakichkolwiek błędów, wyskoczył : PO 704.
Na próbę podmieniłem czujnik na inny używany( chwila roboty).
Od razu nastąpiła poprawa. Pojeździłem parę dni i nie ma już problemu.
Zamierzam kupić nowy czujnik.
Wg numeru ten czujnik pasuje do wielu modeli z grupy Fiata. Służy także jako czujnik świateł stopu.
Te czujnik ma numer: 46 840 511.
Mnie będzie kosztował 25 zł. Wymiana jest banalnie prosta.
U mnie to chyba odpada, mam automat. Dziś w korku znowu brzydko pracowała no i dodatkowo pojawiło się raz dosyć nieprzyjemne szarpnięcie przy delikatnym przyspieszaniu.
Sprawdź korekty wtryskiwaczy.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Zrobione, z komputera wynika ze sa dobre ale może trzeba je wyjąć i sprawdzić dokładnie.
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co to może być? Nierówno pracuje, nie tylko przy starcie ale np na światłach przy rozgrzanym też.
Sprawdziłeś te wtryski?
Korekty tak, zrobione. Wyciągane i sprawdzane na maszynie nie były.
I jak korekty? Robiłeś próbę pod obciążeniem?
Jeden miał chyba w okolicy - 1.5, reszta bliżej 0. Mieli mi wyslac plik mechanicy ale chyba zapomnieli.
Na jałowym czy pod obciążeniem? Skoro masz tak mało danych to ciężko będzie nakierować Cię na źródło problemu przez forum.
Postaram się o korekty i pełne info, dam znać. Ewentualnie sprobuje uchwycić na filmiku jak ta nierówna praca wygląda.
Jedziesz na 3. biegu 2500-3000 rpm i zaciągasz ręczny, tak "do połowy", żeby nie zadusić silnika. Komp loguje korekty przez kilka sekund i odpuszczasz ręczny. Taką próbę najlepiej zrobić kilka razy pod rząd żeby mieć porównanie. U mnie np. okazało się, że w takich warunkach jeden wtryskiwacz miał korektę +2 i kwalifikował się do wymiany rozpylacza.
Wrzucam film jak ta nierówna praca wygląda u mnie. 40 s ale słychać dokładnie. Ktoś wie o co chodzi?
https://drive.google.com/file/d/1svP...ew?usp=sharing
Czy ktoś poznaje lub chociaż ma pomysł co to może powodować taką pracę silnika?
Wygląda jak "lewe" powietrze.
Możesz napisać coś więcej?
Co było robione: ROZRZĄD, POMPA WODY, PASEK PK, ROLKA PROWADZACA PASKA PK, ROLKA NAPINAJĄCA PASKA PK, FILTR PALIWA, FILTR POWIETRZA, OLEJ 5W40, FILTR OLEJU, DIESEL SPULUNG + zaślepiony EGR.
ale ten problem masz od momentu tych prac ? czy było juz wczesniej ?
Kolega miał kiedyś w tdi podobny problem z pracą silnika i u niego walnięty był przepływomierz. Też go tak dusiło i nie równo pracował. Możesz spróbować odpiąć kostkę i zobaczyć czy coś sie poprawi w temacie.
Witam koledzy Mam problem z moja Alfą Silnik 2,4 jtd 2007 rok Cięzko odpala zimny i jak jest zimny to bardzo nierówno pracuje i dymi Chodzi tak jakby nie na wszyskie cylindry Problem znika po rozgrzaniu silnika Teraz powiem co było diagnozowane Na komputerze zadnych błedów Korekta 5 wtrysku nawet + 5 po właczeniu EGRu Wtrysk zregenerowany pozostałe sprawdzone ( podobno) w dobrym serwisie Boscha Nastepnie był załozony na probe nowy zawór EGR oryginalny Problem nie zniknął Nastepnie został zaslepiony EGR i jest prawie idealnie poza ciagle kiepskim rozruchem zimnego no i swieci konrolka silnika Ma ktos jakis pomysł ? Mechanik mówi ze klapy raczej nie maja wplywu na prace na wolnych obrotach Sinik jakby dusi sie spalinami Dodam ze do egr jest wstawiona ta blacha z otworami Jakby któs mial jakis pomysl to prosze o wskazówki
Biały dymek przy odpalaniu zimnego 2.4, nierówna praca, krztuszenie się silnika. To typowy objaw problemów z klapami wirowymi w 2.4.... No ale ja się nie znam, może ktoś kto rozwiązał problem potwierdzi... W każdym razie tutaj na forum mnóstwo osób miało ten problem i rozwiązało go modyfikując kolektor dolotowy (poprzez usunięcie klap) oraz wstawiając pełną zaślepkę EGR (żeby nie brudzić powtórnie kolektora). Po tych zabiegach auto odpala jak nowe.
Czyli wstawiając pełną zaślepke musze zrobic cos jescze żeby kontrolka sie nie zapalała ?
Wyłączyć programowo Egr, kosztuje to kilkaset złotych podobno.
Ja mam korekty (wolne obroty) 4 cyl -5, a 5 cyl +5 i silnik chodzi równiutko. Chodził nierówno gdy miałem nieszczelne klapy. Były nieszczelne pomimo, że kolektor był czyściutki (widocznie mam dobrą turbinę i się nie poci).
Problem z odpalaniem? U mnie komputer nie pokazuje żadnego błędu świec żarowych , ale podwójne podgrzanie powoduje że silnik zapala od dotknięcia przycisku. Bez podgrzania kręci ze 3 sekundy.
Silnik zaprezentowany na filmie musi łapać lewe powietrze. Gdzie? Najprawdopodobniej przy klapach wirowych. Jeśli klapy są zdemontowane, zaślepione to być może kolektor jest "zwichrowany" i tam łapie. Ja bym go dobrze osłuchał przy zwiększaniu obrotów, może gdzieś da się usłyszeć syk powietrza.
Klapy są, mialem je wywalić przy okazji rozrządu ale jakoś wyszło że zostały. Teraz chyba je wrzucę, szkoda tylko podwójnej roboty z tym.
Tylko jest takie pytanie dlaczego jak jest cieply to chodzi równo Przeciez wtedy ewentualna awaria klap tez by powodowala szarpanie Byc moze sie myle
U mnie przed wywaleniem klap chodził nierówno tylko na ...ciepłym silniku. Zimny chodził idealnie. Na ciepłym potrafił właśnie wejść w taką delikatną fazę kołysania znaną mi z silników benzynowych gdzie lewe powietrze zawsze dostawało się przez jakąś nieszczelną gumę lub wężyk podciśnienia.
Teoria to jedno, praktyka to drugie. W praktyce wielu narzekało tak jak ty i rozwiązali problem usuwając klapy wirowe i zaślepiając EGR, przy okazji czyszcząc wszystko z sadzy.
Na pewno nie zaszkodzi. Gorzej dla portfela jeśli nie pomoże. Jak u Ciebie zapala silnik? Jest duży dymek biały?