Jeżeli chodzi o to jak wymienić i przepłukać to ja to zrobiłem tak.
Przyda się przy tym pomoc drugiej osoby i w moim przypadku trzy litry płynu do wspomagania.
Do zbiorniczka od spodu wchodzą dwa przewody. Zasilający i powrotny.
Zasilający jest niżej i ma większą średnicę. Powrotny jestwyżej i ma mniejszą średnicę.
Najpierw pozbywamy się płynu ze starego zbiorniczka odsysając go.
Potem odłączamy oba przewody i wyciągamy zbiornik.
Przewód powrotny wyciągamy po za obrys komory silnika do pustej bańki na stary płyn.
Idąc palcem po przewodzie można natrafić na mocowanie tego przewodu w komorze i odpiąć żeby go wyciągnąć.
W nowym zbiorniczku zakładamy zaślepkę (powinna być założona w nowym) na króciec powrotny i podłączamy przewód zasilający do zbiorniczka.
Zalewamy do nowego zbiorniczka płyn i otwieramy pozostałe butelki żeby można było uzupełniać go na bieżąco.
Kolega odpala furę i pompa zasysa płyn ze zbiorniczka jednocześnie wydalając stary do pustej bańki a my w międzyczasie dolwamy nowy płyn żeby pompa nie pracowała na sucho. Jak widzimy, że płyn który leci do zbiorniczka jest już czysty i nowy to kolega gasi auto.
Zakręcamy zbiorniczek i ustawiamy go pod takim kontem, żeby płyn ze środka nie uciekał po zdjęciu zaślepki z króćca.
Podłączmy przewód do króćca. Przykręcamy zbiorniczek, uzupełniamy płyn żeby był poziom i tyle..
Mam nadzieje, że chociaż troszkę przybliżyłem jak to zrobić. Sorry, że bez fotostory ale robiłem jakiś czas temu i nie byłem przygotowany.
Cała operacja trwała ok 20 minut.
Zbiorniczek kosztował stówe z małym haczykiem + Płyn chyba 20 zyla za liter.
Pozdro.