Mniej więcej tak to wygląda EGR działa jak zawór upustowy i pozbawia turbine spalin ją napędzajacych
Printable View
Mniej więcej tak to wygląda EGR działa jak zawór upustowy i pozbawia turbine spalin ją napędzajacych
U mnie w JTD 16V 140KM po całkowitym zaślepieniu EGR ciągle występował błąd P1238 (czyli normalne zachowanie w tym silniku) i nie występowało tak znaczne przeładowanie jak w logach, które widziałem u Ciebie (może minimalne było, ale w górnym zakresie obrotów, czyli tam gdzie EGR w normalnych warunkach i tak jest zamknięty, więc doszukiwałbym się innej przyczyny). Aktualnie mam EGR usunięty programowo i w ogóle odniosłem wrażenie, że błąd P1238 występujący po zaślepieniu EGR nie ma żadnego wpływu na pracę silnika, a samo zaślepienie nie powoduje przeładowania turbiny, przynajmniej tak było w moim przypadku.
witam planuje zaślepić egr w 1.9 jtd 105 km gdzie wstawić zaślepke dołaczam obrazek bo nie znam fachowo nazw Załącznik 36228wiec podpowiedzcie ni czy w miejscu nr 1 czy 2 a i jeszcze jedno oznaczylem rure nr 3 mam ja lekko dziurawą ma to jakies znaczenie i czy mozna ja jakos polutować czy zespawać z góry dzięki i pozdrawiam
NA twoje pytanie gdzie zaślepić padła juz odpowiedź wielokrotnie, więc wysil się i poszukaj w tym wątku. A jak masz dziurę wtej rurze to cała para z kolektora ucieka i masz ja do wymiany
no a ja już nie wiem jak to jest w przypadku mojego auta
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115km 2004r wersja po lifcie z komputerem pokładowym
no i z tego co tu czytam to wychodzi na to że mam założyć tą owalną zaślepke bez dziury ale gadałem z kolegą któy robił to w swojej starszej belli i mówi że u mnie to już będzie ta blaszka z dziurkami bo mam czujnik
Tak właśnie
Pomimo tego ze jestem kompletnym laikiem w sferze motoryzacji (w zasadzie umiem jeździć i dolać płynu do spryskiwacza :D). Postanowiłem ze nie będę płacił mechanikom za każda pierdole. Na początek chciałem wyczyścić EGR ale niestety w poście z instrukcja demontażu wygasły wszystkie zdjęcia. Czy ktoś mógłby mi podać kompletna instrukcje demontażu ? żebym czegoś nie zje**** i w jakie klucze muszę się zaopatrzyć ?
polecam sprawdzic dzial zrob to sam, tam jest nawet kilka manuali jak wyczyscic EGR, sa tez gotowe doce do sciagniecia ze zdjeciami, takze jest tego pelno.
Jesli chodzi o klucze najwygodniej skocz do jakiejs castoramy i kup zestaw kluczy, najwygodniej taki z odczepianymi koncowkami, gdzie masz klucze nasadowe, torxy etc + grzechotka i zazwyczaj pare innych drobiazgow ulatwiajacych dostanie sie do kazdej sruby, taki zestaw z 70zl, dodatkowo kup jakis srodek do wyczyszczenia rąk po pracy, pozostalosci po smarach/olejach b. trudno schodza, ze zwyklym rozpuszczalnikiem ciezko to idzie.
po przeczytaniu chyba wszystkiego, oraz zamówieniu zaślepki (1.9 115km) pozostaje mi jeszcze pytanie... czy potrzebne mi będą jakieś nowe uszczelki? pod egr, przepustnicę itd...? jeśli tak, to jakie?
Nie nie będa potrzebne