Wczoraj robiłem porządki w arsenale i pstryknąłem fotę. Kolekcja ciągle rośnie, tego nigdy nie jest za dużo.
Sorki za jakość. Zdjęcie robione pianownicą :)Załącznik 99439
Printable View
Wczoraj robiłem porządki w arsenale i pstryknąłem fotę. Kolekcja ciągle rośnie, tego nigdy nie jest za dużo.
Sorki za jakość. Zdjęcie robione pianownicą :)Załącznik 99439
Łooooo matko:eek:
A ja na myjke czesto czasu nie mam żeby tylko opłukać
Kozak,a i maszyna jest:DLare :top:
- - - Updated - - -
AutoBrite Cherry Glaze NIEAKTUALNE zabiera go kolega Marcin_M
- - - Updated - - -
Z każdym kosmetykiem odkrywam lakier Belli na nowo , w sobotę przejechałem achillesem i megsem gold class,dzisiaj umyłem na bez dotyku samą wodą , osuszyłem i wypsikałem nowo nabytym Shiny Garage Almond Quick Detailer i efekt mnie rozwalił , śmiem rzec że efekt jest taki jak u pawcia,wet bardzo dobry , szczena mi opadła , zrobiłem fotki ale telefonem lecz efekt gdzie niegdzie fajnie ukazuje , wklejam wszystkie foty jakie cyknąłem , bez selekcji , naprawdę efekt super(dla mnie) . Pozdro dla pana który stał obok szara 156 SW 2.5 V6(jestem ciekaw czy jest na forum)
Załącznik 99461Załącznik 99462Załącznik 99463Załącznik 99464Załącznik 99465Załącznik 99466Załącznik 99467Załącznik 99468Załącznik 99469Załącznik 99470Załącznik 99471Załącznik 99472Załącznik 99473Załącznik 99474Załącznik 99475Załącznik 99476Załącznik 99477Załącznik 99478Załącznik 99479Załącznik 99480Załącznik 99481Załącznik 99482Załącznik 99483Załącznik 99484
A opony...
Niestety nie wziąłem z domu NB ,znowu zapomniałem :suicide:
Testowałeś może B2B na plastikach zewnętrznych. Szukam dobrego 2w1 producent SG twierdzi, ze nie mają w ofercie środków zarówno do plastików jak i opon tylko dwa osobne no ale ja mam opony tyle co nic, plastików też niewiele to nie będę kupował dwóch osobnych specyfików bo mi to wystarczy na 10 lat ;)
Szybkie pytanie. Potrzebuje glinke dla początkującego, do łatwej pracy i taką co nic nie zepsuje:)
Sprawdzałem, tak średnio w moim odczuciu. Nie chce plastik tego chłonąć tak jak robi to opona. Po przetarciu MF efekt mizerny. Mam też od SG środek do plastików(nie pamiętam nazwy) i jest kozak. Nie ma typowego wet wieś look'a tylko fajnie ożywia plastik. Sprawdzę go w najbliższym czasie na oponach czy daje rade.
No Jet Black się zwie ten do plastików jak sprawdzisz go na oponkach daj znać będę wdzięczny :) Teraz mam koncówke Poor boys World Trim Restorer, niby do plastików ale daje go na opony i też jest ok.
widzę Damian że pięknie się odbijasz :P ja już chyba wiem jaki masz odcień lakieru - widziałem ostatnio taką Ar 147 w bełchatowie, czarny lakier ale delikatnie mieniący się w słońcu na głęboki brąz... czy dobrze myślę :> ? :D
Dokladnie Pawciu,w słońcu ładnie die mieni i ma taki ciemny brązowy kolor
Gdzie kupić pędzelek do czyszczenia - i swoją droga dlaczego one są takie drogie?
I z racji tego, że po przeczytaniu tego wątku oraz KA postanowiłem sam zacząć dbać o auto zamiast oddawać je ciągle do mycia i czyszczenia mam pytanie do tych którzy korzystali z Megsa - czy zestaw Paint Restoriation jest godny uwagi? Zanim przyjdzie czas na Alfę chciałbym "poćwiczyć" na niemcu, więc nawet jak coś źle pójdzie (o ile to możliwe) płakać nie będę. A może macie jakieś inne propozycje dla amatora?
Hej. Przebrnąłem przez jakieś 14 stron tematu i przyznaję, że już mi się nie chce :P Mam pytanko do kolegów którzy wiedzą co i jak w temacie, bo ja jestem dość zielony :)
Alfa parę godzin temu wróciła z polerki. Lakiernik się spisał i nie muszę robić korekt pomimo cimnego lakieru. Załącznik 99559Załącznik 99560 Wygląda to tak.
Lakiernik auto dokładnie umył i zabezpieczył jakimś dość drogim woskiem. Ma wytrzymać do 10 myć szamponem z woskiem, więc mam chwilę spokoju, ale jak ten wosk się skończy to przydałoby się zadbać o lakier.
Z tego co wyczytałem w temacie jestem już zdecydowany na:
-POORBOY'S Black Hole - bo polerka wszystkiemu nie dała rady, a to zawsze trochę zamaskuje :) Do tego efekt genialny :D
-Poorboy’s Natty’s Blue
Wiem jak już w jakiej kolejności myć auto, ale nie mam zielonego pojęcia jakie wybrać APC, szampon, glinkę i czym aplikować te PB. Pomożecie?
Też chętnie poczytam :) Będziemy działać razem :)
@Morbob, zakładając, że nie masz żadnego sprzętu zacznij od zakupu miękkiej rękawicy (Carpro jest świetna! Megs też daje radę) i dwóch wiader.
Jeśli auto jest po polerce to IMHO narazie glinka na nic Ci nie jest potrzebna.
Co do reszty kosmetyków to nie ma jednej odpowiedzi - polecam poczytać testy na kosmetyce aut - każdy środek zachowuje się innaczej.
Morbob jeżeli jest lakier w super stanie to tylko rekawica CarPro,Szampon polecam Duragloss 901 ale fajna jest też presta sudzz(chyba tak) i tańsza,Aplikatory megsa żółte,BH i Nattys dobry wybór,ale do zamaskowania rys wziął bym AF Tripple i na to dał Nattysa,i jeszcze jakieś fibry , QD dedykowane QD+ od PB lecz ja bardzo polecam QD SG no rozwalilo mnie ostatnio ,firma nie jakas extra ale mają coraz lepsze kosmetyki
Popieram, mam kilka ich kosmetyków i są na prawdę światowej klasy (może poza Iron Off którego w łapach nie miałem ale w teście na KA wypadł średnio). Od siebie polecam i zawsze będę polecać Red Devil - jako apc działa cuda a kosztuje niedużo. Szmpony i dressingi do plastików też mają bardzo dobre.
No nie tylko bo jest jeszcze oprócz CarPro podobna rekawica Artemis i Carbon Collective
A jeszcze tańszy i wcale nie gorszy jest SG Strawberry Car Shampoo niecałe 60zł za 5l. Przesiadłem się na niego bezpośrednio z Duraglossa 901 i jestem zadowolony. Drugi raz nie dałbym 150zł za galon Duraglossa co prawda szampon jest świetny ale nie przy takiej cenie i to za 3,8 litra a nie 5l jak SG.Cytat:
Szampon polecam Duragloss 901 ale fajna jest też presta sudzz(chyba tak) i tańsza,
Tylko od razu trzeba zaznaczyć, że Nattys na Tripple nie posiedzi za długo jak ktos lubi co 3-4 tygodnie woskować to ok ale jak nie to średnia kombinacja. Przy lakierze w tym stanie* gdzie nie trzeba wiele maskować to ja bym walnął Dodo Juice Lime Prime i na to Colli. Trwałością zmiażdży Nattysa + Tripple kilkukrotnie, a wizualnie to może będzie 3% różnicy które i tak mało kto zauważy :)Cytat:
ale do zamaskowania rys wziął bym AF Tripple i na to dał Nattysa
* co do stanu to Morbob foto robione zaraz po odebraniu auta? Jak tak to przemyj je IPA bo nie wiadomo czy po korekcie lakiernik robił inspekcje czy tylko przepolerował i na tym zakończył robote. Może sie okazać, ze jak dokładnie przemyjesz lakier alkoholem i wymyjesz resztki pasty to wyjdą hologramy.
dodo i coli nie zawsze idą w parze sa inne cleanery lepsze pod syntetyk :) ja bym na dodo dał wosk dodo tester kupisz za 30zł i na spory czas Ci starczy a potrafi on wytrzymać naprawdę 3 miesiące (tyle siedział na moim aucie po korekcie potem sam się go pozbyłem)
Nattys fakt daje niesamowity wet look ale jak już kolega pisał jego trwałość jest kiepska
co do coliego ja osobiście z syntetyków bardziej lubię pracować na FK
Pływak 3% różnicy ? No nie wiem moim zdaniem różnica w efekcie bd większą , wosk naturalny a syntetyczny to jest różnica,rację masz że trwałość bd nieporywnywalan na korzyść coliego,ale efekt wiz bd napewno lepszy po nattysie niż tylko 3% ,co do szampono ,nie wypowiedziqlem sie na temat SG bo nie uzywalem ,ale opinię są o nim dobre,nwm jak wy ale ja bym brał na lato tylko woski naturalne i może nowet woskowac auto co 3-4 tyg,na zimę tylko coli albo hitemp
Edit:chyba że chodziło Ci o 3% na lakierze pi korekcie(ja zrozumiałem że na każdym lakierze),jeżeli chodziło Ci o lakier po korekcie to zwracam honor,bo po korekcie efekt nawet wosk za 12 zł z marketu da
Ja kiedys stosowałem DJ LP pod Colli i imo było ok. Fajny zestaw ale już sporo drozszy to może byc jeszzce Lusso oro wosk + cleaner
Nie mam lakieru w stanie idealnym. Mimo iż ma dwa lata to zwykły czarny lakier Nero 601 ma juz troche hologramów i swirli bo nowe lakiery są mega miekki, a na czarnym wszystko od razu widać. Dlatego też zawsze stosuje glaze pod wosk, zeby te drobne niedoskonałości zamaskować. Mnie z nóg nie zwalił Wet u mnie był na poziomie Colli dlatego Nattysa odsprzedałem koledze z forum bo mając w zestawi Colli i Nattysa to bym ich nigdy nie zużył i jeden lub drugi by się marnował. Naczytałem się właśnie na KA jaki to super wet look jest po Nattysie i się rozczarowałem. Nie jest to w żadnym wypadku zły wosk wręcz przeciwnie bo fajnie pachnie i latwo się go nakłada ja po prostu po lekturze KA nastawiłem sie na dużą różnicę wizualna względem Colli, a ta jest minimalna i gdybym na jedne drzwi nałożył Colli, a na drugie Nattysa to osoba nie siedząca w detailingu stwierdziła by, że różnicy nie ma, a żebym wybrał wosk który wytrzymuje 1 miesiąc zamiast 3 to ta różnica musiała by być naprawdę spora. Na razie zostaje przy Colli jak mi sie skończy wtedy będę szukał dalej :) Jak ktoś lubi co niecały miesiąc sobie powoskowac auto może spokojnie brać Nattysa, a jak woli to roić zadziej to niestety musi brać coś innego.Cytat:
Nattys fakt daje niesamowity wet look ale jak już kolega pisał jego trwałość jest kiepska
Mi takie dokładne pucowanie autka daje dużo frajdy więc nie przeszkadza mi to, że Nattys na BH będzie któtko siedział. Chce sprawdzić efekt tego. Co do reszty to kupię coś z tego co wymieniliście - zobacze jak cenowo itp.
Powiedzcie mi jeszcze jaką glinke kupić i jak osuszać auto.
Glinka obojętnie byle nie twarda kilka stron wstecz jedną polecałem. Do osuszania polecam ręcznik waflowy albo ręcznik Fluffy.
Pływak możliwe że masz rację ,nie uzywalem ani tego ani tego wosku , podpieram swoje opinię jedynie wiedzą z KA , sądzę że masz rację ponieważ miałeś styczność z tymi woskami i siedzisz w tym temacie dłużej , wiec nie bd sie z Tobą negocjował bo ja 90% bd miał rację ,lecz w efekcie jest ważny też kolor no i przygotowanie pow,może jeżeli ktoś słabo przygotował pow twierdził że coli tylko siedzi a nie wygląda.
Morbob , glinka taka żeby szkód nie naronic , ja tylko jedną przetestowalem od CarPro , ręcznik fluffy chyba najbardziej polecamy ,albo od CG Max coś takiego.Tak jak pisałem możesz wsiąść też pod uwagę AF Triplle
- - - Updated - - -
Pływak możliwe że masz rację ,nie uzywalem ani tego ani tego wosku , podpieram swoje opinię jedynie wiedzą z KA , sądzę że masz rację ponieważ miałeś styczność z tymi woskami i siedzisz w tym temacie dłużej , wiec nie bd sie z Tobą negocjował bo ja 90% bd miał rację ,lecz w efekcie jest ważny też kolor no i przygotowanie pow,może jeżeli ktoś słabo przygotował pow twierdził że coli tylko siedzi a nie wygląda.
Morbob , glinka taka żeby szkód nie naronic , ja tylko jedną przetestowalem od CarPro , ręcznik fluffy chyba najbardziej polecamy ,albo od CG Max coś takiego.Tak jak pisałem możesz wsiąść też pod uwagę AF Triplle
Jak dla mnie wypowiadanie się o sprzęcie którego się nie używało przy kosmetyce to trochę porażka :D
Jak sobie poczytasz KA to się okaże, że każdy o tym samym ma inną opinię.
Ale chodzi o to że uzywalem woskow naturalnych i syntetycznych wiec wiem jaka jest różnica , hitemp jest bardzo podobnym woskiem do coliego
Collinite to akurat hybryda czyli połączenie syntetyku z naturalnym. Po za tym wosk naturalny nie równy woskowi naturalnemu i syntetyk nie równy syntetykowi wiec bez sensu jest ocenianie czegoś czego się nie miało na podstawie innego produktu.
Racja...
Cześć.
Poszukuję porad w kwestii pielęgnacji czarnego lakieru. Niestety nie mam własnego podwórza więc jeśli chodzi o mycie to jestem skazany na myjnie. Posiadam jednak garaż (fakt, że wspólny w bloku, ale zawsze to coś :) ) i tam po myjni mógłbym przy pomocy odpowiednich środków doprowadzić swoją 159 do połysku. Pytanie tylko do bardziej doświadczonych użytkowników - jakich środków użyć?
Wyczytałem, że najlepiej na myjni umyć auto i tyle - bez stosowania woskowania i nabłyszczania. Następnie mikrofibrą osuszyć autko i w garażu przy pomocy środków firmy MEGUIARS dokończyć dzieła. Które produkty tej firmy polecacie i w jakiej kolejności najlepiej wykonywać ich nakładanie? Lakier posiada parę rysek i plam, które pojawiły się po pierwszym myciu na bezdotykówce (poprzedni właściciel ładnie je zamaskował :/) i chciałbym je w pierwszej kolejności zamaskować.
Z góry dzięki za wszelkie porady.
Najlepiej jest myć dobrym szamponem na 2 wiadra na bezdotyku całego syfu dobrze nie wymyjesz,zależy jak masz czas i chęci czy wszystkie etapy , czy odszczuzanie i AIO ,jeżeli możesz spędzić przy aucie ok.10 godz +/- to super ,ale jeżeli nie masz czasu to AIO i na to co jakiś czas QD powinno być ok
Jeżeli rysy są większe to albo dobre zaprawki albo korekta mech,są woski i politury które Ci fajnie zamaskuja ryski ale nie usuna
Co do Megsa nie jest to jakas super extra firma ,ma ładne etykiety i super marketing , owszem ma kilka/kilkanascie bardzo dobrych produktów ,ale są lepsze firmy
A co powiesz o SONAX?
Znalazłem takie zestawy:
http://allegro.pl/sonax-premium-class-zestaw-do-ochrony-nano-226941-i3324953317.html
http://allegro.pl/sonax-premium-ochr...316246088.html
Wygląda to ciekawie.
Sonax ma kilka dobrych produktów , ale szukał bym jednak kosmetyków klasy wyższej , wejdz sobie na MX Nowicki i popatrz tam sobie
ja kupiłem sobie środek do mycia nerta,do plastików i opon Cartec dobra firma do skóry również cena przystępna a oponki czarne jak nowe i długi efekt jest.Co do lakieru to płyn jest ok tłusty napisali że nie zostawia zacieków a jednak są ciemny lakier bardzo wymagający.Są na rynku może jakieś szampony co nie zostawiają zacieków?
Wiem tak robię :) Dobrze by było nie głaskać dodatkowo lakieru