Eee chcesz powiedzieć, że przy 120-140km/h słyszysz szum kapci pod autem :eek: Ostatnio jechałem julską 1.4 MA na 18"225 Michelin pilot sport 3 71dB i przy 120/140 to więcej słyszałem szum wiatru i odgłos silnika jak opony.
Printable View
Wyząbkowane to słychać, przebija się przez wiatr :)
Co do głośności to raczej wzory "jodełkowe" są głośniejsze. Z moich doświadczeń skromnych - ciche bardzo były Michelin Primacy HP. Podobnie za ciche uważam Sava intensa UHP (wg etykiety nawet bardziej ciche zdaje się) - niedoceniana bardzo przyzwoita do drogowego użytku opona i często w dobrych cenach.
A co do etykiet i tego co się słyszy : to mam semislicki nankang ns2r te bardziej miękkie, gdzie etykieta podaje 71db, oraz cywilne Nokian z-line gdzie etykieta podaje 72db (te same rozmiary nominalnie, to samo auto)
Te NS2r są wyraźnie, bardzo wyraźnie delikatnie mówiąc, głośniejsze.
Radku, ja poprzedni sezon przejeździłem w 166 na Goodyear Eagle F1 Assymetric II 17" i jeśli chodzi o hałas to na dobrej nawierzchni słyszałem wszystko tylko nie opony ;)
Ja jeździłem na niemal "nowych" więc były ciche, wiatr trochę w julce słychać, ale to nie wydaje się "natarczywe" - silnik mruczał w trybie "d" bo chciałem zobaczyć jak to auto jedzie i czy w ogóle jest wartę zainteresowania :)
Ja szczerze powiem, że ponad głośność przekładam właściwości kapcia, ma się kleić drogi i dobrze odprowadzać wodę w czasie deszczu, bo to gwarancja bezpieczeństwa, a to czy się zużyje się 10kkm wcześniej to dla mnie drugi plan.
Jeśli chodzi o Goodyear to mogę z czystym sumieniem polecić - dobry stosunek ceny do jakości.
zastanawiam się nad oponami pod felgi 18stki , albo Nankang AS1 215/40 albo Sunny 3970 i ewentualnie Sauliny z tym samym rozmiarem , opinie są dobre na temat tych opon (oczywiście to są nowe opony) jedynie nie wiem jakie sauliny mają głośność.
Jeszcze myślę o jakiś używkach , lecz np z tyłu chciałem mieć 245/35 a na przodzie 215/40 (wysokość koła podobna) ale nie wiem jak w przypadku spalania czy mi znacznie nie wzrosnie jak będe miał na tyle takie wałki :)
245 chcesz wrzucić do 156-tki? na dystansie ? ja bym sie nie odważył.U siebie mam 225 i uważam że to jest max. Jeśli chodzi o markę nankang-jak najbardziej polecam, choć są trochę głośne. Nie wiem jak Sunny. Zastanów się nad Uniroyal Rainsport 3 - dobra cena do jakości oraz kategoria A i B.
No własnie tak się zastanawiam nad tą szerokością , na 225/45/17 zimą to mi moja pali w miescie 10l , a w trasie nie umiem jechać ekonomicznie, gadałem z jakims typem co go zaczepiłem bo widziałem ze w swoim e46 miał własnie sunny założone ((225/45/17) i powiedział ze nie czuje równicy czy ta opona była głośna czy nie.
a co do szerokości to właśnie 225/45/17 z tyłu mi obciera przy 1 osobie jak siedzi z tyłu i jest pełen bak ( ale tylko na nierównościach)
a za to koło z oponą 245/35/18 jest mniejsze przez to myśle że powinno być lepiej ale boje się o spalanie bo 10l jest do przyjęcia a jednak ten liter więcej już nie bardzo :D
zaznaczam że mam zawias -4/-3,5 na seryjnych amorach
Unroyal nie mają rozmiaru jaki bym potrzebował
Powoli zbliżam się do zakupu letnich opon. Narazie na placu boju pozostały mi
Vredestein Ultrac Sessanta 225/45R17 94Y
Pirelli p zero nero 215/45
Bridgestone Adrenalin 215/45
Co byście z tego wybrali/polecili
Jest sens brać oponę o profilu 225?