Dzięki wszystkim za odp. ale dalej nie postanowiłem co kupić może jeszcze ktoś z użytkowników benzyn się wypowie o spalaniu w mieście i na trasie. Tak czy siak od jutra będzie jednego więcej miłośnika Alfy.
pozdr
Printable View
Dzięki wszystkim za odp. ale dalej nie postanowiłem co kupić może jeszcze ktoś z użytkowników benzyn się wypowie o spalaniu w mieście i na trasie. Tak czy siak od jutra będzie jednego więcej miłośnika Alfy.
pozdr
Przed chwilą przejechałem trasę Kraków - Chorzów 97km z czego 85km autostrada. Tempomat na 120-130 km/h więc wariant oszczędny. Średnie spalanie 6.1
Potwierdzam ten silnik tak ma :)
Julka w automacie. Podbeskidzie - Kotlina Kłodzka i z powrotem. 576 km. Trochę autostrady A1, A4 120-130 km/h , więcej typowej krajówki, przepisowo. Jakieś miasta, postoje. 7.3l/100 km wg. kompa.
Standardowe jeżdżenie do roboty + trasa Poznań - Świdnica i z powrotem w raźnym tempie (~2g 50min w jedną stronę - 230 km). Spalanie wg kompa 7,4 litra, przy dystrybutorze 7,5 (53,38 litra na 710,5 km). Paliwo Verva 98 (zwykłej Pb pali ciut więcej, jakieś 0,2 - 0,3 litra).
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=150702&stc=1
trochę drogi krajowej słabej jakości, trochę s8 z sycowa do wrocławia. 2.0 jtdm tct w chyba najbardziej spasionej wersji.
Bez silnika to trochę mało informacji...
Giulietta 1.4 MA manual: trasa 120km/h licznikowe trochę poniżej 7l/100km (około 6,8l/100km), 140km/h licznikowe juz około 8,2l/100km, przy w miarę stałej prędkości około 90km/h da się obnizyć średnie spalanie poniżej 6l/100km (chwilowe spalanie poniżej 5l/100km, ale trzeba zwalniać, przyśpieszać, ruszyć autem, zatrzymać się, więc średnio trochę poniżej 6l/100km). Miasto i krótkie przebiegi około 10l/100km (jak mały ruch i jazda bardziej płynna to 9,5l/100km, ale mniej raczej się nie da, chyba że jazda na "emeryta" kompletnie to wtedy z pewnym wysiłkiem można uzyskać 9l/100km w mieście). Plus 1.4 MA to że da się zagazować bez problemu i za rozsądną cenę (wtrysk pośredni/ sekwencja), a są już użytkownicy którzy mają zrobione kilkadziesiąt tys. km na gazie (opinie pozytywne). To tylko tak na marginesie gdyby przebiegi roczne się miały zwiększyć. Oficjalne stanowisko Alfa Romeo/FAP: dla 1.4MA nie ma dedykowanej/ rekomendowanej instalacji gazowej a Autogaz Śląsk testuje instalację gazową dla tego silnika. Życie pokazuje, że się da gazowac aczkolwiek nie słyszałem jeszcze o żadnym użytkowniku, który przejechał na 1.4MA zagazowanym 100tys. km albo więcej, więc wątpliwości co do żywotności silnika przy instalacji gazowej są.
Krótko ode mnie:
https://www.spritmonitor.de/en/detail/627934.html
Miasto: 9.1 - 12.5
Trasa: 9-12.8
Motor: 1.4 TCT 170HP