Hehh ale właśnie Tomek mi go zaślepiał :D Dzięki za radę, przeczyszczę go i sprawdzę efekt.
Wysłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 4
Printable View
Hehh ale właśnie Tomek mi go zaślepiał :D Dzięki za radę, przeczyszczę go i sprawdzę efekt.
Wysłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 4
Tomek mi zaślepiał EGR, a przeczyszczę overboost - miało być. Sorry za pisownię, testuje Tapatalk.
A czy sprężone powietrze nadaje się do czyszczenia takich rzeczy jak np. overboost albo przepływomierz?
przepływomierz można sprężonym powietrzem, ale mocno go nie przeczyścisz bo jest zabudowany.
Ja do czyszczenia przepływki kupiłem specjalny spray
Witam!
Właśnie uporałem się z problemem szarpania przy obrotach 1800 :-)
Nie ukrywam,że przestudiowałem ten wątek dogłębnie i po wykluczeniu sprawnego EGR,zaworów,DPF i złego paliwa obstawiłem sugerowany tutaj przepływomierz-cena w ASO jaką zapłaciłem to 700zł.
Zamontowanie i wymontowanie starego banalnie proste!
Szarpania brak!!!!!
Autko płynnie przyśpiesza i nic nie szarpie!!!! :-)
Nie próbowałeś czyścić starego? Ja się przekonam jak przyjdzie do mnie spray :)
Podczepię się pod temat. Mam na sprzedaż używany lecz sprawny, oryginalny przepływomierz Boscha do 1.9 JTDm 8v. Może komuś się przyda.
Podłączę się pod temat. Rozumiem, że plan działania wobec szarpania już jest opracowany, ale ciekawi mnie czy podczas tego szarpania występowało u was coś w rodzaju syknięcia (uchodzącego przez chwilę powietrza)?
Ja miałem taki objaw (syknięcie). Kupiłem zaślepką i zabrałem się za demontaż EGR. Okazało się, że miałem już zaślepiony :mad: Tak
czy siak cały zawór wyczyściłem, gdyż pokryty był cienkim nalotem sadzy. Od tego momentu nie szarpnął mi ani razu!
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś wrzucić foto gdzie znajduje się overboost? Chciałbym wiedzieć na przyszłość ;) I przepływomierz też!
Overboost masz na pasie przednim obok zamka (wychodzą z niego wężyki), przepływomierz masz rurze wychodzącej z filtra powietrza i i idącej do turbiny.
Załączam na obrazku. Zdjęcie z allegro.
Załącznik 105968
Dzięki! I wszystko jasne :)
Jest jakiś sposób na porządne wyczyszczenie przepływomierza i overboost jeśli są zabudowane i pozornie nierozbieralne? Dobierałem się do nich ale ciężko tam cokolwiek zaaplikować:/
Przepływomierz możesz zalać (niestety przez kratki, nie jest rozbieralny) specjalnym preparatem w spray'u. Również jako spray masz dostępne smary silikonowe, którymi możesz przedmuchać overboost bez rozbierania go.
Rozumiem, że overboost smarujemy poprzez ten otwór wokół którego jest ring z gąbki?
Zrobiłem tak, jak mi radził ktoś tu z forum - spray'em we wszystkie dziury ;)
Panie mam pytanie... 159 120KM jtdm
w trakcie jazdy lubi się zadławić - nie jest to fajne... nie przyjrzałem się dokładnie temu ale w większości bieg 2,3,4 albo przy dodawaniu gazu albo gdy jadę ze stała prędkością i lekko trzymam nogę na gazie
wyczyszczony egr, natomiast mruga mi świeczka jakaś...
I teraz pytanie - czy zużyta świeca ma coś do tego ? czy ona jest tylko do odpalenia ?
Czy jest to egr?
Czy jeszcze jedno... na kompie wychodzi czujnik ćiśnienia doładowania - tylko czy wymiana samego czujnika coś wskóra...
Proszę o pomoc :)
mógłby ktoś się wypowiedzieć w kwestii wyżej :)
Zacznij od zakupu pełnej zaślepki do EGR (bez dziur). Wydasz kilka złotych, poświęcisz 30 minut na montaż i przekonasz się czy to jest. Jest dość duże prawdopodobieństwo, że to EGR, czyszczenie zaworu może nie pomagać na tą dolegliwość.
Jeśli błąd czujnika jest zgłaszany w ECU to ja nie czekałbym tylko wymienił.
Świece też bym ogarnął, nie wiem na co czekasz. Diesel nie lubi być odpalany na niesprawnym układzie grzania świec.
Albo zamiast kupować zaślepkę włóż kawałek pociętej puszki po redbullu ;)
Do sprawdzenia wystarczy. Chodź u mnie dalej jest... :]
Tak się zastanawiam, czy to nie kolejna Urban Legend z tym przepaleniem. Bo przecież skoro EGR jest zaślepiony przy koletorze ssącym, to co ma tą zaślepkę przepalić? Spaliny tam nie dochodzą, a temperatura jest stosunkowo niska przy tej zaślepce. Poza nagrzanym kolektorem, nic jej tam nie może tak rozgrzać aby się przepaliła. Dodatkowo sam kolektor jest "chłodzony" przepływającym wewnątrz powietrzem. Chyba że się mylę. Choć z tego co pisze Maciej69, może jednak się nie mylę (?) ;)
Lobby wytwórców zaślepek :D
kto mi szybko odpowie w którym miejscu najlepiej włożyć pełną zaślepkę egr??od kolektóra czy bliżej egr?? tam od dołu też jest jakaś aluminiowa rurka . alfa 1.9 8V 159sw
tam gdzie przewidział producent ;)
np tu jest to pokazane: http://allegro.pl/08-b-zaslepka-egr-...959763344.html
Czyli od góry trzeba go założyć.
Tylko i wyłącznie u góry.
Co do postów wyżej to zadaniem EGRa jest ogrzanie spali by katalizator mógł skutecznie działać. EGR sam w sobie jest chłodzony, ale spaliny nie :]
Może się mylę i wtedy pewnie ktoś mnie poprawi :) Wydaje mi się że EGR lepiej zaślepić od dołu (na wejściu spalin do zaworu) niż u góry ( przy wejściu spalin z egr do kolektora). Jeśli zaślepkę damy przed zaworem to syf nie będzie brudził nam zaworu.
Tylko,że jak dasz pełną zaślepkę od góry czy od dołu to i tak musisz wyprogramować EGR (check wyskoczy) i on nie będzie działał. Może być zabrudzony i nic mu to nie zaszkodzi.
No tak programowanie obowiązkowo. Ja miałem EGR tylko usunięty programowo, ale ostatnio jeszcze tak na wszelki wypadek dałem zaślepkę (swoją drogą nie widzę różnicy z zaślepką i bez zaślepki). Zaślepkę dałem na wejściu do EGR bo została mi jeszcze po 156-tce, ale jak jest wyłączony programowo to nie wiem czy jest jeszcze potrzebna zaślepka.
Zaślepiłem egr pełna blaszką. Tak jak się spodziewałem błąd... http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2015/06/28.jpg
Poza tym wszystko śmiga. Idzie to jakoś obejść by nie było tego błędu? Jak zrobię dziurę w blaszce to błąd będzie się też pojawiał?
Czy konieczne jest usunięcie programowe egr?u mnie nikt tego nie umie zrobić a jak ktoś mówi że zrobi to chce 300-500zł. Tyle co egr nowy...
Niestety tylko programowo. Pogadaj z @sdero, pewnie znajdzie jakieś rozwiązanie;-)
Zgraj soft, wyślij do @sdero, On poczaruje i wyślę Ci już zdrowy ;-)
Przynajmniej tak kiedyś gdzieś wyczytałem.
Ale może niech sam zainteresowany się wypowie;-)
Do 1.9 8V takie zaślepki sprzedają, http://allegro.pl/listing/listing.ph...cription=false
ja mam zaślepione z góry bliżej egr (nie kolektora) pełną blaszką za 7.99zł z allegro i wszystko śmiga tylko muszę go wykodować programowo co ogarnie mi kolega z forum tylko muszę mapę zgrać :)