Niestety :/
W innych markach wygląda to inaczej
Printable View
Aham, niestety problem uszczelek trapił również 2.0 w wersji 126KM, oraz 2.2 DCat 150 i 177KM. Przy czym przy 2.2 potrafiła sobie jeszcze głowica pęknąć... Ogólnie dla mnie te silniki to jest jedna wielka kupa, tak samo jak CiTD z Mazdy 6 (przed ostatnim liftem) oraz VAG-owskie TDI od 2005 roku wzwyż (wszystkie, jak leci).
Panowie co o tym sądzicie: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-0...C27580654.html?
Chętniej wprawdzie Brerę przytulę, ale z takim wyposażeniem się mogę skusić na 159 jeśli nie ma cudów (cena brutto to ok. 50 tys.)
Ktoś wie jaką opinię mają automaty w 159?
Jak czytam te propozycje na forum, to przeczuwam, że już wkrótce rozpocznie się spam tematów w stylu:
"W mojej Alfie padła turbina, a ma dopiero 92 000 przebiegu !!"
"Silnik do remontu przy 150 000 km ?!!!!"
"Korozja podwozia w aucie z 2009 roku !!!!
itd.
:)
Zazwyczaj przy tym przebiegu padają już filtry, w dodatku jeździ głownie po miescie wiec nie wiem skąd to zdziwienie
To ile wytrzyma DPF wg. Ciebie jeżdząc głownie po mieście i raz na jakiś czas na trasie??? a zresztą chyba nie mowa w tym temacie o filtrze DPF ani nawet o wspomnianych przez Ciebie padających uszczelkach w D-CAT, nie bronie Toyoty tylko piszę obiektywnie jak jest akurat w konkretnym przypadku auta które znam i tym razem Twoja teoria sie nie sprawdza jak narazie ;-) a co będzie to kilometry pokażą.
Tomek: to w 2-litrowych JTDm nie montowali Q-Troniców? Czy był w ogóle jakiś automat do nich oferowany?
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C27584199.html
Chciałbym się dowiedzieć jak oceniacie to auto?
ja dodam ze wisi sobie juz chwilke na allegro i chyba przewinela sie przez ten watek
Aż mnie ciekawi z czego ją poskładali. :)
Tak sobie myślę, że problem z tańszymi autami jest taki, że nawet wydając większe ("właściwe") pieniądze, też nie mamy pewności że trafimy na dobry egzemplarz. Więc część osób woli zaryzykować mniejsze pieniądze niż większe, bo i tak jest duża szansa że za te większe dostanie się coś niefajnego. Może jak się rynek nasyci to się to unormuje?
Podejrzewam, że niekoniecznie była składana w sposób: silnik + skrzynia, możliwe, że to po prostu kolejny "myk" handlarza, który na miejscu będzie palił "franka", że:
No Panie, to 1.9 JTD, ale to to samo praktycznie, bo ten 2.0 to takie 1.9 tylko nazwe zmienili, z reszta - ciesz się Pan, że to jednak 1.9, bo to bezawaryjne cudo jest
Samo życie :)
Szukałem ale linki się nie otwierają dlatego nie wiem czy był już poruszany wątek czy nie.
Chyba przebieg jest adekwatny do rocznika?
Czy przy takim przebiegu coś mi się będzie szykowało na wstępie po zakupie?
Z chęcią bym się wybrał ale mam kawałek z Wawy...
No taki przebieg to już turbo pewnie zaczyna się powoli pocić... Jak kupowałem to oglądałem alfę z 1.9 jtdm 8v i tam przy przebiegu 180 000 z turbo lało się każdą dziurą możliwą. To co na pewno trzeba zrobić to rozrząd + zawsze jakies pierdoły wychodzą+ ubezpieczenie+zestaw opon i felg na lato i zimę. Łącznie z 6000 zł musisz mieć w zanadrzu.
Ja pół polski zjeździłem zanim znalazłem tę jedyną ;) I to w Brodnicy na dodatek
witaj
sam chcialem je kupic, a ze do trojmiasta mam kawalek tylko wiec nawet planowalem osobiscie podjechac ale zeby sie nie tluc na marne poprosilem szwagra o podjechanie i ogladniecie z grubsza (tez maniak alfy)
wiec po sprawdzeniu vin itd wyszlo ze autko faktycznie z Danii
SynsstedVirksomhedCVRStedNorddjurs Bilsyn30767144Industriparken 48961 AllingåbroKøretøjMærkeModelKøretøjsartReg.nr.St elnr.Køretøjs-IDALFA ROMEO159 SPORTWAGONM1-Personbil <= 3500 kgYY27691ZAR939000071423721000701200710491SynsdetaljerSynsartSynstypeSynsdatoSluttidKm-standSynsresultatSidste frist foromsyn/genfremstillingRegistreringssynFørste syn04-01-201211:35144.000GodkendtFejloversigtDer blev ikke registreret nogen fejl.Servicebemærkninger
przebieg po podpieciu kompa sie w miare zgadza teraz 163000
ale to juz kwestia gustu, alfa ma korbki z tylu i bardzo miekkie wyrobione tylne zawieszenie
z mojego doswiadczenia a pracowalem w skandynawii to autko na 99% bylo vanem ( tam sa tansze podatki na takie autka , jest to normalne autko ale bez tylnej kanapy tak jak kiedys w Polsce autka z kratka) to tlumaczyloby korbki z tylu.
brakuje tez naklejek na nadkolach z tylu ( tych przeciw kamyczkom) , w Dani w tym miejscu w vanach przykleja sie inna naklejke z ladownoscia ( taki wymog) i przypuszczalnie dlatego w Polsce zostaly zdjete
autko jest w Polsce zarejestrowane i nie twierdze ze obecny wlasciciel to zrobil ( zeby nie bylo ze go o cos podejrzewam)
jak masz wiecej pytan to pisz
pozdrawiam
No i ma PAKIET CHROM ! a to już nie jest sranie po gałęziach ;P
Zgadzam sie z mk1980. Ale skoro ma wychechlane tylne zawieszenie to prawdopodobnie przyczepke ciezka targal lub przeladowywal auto a tu uklad napedowy nie wspominajac o zawieszeniu bardzo to odczuwa. Auto zakupil ten handlarz prawdopodobnie z licytacji, wyciagnal podatek drogowy dunski no i widocznie oplaca mu sie wykonywac takie zabiegi :) na90% auto nie bylo katowane, bo duny to jednak nie sa racerami :) wiec jak ktos uwazal z gazem na zimnym silniku a tu to rzadkosc to serducho powinno byc ok :) tyle co moge pomoc.
- - - Updated - - -
Karmal a jak twoje autko wytrzymuje taki chip? Ja chcem 2, 4 ale troche podatki mnie zezra :) jaki masz przebieg?
tomex_187 przebieg mam 233tys. a na chipa alfa nie narzeka :)
Rozmawiałem ze sprzedającym mówi, że zawieszenie w porządku, wymieniony rozrząd, niedawno olej , filtry ale jak czytam to co napisałeś to lipa...
Kolo szuka AGP i moglibyśmy się dogadać ale jak z tyłu korbki i zawiecha niebawem do robienia czego mi nie powiedział to chyba nic z tego nie będzie :confused:
Fakt bardzo mi się podoba z pakietem chrom i 19 ale to można do każdej dodać ma być sprawna i niewymagająca zbytniego wkładu finansowego.
jaki pakiet chrom kolego??Karmal smial z tego pakietu chrom.AR 159 nie ma zadnego takiego pakietu.Chromy sa w standardzie
Chodziło mi o nakładki na lusterka
- - - Updated - - -
Mam jeszcze jedną 159 na oku, rozmawiałem z właścicielem, przesłał mi więcej zdjęć, opisał co wymieniał w aucie, tylko jest jedna sprawa w 2010r na gwarancji został wymieniony silnik z osprzętem, obecny przebieg jest udokumentowany ale dlaczego został wymieniony tego nikt nie wie, a właściciel sobie sprowadził auto w tamtym roku.
Sądzicie, że warto brać pod uwagę takie auto?
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-jtdm-16v-bezwyp-1-wlasciciel-C27296592.html
ale to tez nie jest zaden pakiet chrom tylko opcja w wersji TI ktora mozesz sobie dokupic za ok.200-300 zl
159 miała standardowo 2 lata gwarancji, ta jest z 2007, a w 2010 miała wymieniony silnik?
Ogółem wymiana motoru to raczej nie żadna straszna trwoga. Z tym że dobrze byłoby wiedzieć dlaczego było to konieczne. Należy także wziąć pod uwagę fakt, że silnik to nie jedyny element eksploatacyjny samochodu. Jeśli więc na nowym silniku zrobiła 102 000, to na starym minimum drugie tyle. Ciekawe więc co na to turbina, skrzynia, sprzęgło itp
A ja troszke z innej beczki. Przeanalizowalem swoja sytuacje finansowa i 2.4 odpada :((( wiec bedzie 1.9jtd 150km i troszke ja zCHIPuje :) tylko nie wiem jak z rocznikiem. Czy po tym faceliftingu w 2008 zaszlo wiele zmian? Wiem, ze lekko waga, hamulce, i interfejs cos tam... A czy sa zmiany zewnetrzne w karoserii? Facelifting wplynal na prowadzenie i trwalosc auta? Lepiej kupic 2008 z 200kmm czy 2007 ze 130kkm? Co na ten temat sadzicie? I wlasnie pytanie cd. pakietu Ti. Co w sklad tego pakietu wchodzi? Mozna samemu taki pakiet domontowac bez wiekszych problemow?
U mnie jakbym miał 19 to i w zimę by były, tak jak teraz czy lato czy zima alusy są.
Niby można dokupić mechanizmy, przełączniki, boczki i zamontować z tyłu elektryczne szyby ale bardziej mnie martwi fakt, że auto może mieć trochę do roboty z zawieszeniem.
Aha to nie wiedziałem, myślałem, że 3 lata gwarancji.
Sprzedający ma dokumenty na temat wymiany silnika i osprzętu więc chyba turbo też ale dlaczego zostało wymienione to nikt nie wie.
Tak zapewne auto ma jakieś ~220 tys więc pewnie zaraz się coś odezwie ale też co jest na plus trochę z zawieszenia wymienił, wiec coś do przodu ale czy warto?
to juz musisz sam ocenic , najlepiej w innym warsztacie niz w tym w ktorym robiony byl ten przeglad
szwagier nie podnosil auta , tylk stwierdzil podczas jazdy ( sam tez ma 159 wiec mial porownanie)
poza tym co juz Ci wczesniej napisalem , reszta wydawala sie w porzadku
Witam,
oglądałem dziś pewną alfę 159sw. Niby wszystko wygląda ok, nie wyniszczona (normalne ślady użytkowania). Przy pomiarze miernikiem lakieru na prawie wszystkich elementach wartości pomiędzy 100-150mikronów, jednak na przednich drzwiach powyżej 200 i podobnie na masce. Wszystkie szczeliny wyglądają równo. Co o tym myślicie? I jeszcze pytanie auto ma niby 160tyś km. Jak najlepiej sprawdzić czy to możliwe i co ze sprzęgłem, jak ocenić czy jest dobre czy niedługo może być do wymiany wraz z kołem dwumasowym?
Pozdrawiam.
W karoserii nie zmieniano nić, bo i nie było po co. :D Po 2008 r. zmieniła się waga, prowadzenie i trwałość raczej zostało bez zmian (czyli nadal świetne). A w skład pakietu wchodzą: obniżone i utwardzone zawieszenie, felgi 19", lepsze hamulce (tzw. duże Brembo, na forum się przewija trochę wątków o tym) inne wnętrze (fotele, kierownica i wykończenie deski) i chromowane nakładki na lusterka. Możliwe że o czymś zapomniałem.
dodatkowe progi,oznaczenia TI,nakladki na pedaly,inne cyferblaty zegarow oraz kolorystyka,inne fotele(o niebo lepiej trzymajace kubelki,skora wentylowana,inne zaglowki z przeszycaimi bez logo AR-logo jest na oparciu),ciemna podsufitka i obicia slupkow,inne szycia na kierownicy-czerwona nic,inna galka zmiany biegow(rowniez przeszyta czerwona nicia).Domontowac mozna wszystko ale czy jest sens.Pare rzeczy mozna latwo wymienic np.fotele,kierownice,galke,nakladki,dolozyc progi i oznaczenia.Zegarow bym nie ruszal.Odnosnie rocznika do zakupu-mi sie FL w ogole nie podoba np.spierdzielili szycia foteli oraz tylna kanape-siedzi sie na niej jak na desce pozatym pare rzeczy niby poprawili ale tez i zepsuli np.kolektor ssacy jest bardziej awaryjny.Pozatym odchudzili,wprowadzili nowe ponoc trwalsze zawieszenia,zmienili kolorystyke wnetrza,wprowadzili nieco pozniej bo chyba od 2010 polskorzana tapicerke(chyba tylko wersja Ti),nowe wzory felg i chyba tyle
- - - Updated - - -
no i jeszcze zbiorniczki wspomagania poprawili oraz maglownice