Przeczytałeś chociaż poprzednią stronę?
Printable View
Przeczytałeś chociaż poprzednią stronę?
Tak przeczytałem, jest ok bo wartości mieszczą się w normie która wspomniałeś a ta rozbieżność też jest prawidłowa że jeden ma +1 inny - 1 a znów kolejny tylko 0.2
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Jeden równoważy drugi dlatego jest -1 i +1. Albo ten na mnus leje delikatnie za duzo albo ten na plus jest przytkany i delikatnie za mało.
Ale wszystko w normie więc nie ma się czym martwić
Profilaktyczne możesz zastosować jakiś dodatek do ON i sprawdz za jakis czas korekty. Jak będą rosnąć dwa te wtryski do sprawdzenia.
A coś konkretnego polecasz, nie chciałbym wlewac jakiegoś gowna
Czy po regeneracji wtryskiwaczy w 1.9 jtdm trzeba je kodować te co były kazdy pojdzie w to samo miejsce ?
zaley. jak wymienuales tylko koncowke teoretycznie nie. jesli byl caly rozbierany powinni wygenerowac ci nowy kod
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Ok, jeszcze źle robiłem odczyt, (z klima ics Świata) teraz zrobilem prawidłowo. http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/05/469.jpg
No to chyba właśnie trafiłem na taki zakład. Gosc co regenerował mówił zeby zakodowac i nowe kody sa przyklejone do wtryskiwaczy ,ale znowu mój mechanik mówił ze sie nie koduje się tych samych co wcześniej były bo po co . Zobacze wieczorem jak bedziemy montować. Mam jeszcze pytanie co sie będzie działo jak wtryski jednak beda wymagały kodowania wyskoczy check czy w ogóle nie odpali ?
odpali ale kultura pracy bedzie ponizej silnika jtd pierwszej generacji.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Mam jeszcze jedno pytanie wie ktos jak wyglada koniec gniazda pod wtryskiwacz tzn. czy jest miedziane bo nie wiem czy to podkladki mi z wtryskiwaczy zostały czy to jest gniazdo a nie pamiętam czy wtryski właśnie wyjalem z podkladkami
jak oceniacie korekty ?
korekty robione na 3 biegu
Załącznik 228951
Nijak bo jak widać na załączonym screenie komp przestał liczyć korekty w połowie pomiaru. Było wielokrotnie pisane, że komp pod obciążeniem nie przelicza korekt.
Jeśli chcesz wykonać logi korekt pod obciążeniem, to jadąc na 3, 4 biegu wciskasz z wyczuciem gaz. Na ogół w granicach 30-50%. Możesz lekko wspomóc się hamulcem ręcznym.
Zrób pomiar korekt jak wszyscy na jałowym biegu z wyłączonym obornikami, z nagrzanym silnikiem i nie komplikuj sobie życia. Jak korekty mieszczą się w -/+1 i auto nie ma żadnym objawów to nie szukaj sobie na siłę problemów.
korekty na biegu jałowym przy nagrzanym silniku
silnik na wolnych obrotach nie równo pracuje czy może to być wina wtrysków ?
1 : -1,2500
2 : 0,2800
3 : -0,9800
4 : 0,4000
Cos te wyniki korekt się chyba nie zgadzają dobrze przepisales? Wszystko wyłączne podczas pomiaru? Klima, swiatla, radio? Nierówno pracuje tzn.? Obroty skaczą?
Rozumiem, że to maksimum korekt ? Jeśli tak, to można się przyczepić tylko do wtrysku pierwszego. Ale ta wartość to jeszcze nie powód do paniki.
Natomiast korekty na wolnych obrotach nie wiele mówią o stanie wtrysków. Wpływają tylko na zakres pracy na wolnych obrotach. Ważniejsze są korekty pod obciążeniem.
Natomiast jeśli silnik na wolnych obrotach nierówno pracuje, to proponuję zalogować ciśnienie na railu (ciśnienie paliwa - mierzone i żądane). To najczęstsza przyczyna falowania.
- - - Updated - - -
W pomiarze pod obciążeniem ważne jest abyś nazbierał jak najwięcej danych, więc po prostu przejedź na tyle dużo aby było co analizować :)
Rób to od zakresu około 1500-1800 obrotów.
Moj przypadek wygladał następująco:
- na postoju jednen wtrysk +1,5 reszta koryguje
- podczas jazdy +2 na pierwszym i na czwartym -1,5
Po uszczelnieniu egr-u na jalowym patrz zdjecie:) niestety będę dalej szukal bo nadal mam +/-2 podczas jazdy. Najbardziej zastanawia mnieb to, że najgorsze korekty sa przy 2000RPM.
Wiec potwierdza się że za złe korekty nie zawsze sa odpowiedzialne wtryski. Juz wklejalem linki z lekturą.http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/05/613.jpg
Poniżej moje aktualne logi dynamiczne. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego po przekroczeniu magicznej temperatury 70 stopni korekta na cylindrze IV podczas lekkiego przyspieszania rośnie gwałtownie do ponad +2mm3/w? Przed przekroczeniem wspomnianej temperatury korekta mieści się w +1mm3/w. Czyżby sterownik przy temperaturze 70 stopni zaczynał inaczej dawkować paliwo? Przy obciążeniu silnika na biegu jałowym do 2500 obr/min. korekty na cyl. I oraz III zmniejszają się, natomiast na cyl. II oraz IV rosną do wartości ok. +/-0,8 mm3/w. Na wolnych obrotach korekty mieszczą się w +/-1mm3/w - patrz końcówka loga.
Załącznik 229583
Mógłbyś napisać coś więcej? Co się dzieje z autem? kopci, dużo pali, falują obroty?
Odpala od strzała. Po mniej więcej 30 sekundach od odpalenia zaczyna się lekko nierówna praca silnika, wyczuwalna zwłaszcza w chłodne dni. Nie widać tego na obrotomierzu, czuć to i słychać w pracy silnika. Widać to również na podglądzie obrotów w programie diagnostycznym. Wtedy to korekta na I cyl. rośnie do prawie +2mm3/w. Po rozgrzaniu silnika korekty na jałowym się w miarę stabilizują. Poza tym, auto jeździ w miarę normalnie. Nie kopci, nie dławi się i nie szarpie. Niby ok, ale auto już nie ma tego ciągu co kiedyś. Jest zauważalnie słabsze. Kolejna niepokojąca sprawa to zapach spalin - jest gryzący, zwłaszcza zimą. U mojej laski w HDI bez FAP'a, spaliny pachną jak z piekarni. Już ponad 2 lata temu będąc na znanej w Polsce hamowni stwierdzono przydymianie w górnym zakresie momentu obrotowego czyli w okolicach 2 tys. obr/min. Wg tunera, korekta ponad 1,5 mm3 jest jego zdaniem niedopuszczalna. Oczywiście tutaj na forum zdania w tej kwestii są podzielone ;)
Wrzuć auto na hamownie. Jak wypluje sporo poniżej serii wtedy szukaj przyczyny. Jak wypluje seria daj sobie spokój. Pomiar na hamowni jest dwukrotnie tańszy niż sama jedna końcówka wtryskiwacza ;]
może nie to miejsce ale mam takie małe pytanie.czy wasze 1.9jtd po chipie mają podobną dynamike jak 1.9tdi 130km. chodzi mi szczególnie o duł czy też macie tak dynamiczny jak tamten silnik?
Pytanie;) na postoju korekty max +/- 0.5. 4 bieg i but od 1500 obr korekty max +/- 0.8 a jadąc autostrada 160 6 bieg ,trzeci wtryskiwacz szybuje do +2 ;( reszta go koryguje czy przy takiej prędkości jest to normalne? Auto nie dymi , ma moc.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
A jakie masz wtedy obroty? U mnie jest podobnie. Na jałowym w miarę ok, natomiast podczas przyspieszania i prędkości obrotowej ok. 2 tys. obr. /min korekta na cylindrze 4 dochodzi do + 2,5mm3/w. Co ciekawe do osiągnięcia temperatury 70 stopni korekty są ok. Po przekroczeniu wspomnianej temperatury korekta gwałtownie rośnie. Byłem z tym u lokalnego speca od diesli, a ten popatrzył na mnie jak na wariata i powiedział że mam na to nie patrzeć bo korekty są od stabilizacji biegu jałowego. Tutaj czytam w odpowiedziach kolegów, że mam do wymiany końcówkę wtrysku. Na hamowni tuner wychwycił przydymianie w górnym zakresie momentu obrotowego, co pokrywałoby się z tym co pokazuje Multiecuscan podczas przyspieszania.
Dokładnie nie pamiętam ale ok 3 tys. obr. Przydymiania nie zaobserwowalem. Co do temperatury, wczoraj u mnie było 29 stopni , temperatura płynu przy tej prędkości 94 st.
Zawsze sugerowałem się korektami na postoju, ew na 4 biegu. Wtryskiwacze 1.5 roku temu przeszły kompletna regenerację +nowe IMA.
Co 2-3 tankowania dodaje 100 ml na bak LM 1055 lub coś z rodziny archoil, więc wykluczam przytkaną końcówkę.
Panowie wszystko oki bez paniki. .jeżeli jeszcze dodać że dpf wypala się około 800 km to jeździć i cieszyć się [notranslate]Alfa[/notranslate] bo po to jest :)
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Tak poza tematem, ten nieszczęsny trzeci wtrysk, Chcę zmienić profilaktycznie wtyczkę. Na allegro są gotowe wtyczki z kablem, jak to połączyć ? Lutować? Zaciskać?
Nie chodzi o panikę, chodzi o konkrety ;) Oddałem dziś auto do serwisu z certyfikacją Bosch na sprawdzenie wtrysków oraz kompresji. Modlę się o łagodny wymiar kary ;)
Auto odebrane. Nic nie robili, nic nie zapłaciłem. Nie chcieli wyciągać mocno zapieczonych wtrysków. Wg nich silnik pracuje przyzwoicie, nie kopci, odpala od strzała, a wyciąganie zapieczonych wtrysków wiąże się z ryzykiem uszkodzenia końcówki, co może spowodować niepotrzebne generowanie kosztów. Na razie zalali wtryski jakimś penetrantem i zalecili co jakiś czas podlewać gniazdo przy wejściu wtrysku penetrantem WD40. Za tydzień/dwa podejmą drugą próbę - oczywiście jeśli wyrażę takie życzenie. Przypomnę - silnik odpala od strzała. Korekty po rozgrzaniu na nieobciążonym silniku +/0,9mm3 max. Podczas przyspieszania leci w kosmos korekta 4 cylindra (+3mm3/w). Spaliny trącą nieco "Jelczem". Po dłuższej trasie ich zapach robi się typowy dla zdrowych diesli. Robić coś z tym czy dać sobie spokój? Mam tu jeszcze na miejscu serwis, który sprawdza wtryski oraz kompresję specjalnym testerem Edia Pro. Chyba się zdecyduję.
Witam,
Co oznaczają parametry pracy silnika oznaczone w ECU jako korekty paliwa (cylinder1,2,3,4,5) mm3/W
Czy da sie na podstawie pomiarow tych parametrow zdiagnozowac awarie wtryskiwaczy
mam podejrzenie uszkodzonych wtrysków i takie odczyty z pomiaru wykresow: (pomiary nagrane podczas jazdy miejskiej)
korekta paliwa cylinder 1 -caly czas 0 mm3/W tzn wartość w ogóle sie nie zmienia
korekta paliwa cylinder 2 (min -1,05 max -0,14)
korekta paliwa cylinder 3 ( min -2,05 max -0,01)
korekta paliwa cylinder 4 ( min -0,53 max 1,95)
korekta paliwa cylinder 5 -caly czas 0 mm3/W tzn wartość w ogóle sie nie zmienia
wartosci dla poszczegolnych cylindrow sa dosc rozbiezne. dlaczego nie ma odczytu dla cylindra 1 i 5. W silniku 1,9 multijet 8V 120 km jest wogole 5 cylindrow?
5-ty cylinder jest w AR 2.4 jtdm dla tego masz 0. Bo masz 4 cylindry
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Tak myślałem, ale dlaczego mam też zerpwe odczyty na 1 wtryskiwaczu? czy to może oznaczać jego uszkodzenie?
Samochód od jakiegoś czasu zaczął palić po mieście ok 13l/100km i strasznie szybko zapycha dpf. DPF regeneruje sie co ok 250 km, a ostatnio sie zapchal na 107% i samochód przeszedł w tryb awaryjny.
Odczyty zmierzonej i pożżadanej ilości powietrza na przepływomierzu praktycznie się pokrywają. Wykluczam więć walnięty przepływomierz i podejrzenie padło na wtryski.
Korekty sprawdzaj dla rozgrzanego silnika z wyłączonym obciążeniem (światła, klima, radio itd).
Czy czasem używasz wersji demo programu MES? Jest tam chyba ograniczenie podglądu do 4 parametrów naraz.
Gdyby wtryskiwacz nie działał to byś to wyczuł.