raczej nikt nie jeździ z podpiętym laptopem a dzięki modułowi można śledzić na bieżąco na wyświetlaczy temperaturę. Czy mógłbyś sprawdzić jak się zachowuje się u Ciebie, po co mam kupować jeśli u innych temperatura też nie dochodzi do 88 stopni?
Printable View
U mnie dochodziła, również w mrozy. Tylko że dłużej. To wiadomo. No i jak temp była Ok 80 to najlepiej pojechać trochę powyżej 3 tys obr, wtedy złapie w miarę szybko.
Na jaki termostat wymienialiscie w 1.9 16v ? Behr to wiadomo, ale jest dużo w okolicach 100zl, magneti, bergman itd ? Warto oszczędzać?
Podczas moich 10 lat wymieniłem termostat 1x i było to z ponad 5 lat temu. Był to behr, jedyna słuszna marka. Niekorzy zakładają Vernet ale ja nie mam czasu pieniędzy i ochoty testować nie pewnych.
Oszczędzanie jest złudne bo prędzej czy później kupisz behr.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Koledzy czy w AR 159 1,9 8v 120 km wymieniając czujnik temperatury w obudowie termostatu muszę spuścić cały płyn?
Czy on jest pod takim kątem że nie trzeba spuszczać całego płynu tylko trochę go wyleci?
Normalnie wykręcasz i szybko wkręcasz, troche płynu wyleci.
Rowniez bylem dzis zmuszony wymienic termostat z powodu zgoda innego, niz przedmówcy.. Po prostu "wziął i se pekl" w miejscu polaczenia krucca, na ktory nachodzi guma z dolotu chłodnicy i korpusu mechanizmu termostatu..
Wywalilem aku (bez podstawy), kompa, wypialem dolot przy klapie gaszacej aby miec lepsze pole do manewru kluczami, 1.40 h samodzielnego ogarniania .. Stopień trudności 2 w skali 5 1-5:rolleyes:
Zetknęliście sie z przypadkiem pęknięcia/rozwarstwienia na polaczeniu obu tych elementów?
Hej!
Przymierzam się do wymiany termostatu i chociaż przeczytałem kilka tematów nadal mam pytania:
czy może ktoś wrzucić film (na youtuba?) ze wskazaniem zegara jak trzymana jest temperatura, interesuje mnie po nagrzaniu praca na biegu jałowym;
czy jest non stop 90C czy jest poniżej o tą "grubość wskazówki" ?
Jak się mają wskazania zegara na którym wskazówka na zimnym silniku nie spoczywa na 0C tylko trochę przed nią (powiedzmy o pół grubości wskazówki) - czy to przesunięcie nie rzutuje na niepełne wskazywanie 90C ?
W opisie termostatów czytam że otwierają się w momencie osiągnięcia w małym obiegu temp 88C więc istnieje możliwość opadnięcia tej wskazówki zegara o ten milimetr ? Czy podczas pracy na biegu jałowym i spadku temperatury oleju termostat jest przymykany tak aby zatrzymać olej w małym obiegu przy tych 90C ?
Oczywiście zdaję sobie sprawę że najbardziej rzetelne wskazanie temperatury daje odczyt bezpośrednio z komputera i tu należało by sprawdzić w pierwszej kolejności .
Kolego w przeciągu 10 lat u siebie wymieniałem już chyba 3 razy termostat i wskazówka ma być zawsze na 90*C. Nie na być o żadna grubość wskazówki poniżej. Jak przykładowo jedziesz nawet 100 km i trzyma temperatura to nawet jak staniesz na 15 minut na pracujacym silniku ma trzymać dalej te 90*C. Ja bym się nie zastanawiał nad wymianą.
- - - Updated - - -
Miałem verneta chyba teraz mam chyba behra
Przy obecnych temperaturach wskazówka cały czas powinna wskazywać 90 po rozgrzaniu i nie opadać, to nie mroźna zima.
Dodatkowo wskaźnik ma pewną zaprogramowaną "niedokładność" i gdy na wskaźniku masz 90 stopni, to realnie możesz mieć zarówno 83, jak i 97 stopni (na zegarze nadal będzie 90)
Zanim wydasz kasę na nowy termostat, podepnij komputer i sprawdź jak wygląda wskazanie na komputerze, bo może problem nie leży w termostacie, a w czujniku, który przekłamuje lub w samym zegarze.