Pomoc przy zakupie AR159 / Brera
Cytat:
Napisał
Sharpi
@cassiel
Niestety artykuł nie jest do końca rzetelny i jest kilka wpadek, podejrzewam ze ktoś go pisał na szybko albo nie do końca wiedział o czym pisze.
Tak na szybko kilka błędów z pamięci:
1. Autor stwierdził, że Saab to konstrukcja w całości GM(gdzie opisywali go z silnikiem 1.9 TiD-fiatowski JTD).
2. W minusach Alfy wymienili nieudane silniki benzynowe, gdzie w tekście opisali TBi jako znakomity(mogliby trochę uściślić, że chodzi wyłącznie o silniki JTS)
3. W plusach wymienili brak wad fabrycznych, gdzie opisując silnik 2.4 JTDm wprowadzają czytelnika w błąd, bo klapy wirowe to poważna wada.
1. Ich ewidentny błąd. Co do TiD to właśnie mi sie wydawało że to JTD, ale chyba z innym osprzętem - co robi swoją negatywna robotę. Rozmawiałem ze sprzedawcą z Nissana który jeździł takim Saab'em i tez narzekał.
2. TBi napisali ze pojawiły sie pod koniec produkcji a oceniali samochody z początkowego okresu.
3. Co do klap trudno mi sie wypowiadać ale wydaje mi się ze chodziło o trochę co innego czyli braki w produkcji np. zły ocynk albo inne wady ukryte które zmuszały do akcji serwisowych.
Jednak nie często sie zdarza że Niemcy piszą dobrze o włoskiej motoryzacji - choć to kolejny artykuł (Motor, Auto Świat) w ostatnich kilku miesiącach w których AR 159 i 156 jest nieźle oceniana. Plus za to że wychodzą poza utarte schematy Samichody na "F" i włoskie - do bani, samochody niemieckie CUDOWNE!