Auto nigdy nie było w żadnym ASO Alfy Romeo nikt go tam nie serwisował i nie robił przeglądów
31.08.2012 data początku gwarancji
kupione w Haagaland Holandia
Printable View
Auto nigdy nie było w żadnym ASO Alfy Romeo nikt go tam nie serwisował i nie robił przeglądów
31.08.2012 data początku gwarancji
kupione w Haagaland Holandia
No cóż autko i tak wczoraj zakupiłem :) mam książke wg której auto miało 3 przeglądy u dilera Alfy w Holandii (Automobielbedrijf Biezeman BV). Ok, wiem nie jest to gwarancją że tak było, ale stopień zużycia samochodu (w mojej opini) nie wskazuje żeby przebieg był kombinowany. Na pewno gwarancje mam że auto nie było rozbite.
Napisałem do tych gości z Holandii żeby potwierdzili że to auto było u nich - zobaczymy czy odpiszą ;)
Magiczne książki ale skoro zużycia nie ma to nie ma się czym przejmować najważniejszy jest stan.
Można wiedzieć którą kupiłeś?
Którą tzn? Co masz na myśli :)
No czy była promowana na którymś z Naszych serwisów np. otomoto:)
Ktos widzi jakies ewidentne rzeczy w tym egzemplarzu? -> https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6Blp3j.html
Była była - ta kupiłem ;)
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#d5f46a8ffb
Nie mowie ze ten egzemplarz nie jest wart tych pieniedzy ale nie przesadzajmy ze cena powinna byc wyzsza to jest siedmioletni samochod segmentu c. :)
Wyglada ladnie i kolor rowniez na plus wiec bede musial sie nad nim zastanowic.
Jak by ktoś szukał QV oglądałem jedną blisko mnie z ciekawości i w sumie nie bardzo było się do czego doczepić więc myślę że warta uwagi.
Luzik, ja sie nie napalilem na ten samochod i nie mam zamiaru "przeplacac" co nie znaczy ze szukam igly za psie pieniadze po prostu wiem ze mam alternatywy w postaci np focusa ktory rowniez mnie interesuje wiec mam z czego wybierac. ;) Poza tym bylem w salonie na jezdzie testowej 150 konna benzyna i powiem szczerze ze troche mnie zniechecil ten samochod jak zobaczylem jakosc plastikow w srodku i tym ze ten silnik w ogole nie jedzie dopoki turbina nie zacznie dzialac. I tutaj uwaga, ja bynajmniej nie naleze do osob ktore musza byc pierwsze na swiatlach bo jezdze bardziej jak emeryt i dlatego mialem wrazenie ze moja obecna benzyna 1.2 bez turbo jest odrobine bardziej dynamiczna moze przez to ze samochod lzejszy ale nie az tak lekki. :)
Podsumowaujac, wiem ze ceny reguluje rynek, mnie sie moze wydawac co mi sie podoba to samo sprzedawcom moze sie wydawac co im sie podoba. :)
A w jakim trybie jeździłeś tą Alfą i napisz jaką to torpedę masz w tym 1,2 że Giuliettę robi na mieście.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja jeżdżę Giuliettą 150 KM i też mam wrażenie że dopóki turbina się nie rozpędzi to słabo jedzie.
Mam porównanie bo mam Line 1,4 T-jet 120 KM i ona z dołu porusza się lepiej turbina wstaje przy 1750 obrotów.
Oczywiście umiejętne posługiwanie się gazem pozwala dobrze przyśpieszać Giuliettą,mam jednak wrażenie że trzeba mocniej cisnąć na gaz.
Oczywiście na autostradzie lepiej przyśpiesza z prędkości powyżej 120km i łatwiej osiąga prędkości 180-200.
Dlatego Giulietty z silnikiem 120KM czy mają cenne bo niewiele gorzej jadą a kosztują jako nowe mniej.
Z tego powodu poważnie zastanawiam się nad zamianą na Giuliette Velocze 90 KM robi jednak różnice.
Za obecnym samochodem przemawia ekonomia niskie zużycie paliwa oraz możliwość zagazowania co powoduje że koszty paliwa są niższe niż w mało litrażowym
samochodzie.
Giuletta Velocze to jednak zużycie paliwa miedzy 10-14 l.
Silniki MA maja bardziej charakterystyke liniowa jesli chodzi o rozwijanie mocy niz T-Jet, ktory jest bardziej narowisty. W T-Jet mamy doczynienia bardziej z efektem "procy", dlatego tez odczucia pozornie moga robic lepsze wrazenie. Dokladnie w takasama pulapke wpadla moja piekniejesza polowka, ktora pierwsze podroze w Alfie odczuwala jako spokojniejsze niz w Punto nawet przy dynamicznej jezdzie. Ale teraz juz tak nie uwaza :).
Wydaje mi sie, ze sa to odczucia subiektywne i w konfiguracji 1,4 T-Jet 120 KM vs 1,4 MA 150 KM to na pomiarach mogloby byc jednak korzystniej dla 1,4 MA. No i nalezy pamietac o trybach natural vs dynamic.
Istnieje rowniez opinia., ze silniki T-Jet latwiej sie poddaja przy modowaniu.
Oczywiście mówimy o silniku 1,75 TBi 240KM ,już niemożna jej zamówić jako nowej pozostaje to co mają dilerzy.
Oczywiście jazda Giuliettą dynamic .
mi potrzeszczuje tylko uchwyt w drzwiach bo jest skrecony z 2 elementow . Ale generalnie plastiki same w sobie nie sa dramatyczne w porownaniu do Bravo sa lepsze bardziej estetyczne, lakierowane i lepiej to wyglada.
Z trzeszczeniem plastikow to tez nie jest do konca tak, ze jak trzeszcza to sa slabej jakosci. Generalnie wszystkie plastiki trzeszcza tylko, ze w drozszych autach stasowane sa takie tasmy materialowe na krawedziach elementow plastikowych (np. w Audi A4), ktore maja za zadanie wyeliminowac ten efekt :)
- - - Updated - - -
To co teraz w salonach mozna spotkac to Veloce S - specjalna edycja z wydechem Magneti Marelli pieknymi na zywo czarnymi 18 stkami z czerwonym wezem visconti na rancie feli i szarymi programi z faktura ala carbon. Jest tez jakis system nowy multimedialny. Fajnie wyglada szczegolnie z tym wydechem bo ma wieksze koncowki :)
Przestań pisać głupoty, że jak w centralnej bazie jest pusto, to auto nigdy nie było w ASO!
- - - Updated - - -
U nich głównym problemem jest VAT marża, a auta pofirmowe i VAT ginie w akcji, więc nie zdziw się jak ktoś się kiedyś u Ciebie o niego upomni :)
Hmm o tym nie wiedziałem. No cóż pożyjemy zobaczymy :D Na razie cieszę się autem :P
KoŁos masz pełną skrzynke ;)
no właśnie nie pisz bredni! - każda wizyta w ASO jest odnotowywana no chyba, że robiona pod stołem!
jak sobie wyobrażasz że ASO nie wprowadza danych do systemu? to ich podstawowy obowiązek!!!
od czasu zakupu tego samochodu nie widziało ono ASO.
Szczegóły pojazdu
MWS: 191C530 Giulietta (serie 0) 1.4 Turbo MultiAir 170pk Distinctive
VIN: ZAR94000007173117 Nadwozie: 07173117 Nr rej.: 46XVV2
Nr silnika: 1758536 Przebieg: 0
Data początku gwarancji: 2012-08-31 Ograniczenia gwarancji:
Kolor zewnętrzny: 106 Opis koloru: Rosso Alfa Metallizzato
Sprzedawca:
Kampanie B.V . AUTOBEDRIJF PREUNINGER HAAGLAND
Rynek: 3122 Nederland
Numer Opis Best Service typ
5736 BODY COMPUTER
Rapid Check Biuletyn Nie
campagna richiamo Brak kampanii
Umowy Brak kontraktów dodatkowych
Ograniczenia gwarancji Brak ograniczeń gwarancji
Katalog historii interwencji Brak napraw
Opcje
ALMC : 000 WYPOSAŻENIE RYNKU : WŁOCHY/EUROPA
PC : C635 SKRZYNIA BIEGÓW : MECHANICZNA (C635)
ŚRODKOWA
AM : 00 WYPOSAŻENIE RYNKU : WŁOCHY/EUROPA
ŚRODKOWA CC : 1.4 POJEMNOŚĆ : 1368 CC
CMB : BZ PALIWO : BENZYNA G : SX UKŁAD KIEROWNICZY : Z LEWEJ STRONY
KW : 125 MOC : 125 KW - 170 CV 5DE STOP&START
5DT LAKIER METALIZOWANY 9 275 PODŁOKIETNIK TYLNY
321 KIEROWNICA SPORTOWA 339 SEATBACK POCKET
347 CZUJNIK DESZCZU 389 TABLICA REJESTR. SPECYFICZNA
392 PROGRAM ELEKTRONICZNEJ STABILNOŚCI
(E.S.P.) 5EM SPECYFICZNE REFLEKTORY
5KA INSTRUKCJA W J. HOLENDERSKIM 5KW WYPOSAŻENIE WEWN. SPECYFICZNE 1
015 PRZECIWPOŚLIZGOWY (A.S.R.) 023 PODNOŚNIKI ELEKTRYCZNE SZYB TYLNYCH
028 PODNOŚNIKI ELEKTRYCZNE SZYB PRZEDNICH 029 REAR WINDSHIELD DEFROST
416 CRUISE CONTROL 42F ZAGŁÓWKI PRZEDNIE TYPU ANTI WHIPLASH
435 KOŁA Z OBRĘCZĄ ZE STOPU 454 SIEDZENIE PASAŻERA Z REGULACJĄ WYSOKOŚCI
48F KOMPUTER POKŁADOWY 041 LUSTERKA ELEKTRYCZNE
048 URZĄDZENIE USTAWIENIA WIĄZEK ŚWIETLNYCH 050 Z LICZNIKIEM KM
052 EMERGENCY BRAKE BOOSTER 093 ŚWIATŁA ADAPTACYJNE (D.B.L.)
097 REFLEKTORY PRZECIWMGIELNE 823 GNIAZDKO PRĄDOWE
868 WOSKOWANIE 614 MODUŁY AIR BAG BOCZNYCH
ZABEZPIECZAJĄCEGO GŁOWĘ
4B0 WYJMOWALNE Z DESKI ROZDZIELCZEJ
POJEMNIKI NA KUBKI 4CS ZEST. PEDAŁÓW EXTRA SERIA 1
4CU RADIO I NAWIGATOR 4DK WYŁĄCZENIE AIR BAG PASAŻERA
4FX PERSONALIZACJA J. HOLENDERSKI 65W WYŚWIETLACZ MULTIMEDIALNY ZE ZŁĄCZEM USB
693 KANAŁY POWIETRZNE DLA SIEDZEŃ TYLNYCH 6HQ TABLICZKA ASISTANCE "CIAO FIAT"
4JD WYPOSAŻENIE RÓŻNE 6 4MP WKŁADKI ALUMINIOWE SPECYFICZNE
4RR POKRYWKA LUSTERKA ZEWN. SATYNOWANA 4SU ZACISKI HAM. SPECYFICZNE
4UE KOŁO ZAPASOWE Z OBRĘCZĄ Z BLACHY 4XA TABLICZKA W J. I/A/D/F/E/PL
505 MODUŁY AIR BAG BOCZNYCH 52B CZUJNIKI PARKOWANIA
54D WYCIERACZKA SZYBY TYLNEJ Z PRZERYW. 57X DOSTOSOWANIE HOMOLOGACYJNE 1
923 SPOILER TYLNY 926 FARTUCHY PRZECIWBŁOTNE
6NT CHŁODZONY SCHOWEK 709 STEROWANIA NA KOLE KIEROWNICY
132 PODŁOKIETNIK PRZEDNI 140 KLIMATYZATOR POWIETRZA
195 SIEDZENIE TYLNE DZIELONE 212 WYPOSAŻ. ZE SKÓRY 2
253 WINDSHIELD DEFROST
COLEST : 106 KOLOR ZEWNĘTRZNY : CZERWONY COLINT : 923 KOLOR WEWNĘTRZNY : SKÓRA CZARNA
- - - Updated - - -
[
mojej ostatniej wizyty giulii w aso nie odnotowali, protestowalem bo znów siedzialy jakies bledy w kompach, ale gosc tylko cos tam zazartowal i sie pozegnal. ja chcialbym zeby byl slad po tym w celu dalszej diagnozy (na gwarancji nie dostaje sie wydrukow blefow i czynnosci serwisowych) i ewentualnie podstawa do naciskania na nich (typu bylem juz X razy i problemy dalej wystepuja).
Z aso niestety pracują ludzie słabo opłacani mają dużo roboty i nie zawsze trzymają się procedur .
Miałem do czynienia z aso na śląsku ,odbierałem samochód po przeglądzie a że nie wieże mechaniką skrupulatnie sprawdzałem najpierw fakturę,
no i się zaczęło zły wpisany win na fakturze wpisane 3l oleju do silnika wchodzi 2,9l sprawdzenie na bagnecie 5 mm ponad stan,
sprawdzona klima niestety wcześniej widziałem na osuszaczu zapocenie zgłaszałem ale do mechanika to nie dotarło pokazałem przy odbiorze samochód
został na wymianie chłodnicy klimatyzacji.
Pan mechanik miał problem z wymiana filtra trudność z osłoną filtra po prostu go wyrwał cena nowego w aso 350zł.
I jak myślicie czy serwis został odnotowany niestety nie sprawdzałem w drugim aso które poprawiało na gwaranci do tego nie skasowany przegląd w
komputerze samochodu.
Dlatego trzymam się jak najdalej od aso.
W zeszłym tygodniu pojechałam do ASO w woj. śląskim w celu pierwszej wymiany oleju - jak umawiałam się na usługę 2 tygodnie wcześniej usłyszałam że wg informacji z systemu w 1.4 MA olej wymienia się co 30000km. I co ja chcę robić jak nie mam takiego przebiegu. Byle do końca gwarancji, by mieć jak najmniej z ASO do czynienia.
miałem 3 nowe samochody ze stajni Fiata ,przygodę z fiatem lina opisałem drugi był Fiat Bravo 1,9 8V i tu wymieniałem rozrząd po 48 tys 4 lata.
Po 20 tys zaczęło ubywać płynu okazało się że cieknie pompa ,miałem fakturę z wymiany a że samochód był po gwarancji sprawdziłem pompę okazało
się że pompa niebyła ruszana rocznik wybity produkcji samochodu wymiana 2014 złożyłem reklamacje jakie było moje zsiwienie w bazie danych nie było
adnotacji o wymianie reklamacja nie uwzględniona ,podejrzewam że wogóle nie wymieniano rozrządu tylko skasowano za przegląd.
Teraz ma Giulette perszy serwis i zalano mi olej 5W40 gdy do tego modelu w instrukcji mam 0W30.
Może mam pecha ale trzy samochody i zawsze coś nie tak nie upieram się że aso nie robi adnotacji ale skoro na własnej skórze się przekonałem
to takie przypadki są oczywiście pierwsza wymianę robiłem przy 6 tys panowie w aso nie odnotowali w komputerze samochodu i serwis zgłosił się po 9tys.
po raz kolejny powtarzam Ci- mam "w dupie" wewnętrzną bazę firmy bo z niej całe g.. wynika i można tam wpisać wszystko albo nic i nikt ci tej bazy nie udostępni co właśnie koledzy powyżej opisali. takie rzeczy są karygodnie bo utrudniają dochodzenie jakichkolwiek roszczeń i uniemożliwiają wręcz sprawdzenie historii serwisowej (o ile taka była)
Dlatego w ASO ich OBOWIĄZKIEM jest wprowadzenie danych do ogólnodostępnej bazy FCA - jak tego nie robią to narażają się na utratę autoryzacji. Jedna z podstawowych zasad zawartych w umowach autoryzacyjnych z warsztatami uważanymi jako ASO.
Wiele aut sprawdzałem - nawet wymiany sezonowe opon są odnotowywane wiec trzymajmy sie faktów.
a po drugie jak są to brednie do przedstaw do tego auta inne odmienne dane.
- - - Updated - - -
a co mieli odnotować jak nic nie zrobili? po prostu padłeś ofiarą typowego oszustwa i tyle
- - - Updated - - -
a czytałaś instrukcję tego samochodu?
Napisano w niej, że przeglądy obi się po przejechaniu odpowiedniej liczby km lub wskutek upływu czasu - w zależności co nastąpi szybciej.
w Julce przeglądy do 2015 r. były bo 30 tkm lub co 2 lata (w tym wymiana oleju)
Obecnie przeglądy są co rok lub co 15 tkm ale nikt nie wymaga od Ciebie wymiany oleju po 15 tkm (choć uważam że się powinno).
A ja Ci ostatni raz powtarzam, żebyś przestał wprowadzać ludzi w błąd!!!! Bo później się np. pojawią bezpodstawne oskarżenia o podrobionych książkach etc.! To bardzo źle, że masz "w dupie" wewnętrzne bazy, bo je akurat z reguły każde ASO prowadzi rzetelnie i wychodzi, że nawet nie wiesz jak ona wygląda, ani na czym polega... Piszesz o tym jak powinno to ewentualnie wyglądać z bazą centralną, a ja Cię zapewniam jak wygląda rzeczywistość w tej kwestii i jak widziałeś trochę raportów to doskonale wiesz, że są tam głównie akcje serwisowe i naprawy gwarancyjne, która faktycznie kategorycznie muszę się tam znaleźć, bo płaci za nie Fiat, a cała reszta to juz tylko i wyłącznie dobra wola danego serwisu czy pracownika i w zdecydowanej większości na dzień dzisiejszy jeszcze to nie funkcjonuje!!!!
A do tej Julki właśnie czekamy na odpowiedź z NL i wtedy może raz na zawsze zamilkniesz w tym temacie i grzecznie przeprosisz za zamieszanie :D Zresztą mam wydruki swoich prywatnych aut z baz wewnętrznych, więc ja osobiście nikomu niczego nie muszę udowadniać :)
No i sytuacja wygląda tak że auto było serwisowane Automobielbedrijf Biezeman BV (dealer Alfa Romeo w Holandii). Gość mi odpisał, że auto było u nich ostatnio w listopadzie 2017. Teraz poprosiłem czy jest możliwość uzyskania całej historii serwisowania. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
I fakty są takie, że być może ASO ma obowiązek wprowadzania informacji do bazy FCA, ale najwidoczniej nie zawsze to robią. Dzieje się tak pewnie na całym świecie i my na to nie mamy wpływu. Patrząc na wpisy niektórych użytkowników widać, że w Polsce nawet po zwróceniu im uwagi sytuacja nie ulega zmianie.
Nic nie musi, po prostu cały koncern fiata daje dupy pod tym względem i nic więcej.
Tak samo jest np. z honda u nich też to jest popieprzone i dowiedzieć się o serwisie można w miejscu w którym dane auto było serwisowane.
Jak widać to oboje po części mieliście swoje racje, a że są marki które podchodzą do tego w taki sposób to już po prostu paranoja w BMW czegoś takiego nie uświadczysz tak samo jak i książki serwisowej wszystko masz w komputerze a tym bardziej w systemie BMW.
Ale co to daje, a daje to tyle że Nasze mirki w alfach mogą cofać śmiało liczniki bo jak inaczej sprawdzić ile km dane auto miało przejechane km w danym roku?
Nie miał kompletnie racji, bo upierał się, że to konkretne auto nigdy nie było w ASO! W ten sposób "oskarżył" np. sprzedającego o fałszowanie książki i takie komentarze też pojawiły się na forum, a kupujący miał spory zamęt co kupił. I tak to działa jak powtarzam w zdecydowanej większości aut z całej grupy Fiata!
W BMW nie do końca jest tak jak piszesz, więc nie generalizuj ;) W centralnej bazie Hondy są tylko gwarancje i akcje serwisowe, natomiast reszta w konkretnym ASO. Najlepiej funkcjonuje VAG, a konkretnie Audi/VW, Skoda różnie, a Seat najsłabiej.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany sprawdzeniem jakiegokolwiek auta bez względu na markę czy kraj pochodzenia to zapraszam na PW, bo jest wiele różnych możliwości :)
Na temat BMW się wypowiedziałem ponieważ uczestniczyłem przy kupnie dwóch jednakże były to maksymalnie 4 letnie auta i to co było w komputerze/kluczyku było również do zobaczenia w dowolnym ASO bez wchodzenia już w szczegóły żeby nie rozwijać dalszej dyskusji to ja rozumiem jeszcze 5-10lat wstecz jednakże na dzień dzisiejszy powinno być to normą choć jak wspomniałem wiem że jest to nie do końca prawdą i jak dla mnie kupując auto nie potrzebuje książki chcę zobaczyć to w serwisie nic więcej.
No ale fakt faktem przy zacofaniu koncernów w tym temacie bez książki nie będziemy wiedzieć w jakim miejscu auto było serwisowane dzięki czemu nie sprawdzimy nic tak też zle więc...
nie pieprz od rzeczy o jakiś oskarżeniach bo nikt nikogo nie oskarża bo bardzo szybko używasz mocnych słów -że auto było serwisowane co oznacza? - nic!! skoro nie ma śladu w oficjalnej bazie danych marki - całkiem dobrze auto przed planowaną sprzedażą pojawiło się aby np uwiarygodnić przebieg np na wymianę oleju żarówki i tyle i hasło - serwisowanie a serwisowanie to dwa rożne tematy.
Jakoś dziwnym trafem właśnie auta naszych handlarzy z Holandii Niemczech Francji mają kiepską historię serwisową - jakoś te serwisy dziwnym trafem nierzetelne są no i robią na złość FCA- fajne bajeczki i jakoś dziwnym trafem ceny sprowadzonych aut są czasem i 50% niże od cen z rynku z którego pochodzą .
Jeszcze raz napisze co napisałem wyżej- opisywali przypadki ASO nierzetelnych które leciały w kulki - jeśli serwisowi z jakiś pwodów nie chce się wpisać tego co robi do oficjalnej bazy, to co mówić o jakości świadczonych tam usług.
Trzeba troszkę pomyśleć i mieć wyobraźnie - z jakiegoś powodu ktoś tych danych nie podawał i z jakiegoś powodu nie zrobił tego NIGDY!!
wysil szare komórki- auto kupione nowe i przez 7 lat żadnego wpisu? nic ?
może byc tak ze samochód był jednym z aut we flocie i serwisowane np poza oficjalnym systemem (tj. taniej) ale bez jakichkolwiek wpisów.
coś za coś! nie sadzę że ASO przez 7 ( SIEDEM LAT) nic nie wpisałoby!!
- - - Updated - - -
Jasne- przykład u mnie w domu- Panda III z 2014 r. przebieg 10 tkm - NIGDY w ASO nie było- olej wymienia niezależny warsztat- rozumie, że tu dane wyczytujesz ze szklanej kuli i czarnego kota?