Cholera właśnie sprawdziłem u siebie korekty tylko ze na zimnym i tragedia jakąś. Cztery na ponad -1 do -1,5 a piąty +3. Co piąty zatarty a reszta go koryguje?? Czy test na zimnym silniku jest nic nie wart
Printable View
Cholera właśnie sprawdziłem u siebie korekty tylko ze na zimnym i tragedia jakąś. Cztery na ponad -1 do -1,5 a piąty +3. Co piąty zatarty a reszta go koryguje?? Czy test na zimnym silniku jest nic nie wart
Nie robi się na zimnym, zagrzej do temperatury roboczej, wyłącz wszystkie odbiorniki prądu tj. światła, radio, zapalniczka i dopiero wtedy możesz mówić o sprawdzaniu korekt.
Czy niesprawny termostat(silnik rozgrzewa się do max 80 stopni) może być przyczyną złych korekt na + ?
Szczerze wątpię. Korekta to wynik nierównomierności prędkości obrotu wału korbowego, a nie problemów z termostatem.
Korekcja dawki paliwa - cylinder 1 -0.03
Korekcja dawki paliwa - cylinder 2 -0.27
Korekcja dawki paliwa - cylinder 3 +0.13
Korekcja dawki paliwa - cylinder 3 +0.16
Prędkość obrotowa silnika 798 RPM
Przy okazji zapytam, gdzie zaglądać...bo zdarza się, że po odpaleniu czuję delikatną czkawkę...nie zawszę. Na kompie miałem 3 błędy, jeden to Czujnik A temp. paliwa - usterka P0180 ,ten kod błędu może mieć coś wspólnego z moim pytaniem ?
Aha, AR 159 1.9 JTDm 16V 150 KM
Korekty masz kolego bardzo dobre.
Napisane na Commodore C64..;)
Sprawdź jeszcze pod obciążeniem np. przy 2 tyś obr jak wyglądają
Załącznik 222463
1.9 JTD, bieg jałowy, silnik rozgrzany, wtyczki nowe. Pod obciążeniem bez większych zmian.
W przyszłym tyg. postaram się zamienić miejscem 1 z 4 aby sprawdzić czy ten duży + pójdzie za nim.
Jakieś pomysły?
Sprawdź czy nie ucieka Ci przez czwarte gniazdo powietrze, może podkładka przepuszcza, u mnie tak było :-) Za słabo dokręciłem przelew przez co trochę ropy się nazbierało i zobaczyłem spore bąble powietrza. Wymieniłem podkładkę, wyfrezowałem gniazdo i bangla :)
Właśnie do mnie przyszeł KKL od Pmfactory, ten niebieski z przełącznikiem.
W jakiej pozycji trzeba ustawić przełącznik, żeby wprowadzać korekty wtryskiwaczy i przeprowadzać procedurę ich wymiany w MESie?
No na pierwszej od lewej powinno być napisane ENGINE. Nie masz napisów albo kartki z opisem?
Ta pozycja, przy pomocy której łączysz się z silnikiem.
A wie ktoś, gdzie znajdę sterowniki? Ewentualnie ma ktoś u siebie sterowniki do tego kabla?
Moja płyta ze sterownikami przyszła połamana :/
Na pewno nie wpisując w Google "vag kkl usb windows driver"
Gdyby te, które znalazłem w googlach działały to bym nie pytał o to...
Widocznie źle szukałeś.. Poza tym na forum jest multum tematów w jaki sposób zainstalować sterowniki , ustawić podpisywanie cyfrowe sterownika itd.
Tamte sposoby też mi nie pomagają, sterowniki nie chcą działać z moim systemem.
Dzięki kolego. Pomogłeś i dużo wniosłeś do tematu. Prawdziwy z Ciebie alfoholik :top:
Jaki masz system operacyjny?
U mnie żaden ELM ani KKL nigdy nie potrzebował sterowników, od XP po Win 10.
Napisz do pmfactory - oni mieli swoje drivery wystawione w kat na hasło. Plus jeśli to win8/10 to musisz przełączyć się w tryb akceptowania niepodpisanych sterowników, inaczej system oleje je z góry na dół (jak coś to priv)
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
No właśnie mam windowsa 10 ale nic nie pomaga.
Myślisz, że interfejs KKL może się gryźć z zainstalowanymi wcześniej sterownikami do ELM? Oba te interfejsy działają na porcie COM3, czyli tym samym. Po podpięciu kabla do komputera nic się nie pokazuje. Nie widzę go też w menedżerze urządzeń.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...yczne-124.html
Napisałem w tym wątki posta, żeby nie robić offtopa w tym temacie.
Przepnij go na inny wolny COM, później jak będę przy kompie spróbuję odszukać te drivery z którymi u mnie hula na 10 to Ci podeślę :-)
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Witam,
Mam pytanie odnośnie korekt.
Korekty na ciepłym silniku (90C) wyłączone wszystkie odbiorniki:
1. 0.5
2. -1.1
3. -0.1
4. 0.6
Dodatkowo zauważyłem że wokół pierwszego wtrysku jest dość mokro. Ale to raczej powodowałoby jakieś odchyły na 1 wtrysku. Tutaj ewidentnie coś z 2 wtryskiem tak?
Jest się co martwić?
Dawkuje trochę więcej, ale jeśli korekta krąży wokół -1.1 to tragedii nie ma. A jak wyglądają w czasie jazdy?
wiem ze to nie tu powinno byc pytanie ale jakie obroty powinny być na biegu jałowym ja mam jakies 880 obr/min.widze że tu niektórzy mają nawet 790, 850. nie zadóże mam?
Nie potrafię wcale korekt zinterpretować a wygląda to u mnie tak:
Załącznik 222813
a po przegazówce tak
Załącznik 222814
I co to oznacza?
Auto oczywiście max nagrzane, po jeździe i pomiar na jałowym.
Załącznik 222833
Panowie a co sądzicie o tych korektach? Może dużych rozbieżności nie ma ale martwi mnie ten na 4 cylindrze... dodam że po mrozach wyskoczył błąd świec, pewnie do wymiany, czy to może być przyczyną tych rozbieżności?
Myśle, że można by w pierwszym poście przykleić info, że korekty +/- 1 są w pełni akceptowalne
Ok, rozumiem... Tylko przed zimą wszystkie lały po max 0.4, po zimie już spora różnica... spróbuję jakiegoś dodatku do paliwa i wyczyścić bak przy okazji bo już 180k nalatane i troche syfu sie zebrało
Sama jakość paliwa może wpływać na taki skok korekt ale póki nie zaczną Ci szybować powyżej 1,5 to bym sienie przejmował. Zalej jakiś dodatek albo 2t to się trochę wyrównają.
jakie są prawidłowe korekty wtrysków w alfie 2.0 jtdm przy obciążeniu 2tyś obrotów i na biegu jałowym?
Takie same jak dla pozostałych jtdm
Dawno, bo już długo go nie ma :)
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Ciekawe jak wejdzie to że na badaniu technicznym i Policja będzie mogła sprawdzać czy nie wyjdzie że sie nie ma dpf-u?
Sprawny silnik powinien trzymać normy spalin również bez DPF
Nie pisz głupot.