toooooo ja chyba rano podczas zabaw nie zauważyłem, że w tym oknie jest 'suwak' sorx:) i dzięki
Printable View
toooooo ja chyba rano podczas zabaw nie zauważyłem, że w tym oknie jest 'suwak' sorx:) i dzięki
- nauka niestety kosztuje.
- ja też dopiero niedawno "odkryłem: że jest suwak przy opisie błedów i widać wtedy parametry środowiskowe.
ano jest taki suwaczek:] Można nawet kopiować do schowka całe opisy błędów:) Ale generalnie i tak to nic nie dawało w moim przypadku:D Trzeba było LPG doprowadzić do porządku, bo sporo błędów potrafiło wywalić:) Coś między 4 a 7 przy najgorszych ustawieniach instalacji:) Kiedyś mogę podrzucić wam listę błędów jakie potrafi generować kiepski reduktor w połączeniu ze złą regulacją:)
Czy może ktoś udostępnić pełna wersje alfadiaga mam tylko demo a tam tylko na sensory można sobie popatrzeć
- czy ktoś ma może problemy z zainstalowaniem alfadiaga na systemie vista z SP1 ?
ja instalowałem u siebie na vista ultimate 64bit sp1 i ruszył tzn uruchamia się, ale nie wiem czy się połączy, bo to na stacjonarnym, ale wydaje mi się że raczej bez problemu powinien połączyć, na laptopie mam xp sp3 i tam mam małe problemy ze stabilnością, ale to może być coś od kabla, bo nie mam tego niebieskiego tylko czarny i ostatnio udało mi się nawet go popsuć, urwały się kabelki :) przy przerabianiu na ABS i airbag a brakuje czasu żeby zabrać się za niego i przywrócić do porządku.
Dodam jeszcze ciekawą rzecz jaką zaobserwowałem, od lipca mam LPG (wiem niektórzy mnie zaraz za to zjedzą) i po instalacji zniknął prawie problem "spadochronu", tzn pojawia się on ale to bardzo sporadycznie i znienacka. np do dziś, rano ok. odpaliłem ruszyłem normalnie bez problemu przyspiesza, a po pracy odpalam, jedynaczka i gaz i już czuje że będzie spadochron i był ;/ przed gazem jak jeszcze unidiagiem sprawdzałem parametry miałem w miarę w normie tzn TRA za wysokie, ale spalanie ok, tzn akceptowalne przeze mnie (śr. 10l/100). Ale od tamtej pory nie przyglądałem się parametrom, bo auto chodzi bez problemu czy to na PB czy na LPG.
I teraz zastanawia mnie to czy ten komputerek od lpg potrafi tak ingerować w ECU ze coś tam zmienia/lepiej symuluje jakiś czujnik (głównie pewnie sondę) że auto pozbyło się w jakimś stopniu tego problemu "spadochronu"?
A i oczywiście falowanie przy hamowaniu mam (było od samego początku na PB), tylko że w takim stopniu że mi nie gaśnie i zaraz się stabilizuje, więc mi to nie przeszkadza :)
P0130 P0150 P1177 P1178 P1176 P1173 - Jeśli ktoś posiada instalację LPG, to wszystkie te błędy mogą się pojawić przy złej regulacji LPG lub/i niewydolnym reduktorze. Dodatkowo większość z tych błędów pokazuje dopiero AlfaDiag, UniDiag ich nie widzi. Zazwyczaj świadczą one o złym składzie mieszanki.
Bubu jak ktoś kiedyś się spyta Ciebie o takie błędy, to pamiętaj spytać wpierw o obecność LPG:)
Kolego ja właśnie mam LPG i co 3 dni wywala mi błędy P0130,P0150,P1177,1178 skasuje i za 3 dni pali się kontrolka silnika podłanczam alfadiag i znowu te same błędy.Wymieniłem przepływkę,termostat,sondy porównując z wykresami z forum ok.Także może masz rację co do LPG.
pojeździj dla odmiany na samym PB przez 3 dni. I zobacz czy błędy powrócą. Mogę się założyć, że nie:) Chyba, że lewymi ustawieniami LPG rozstroiłeś mapy w ECU alfy od PB.. wówczas nie wiem co będzie się działo:) Ale jak zrobisz reset adaptacji i nie będziesz używał LPG to błędy nie powrócą:)