Mam fele TI i mam zawias więc o co chodzi? Jestem niebezpieczny? Może szerzej o co biega?
Printable View
Chodzi o poniższe zdjęcie zmodyfikownaj 159. Wygląda to tak jakby wahacze leżały na odbojach, praktycznie nie ma skoku zawieszenia. Zawieszenie musi mieć jakiś sensowny skok i musi mieć jakieś tłumienie, żeby było bezpieczne. Dość sporo ostatnio wysypało się aut, które jeżdżą 5km/h przez tory tramwajowe, bo mają mega twarde i niskie sprężyny, zawieszenie praktycznie w nich nie pracuje. To nie o to chodzi w sportowym zawieszeniu, żeby w ogóle się nie uginało....
Szczerze mówiąc nie jechałem takim autem, więc nie będę udawał, że się znam. Da się to ustawić w ten sposób, że auto ma jakiś sensowny skok zawieszenia i jakieś tłumienie?
Spoko... dałeś skrót myślowy a ja inaczej zrozumiałem. :lol:
W AR takie zawiasy myślę że rzadko się trafiają.
Moj kolega swojego czasu jezdzil Golfem stara poczciwą II z airride i na najnizszym ustawieniu samochod byl praktycznie nie do jazdy :) ale spojrzmy na ten temat inaczej - stare cytryny mialy regulowane zawieszenia gdzie blotnik zaslanial pol kola :D co prawda tylko na postoju ale byli magicy co tak jezdzili :) ja po przejazdzce golfem stwierdzilem ze takie obnizenie to masakra :D glupota i wogule :) na zloty oki fajnie to wyglada kazdy ciekawy co to jest :) ale do normalnej jazdy trzeba odpowiednio sobie wszystko ustawic zeby tym jechac:)
Jahu Ty masz całkowita racje :) nie raz na wrocku widzialem auta ktore ledwo co sie poruszaly poobwieszane jak choinka spojlerami i goscia ktory sie gimnastykuje zeby gdzies nie zachaczyc:) a wez sprobuj sie przejechac takim autem po kocich łbach z szklanka wody na kolanach :D gwint jest fajna sprawa bo jest mnostwo regulacji a wiec i sensownie da sie wszystko ustawic tyle ze mechanicznie :) a co do airride to wszystko ustawisz powietrzem i wysokosc i twardosc z tego co pamietam :) poduszki pneumatyczne sa bardzo czesto spotykane w tych nowych autach słusznej klasy no i zeby to wszystko dzialalo jak nalezy trzeba o to dbać :) bo koszty napraw to masakra :D
Nie przesadzajcie;-) wystarczy wozić ze sobą sprzęt i ekipę, i wszędzie się przejedzie :-D
https://youtu.be/4NuHNsjP0nQ
Wygląda to jak zarwany samochód. Nie podoba mi się jak ktoś ma takie coś w aucie. Sąsiad ma mercedesa jak mu gaz uciegnie z amora to właśnie tak siedzi. Kiedyś się go pytałem co mu się stało to mówił że amor siadł.
Nie Nie i jeszcze raz nie. Lekko obniżyć by zmniejszyć dziurę pomiędzy opona a nadkolem ok ale takie coś to MOIM ZDANIEM przesada.
Ej no spokojnie - tymi zdjęciami trochę żartowałem to raz a dwa ,że ta 159ka jest na airridzie więc se ją do jazdy podnosi . Iceman sąsiad coś bzdury gada bo wysokość auta to sprężyna nie amor . Jak wyrąbiesz amory to auto co najwyżej buja jak łódka na falach ale stoi praktycznie tak samo ( minimalna różnica -prawie nie zauważalna jest ) . Jak bym nie miał co z kasą robić to sam bym air'a założył bo i mogę wtedy za miasto się wybrać a i posadzić ładnie na autostradzie czy zlocie .
Sąsiad dobrze gada bo niektóre merce mają pompowane amory i jak jest nieszczelność to siada jak ta AR na foto.
Nivomat w AR156 jak jest bez gazu to też siedzi... tam sama sprężyna nie utrzyma ciężaru auta