Właśnie zalałem u siebie rzeczonego Motula 8100 x-clean, zobaczymy jak pojeździ.
Swoją drogą na opakowaniu Motula nie było opisu w PL. Zachodnia dystrybucja, czy na nasz rynek nie zrobili opisówki?
Printable View
Właśnie zalałem u siebie rzeczonego Motula 8100 x-clean, zobaczymy jak pojeździ.
Swoją drogą na opakowaniu Motula nie było opisu w PL. Zachodnia dystrybucja, czy na nasz rynek nie zrobili opisówki?
Z oficjalnej polskiej dystrybucji zawsze są polskie opisy.
To fajnie. Lepiej pojeździ.
Coś dobrego ;) 500m za tabliczką kończącą moją miejscowość jest granica PL/DE.
Już pytałem w warsztacie, poprostu Motula wzięli z Niemiec.
Nie wiem jakie wy macie doświadczenia, ale jak dla mnie różnica jakościowa jest ogromna.
Pamiętam, że w ECOTECu Opla, który lubił brać olej, niemieckiego schodziło prawie dwa razy mniej niż z polskiej dystrybucji.
to ja tak w skrócie, po przeczytaniu niemal całego posta:
2.0 JTDm (mam DPF'a)
zalać:
Amsoil ECF Low-SAPS 5W30
czy
Ravenol VMO 5W40
ile litrów kupić do 2.0 i czy zrobić plukanie po czymś co było wczesniej, czy nie przesadzac z plukaniami i maniaczeniem i po prostu zmienic olej
Dzieki za odpowiedz
Pozdro
acha, i filt oleju jest po prostu jeden i wymieniamy i spokój, czy tez są jakies wypasy, rarytasy z egipskiej bawełny i koninskiego węgla?
Jeśli wymieniałeś olej co 10-12 000 km to bez płukanki.
Jeśli robiłeś to rzadziej - przy najbliższych 2 wymianach - płukanka przed wymianą.
Lepszym olejem z tych dwóch będzie Amsoil Low-SAPS.
Do 2.0 z tego co pamiętam musisz mieć 5 litrów (to jeszcze potwierdź).
dzieki za odpowiedz,
podjechalem orientacyjnie sprawdzic czy mają owe oleje na miejscu to by wlali, ni ma niestety i polecili (jak juz chce 'cos porzadnego'):
Motul 8100 X-CLEAN C3 5w40 czy 8100 ECO-CLEAN 5W30 - posluchac, czy kupic prywatnie Amsoil i niech leją, za bardzo go w necie nie widze ;/
edited:
masz racje, wchodzi 4.9L
Tak sie zastanawiam nad barwa oleju po zalaniu do diesla. Czytalem gdzies ze to normalne ze olej robi sie odrazu czarny bo ma dodatki myjace i ma tak byc. Zawsze jezdzilem na mobil1 i zawsze robil sie czarny po parunastu km. Czy to w bmw 0w40 czy w alfie 5w30. Ostatnio za sprawa tego watku pokusilem sie na zmiane marki i zalalem liqui moly 5w30. Zrobilem juz prawie 500 km a olej na bagnecie nadal przezroczysty. I sam juz nie wiem o co kaman? To ten nie ma wlasciwosci myjacych? Czy jes tak zajebisty i sie nie brudzi? A moze mobil mi umyl silnik od srodka?
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka