Zar93900007274438
Printable View
Zar93900007274438
Napisz do forumowicza arekgr, Gepard lub Pablo. Ogarną Ci tarcze migiem.
witam, mam pytanie, wkurza mnie piszczenie klockow, prawdopodobnie z tyłu, licze na to ze wymiana klockow pomoze, chcialbym tez zmienic zaciski, z przodu mam brembo z tylu zwykle, czy warto zakladac rowniez na tył brembo?
I jak wrażenia? Piszczy dalej?
Ja właśnie docieram nowy zestaw i piszczą niemiłosiernie;-) Ferodo Ds Performance.
Mam też w opakowaniu nowe Galfery, ale z racji, że auto było potrzebne a Galfery długo szły do mnie, kupiłem też Ferodo. I na tych Ferodo drą się jak w starym Kamazie:-D Wstyd na pół Poznania:-P
Klocki dotarłem zgodnie z sztuka i dooopa blada.
Czekam więc na Twoja relacje, czy po tym szlifowaniu coś pomogło.
Pozdrawiam
Bo wymyślacie zamiast kupić normalne sprawdzone klocuszki :P
W kwestii formalnej Kamaz ma bębny :P
ps.
https://www.youtube.com/watch?v=yRP-xofvZ0c
Po liftingu miały tarcze :-P :-D :-P
BTW wracając do filmu, to ja mam zaciski po regeneracji. Wszystko w nich śmiga płynnie. Nic się nie blokuje. Sprawdzone organoleptycznie i dodatkowo przez Nagórskiego, który je montował.
Więc nie ten trop niestety:-(
Ale dzięki za filmik;-)
Czekam na opinie kolegi GoNiuS czy u niego zabieg dał wymierny efekt.
Gdzieś czytałem, tylko nie mogę teraz znaleźć gdzie, że pszczenie to duży problem Brembo z 166. Tylko za cholerę nie mogę znaleźć tego wątku. I nie wiem czy to tutaj, czy na racingforum o tym czytałem.
Jak widać, piszczą też klocki, które z założenia piszczeć nie powinny;-)
U mnie po zmianie na Ferodo DS problem przegrzewania się układu znił - jednak pomimo 2 krotnego układania klocków i uprzedniego wyczyszczenia zacisków klocki dalej popiskują zwłaszcza jak się rozgrzeją - inna kwestia jest taka że hebel jest o wiele mocniejszy niż na klockach od Brembo - mnie osobiście wydaje się że to co czytałeś na temat zacisków z 166 jest prawdą - przerobiłem 2 komplety tarcz i 3 komplety klocków i każdy komplet piszczał bez względu na konfigurację. Tak jak pisałem wcześniej zaciski były zakładane na własnoręcznie zrobionych adapterach i były kompletnie zregenerowane więc nie ma tutaj mowy o błędzie w montażu tak samo przed każdym kolejnym montażem ,zestaw został kompletnie wyczyszczony a mimo to piszczenie pozostało. Co ciekawe ja posiadam tarcze 305mm a jak wiadomo 166 ma tarcze 310mm - sądziłem że piszczenie pochodzi z tarcia nadmiaru klocka o rant tarczy ,dla tego sfazowałem odpowiednio klocki - nie pomogło piszczenie pozostało. Podejrzewam że winowajcą są metalowe prowadnice klocków które są montowane na jedną śrubkę - po 4 na każdy zacisk - jak będę swapił silnik to pokuszę się o zdjęcie ( i tak będzie wszystko na wierzchu ) ich i wysmaruje je pastą miedzianą w miejscu styku prowadnica/zacisk - zobaczymy czy coś się zmieni
Dzięki Qboss za posta;-)
Ja dodatkowo zakupiłem podkładki antywibracyjne.
Efekt jest tak, że nie ważne czy z nimi czy bez, dalej piszczy;-)
Gdyby to był delikatny pisk, jak np na ds 2500 na kotach jeżdżę w S3, to spoko, ale tutaj aż w uszach wierci;-)