I wszystko jasne.
Ja tylko czerwonego leję ;)
A ja mam pytanie czy lepiej dolewać orlenowski półsyntetyczny orlenowski olej 2T czy taki sam Platinum 2T czy one czymś sie różnia oprócz ceny?, który polecacie?
Ja zaczynam lać Valvoline Durablend Scooter 2T, półsyntetyk, można go porównać do Platinum 2T.
Dla mnie Mixol S z Orlenu czy Lotosu trąci myszką - to to samo co olej Lux z lat 50 i 60, robią go chyba ze względu na sentyment (i starsze osoby, które go używały w młodości). Tak, wiem, działa ;)
Na forach ludzie leją jeszcze np. Elf Off-road 2T, jakiegoś Repsola półsynt. i jest OK.
- - - Updated - - -
Dwa różne oleje. Jak masz DPF to lej Platinum.
Ja leję Platinum 2T, ale głównie dlatego, że ma go okoliczny Praktiker i w sumie najłatwiej go kupić :)
Za to ciekawi mnie jak do tego wszystkiego mają się półsyntetyczne oleje 2T do maszyn ogrodniczych? Bo 1052 z LM jest u nich na stronie w sekcji produktów ogrodniczych.
Mam rozdrabniarkę do gałęzi i kosę - obia urządzenia z silnikiem 2T. Kompletnie żadnej różnicy nie zauważyłem stosując olej do skuterów, do maszyn ogrodniczych czy do silnika kartnigowego. Nawet używałem zapachowych olejów - truskawkowego i pomarańczowego.
Pooooodobno oleje do maszyn ogrodniczych mają inny skład ze względu na ekologię. No OK, tyle, że dlaczego olej do skutera ma być bardziej trujący? Przecież też musi spełniać jakieś normy (ekologiczne). Sąsiadom siłą wciskałem inne oleje niż polecali im w sklepie - zero negatywów, same pozytywy (największe to redukcja dymienia i mniejszy hałas).
Na forum Toyoty czy Avensisa użytkownicy lali olej do pił spalinowych - Husqi, Stihla czy KTM. Różnice z innym olejem polegały na zasadzie "zdaje mi się".
Tak czy inaczej olej do 2T działa. Można rzec, że jest kilka promili osób niezadowolonych (a to turbina padła, a to DPF się zatkał, wtrysk uszkodził, choć najpewniej mieli z tym już wcześniej problemy). Największa grupa maruderów to mechanicy. Dlaczego? Pieniądz. Chodzi im by jak najwięcej aut trafiało do naprawy - to dla nich w końcu praca, zarobek.