Jak dobrze złapiesz, to jesteś w stanie ją bez problemów ruszyć.
Printable View
p0235 rozwiązany.
;( I po sobocie i po turbinie...
Załącznik 57510
łopatki zmiennej też wyglądają podobnie. Dodatkowo ukręciła się śruba torx w muszli gorącej :(
Faktycznie, sadza zablokowała płynny ruch.
Dziękuję wszystkim za pomoc, porzucam chyba to auto ;( -nie mam już pieniędzy.
Kupiłem za 7k zł a wsadziłem już 6k zł. AC wycenili na 9,5k zł Przy Alfach rozsądku nie ma.
O ile Cię to pocieszy, dzisiaj byłem świadkiem zakupu pompy do Zafiry. Pompa nie rozbieralna. Koszt 9 kzł. Już drugi raz. Podobno maja jakąś wadę. Ala nie jest wyjątkiem. Jakiś czas jeździłem Dodge Stealth'em. Siadło łożysko w piaście. Oczywiście nie rozbieralne, tylko z piastą i do dostania tylko w USA. Zakup, przesyłka, cło. Koszty duże ale samochód i tak cieszył oko, ucho i wzrok ;) Jeszcze była pompa ABS ale to od 3000 GT podchodziła... na szczęście...
Historia z każdym samochodem może być podobna. Znam tylko jeden samochód w którym części są w cenie zupki chińskiej z biedronki. No ale jeśli Sierra się nie podoba to naprawiaj i ciesz się z tego że wiesz czym jeździsz ;)
Dostała koleją szansę, kasę pożyczyłem i...
Turbo zregenerowane, wydech zrobiony bez kata, nowy zawór overboost, miska olejowa zdjęta i wyczyszczona ze szlamu, silnik zalany świeżutkim olejem, dolot szczelny,czujnik doładowania czyściutki. I co?
I po lekkiej przejażdżce (50km) spokojnego docierania się wleciałem na autostradę. I poszła do 200kmh, ale później złapał znów p0235 i szarpania przy przyśpieszaniu oraz na koniec p0236. Wydaje mi się że zawiesił się nowy zawór. Bo gdy zgaszę auto to podciśnienie uchodzi prawie natychmiast, a gdy ominę zawór i podciśnienie z akumulatora idzie bezpośrednio na siłownik to trzyma otwartego prawie 1h -0.9bara. Zawór udało mi się strzykawką 100ml rozruszać wytwarzając sztucznie podciśnienie. Skasowałem błędy i od 100km błędy nie wróciły, turbiny już nie słychać totalnie, ciągnie ładnie od 2k rpm. póki co zawór jako tako trzyma. W przyszłym tygodniu go zareklamuje ale najpierw w środę po pracy trasa do Połczyna.
Podsumowując błąd p0235:
Czyszczenie czujnika doładowania 0zł
Zawór overboost 180zł
Regeneracja turbosprężarki 900zł
Klej sylikonowy do misy 35zł
6l oleju 10W-40 + filtr 200zł
taśmy wysokotemperaturowe do uszczelnienia rury (harmonijka dolotowa/odma) + benz. do czyszczenia 50zł
500zł i 10ptk karnych :( (bo śpieszyłem się Alfą mojej dziewczyny do swojej Alfiny z nowymi częściami i mnie nagrali :P - przynajmniej wiem z filmu że jej 1.9JTD nie dymi przy 170kmh)
7 dni na kanale u kolegi (jeszcze pare innych napraw równocześnie wykonaliśmy)
Robocizna: niepoliczalna - prawie 1l wódki po zapieczonych śrubach (na nerwy) i dużo piw dla spokoju.
I szykuje się reklamacja zaworu overboost :/
To Alfa, więc to nie koniec...
... Wykrakałem! P0235 wróciło :(
Zawór overboost nie trzyma ciśnienia i nie wyrównuje tak szybko jak powinien do ciśnienia atmosferycznego.
Zawór ma niecały miesiąc :/ - Ja to mam szczęście!
Chyba lepiej do tego co mi się przytrafiło pasuje stwierdzenie: Mam Alfę, mam pecha. Mówię dlaczego:
W czwartek o 3:15 zabrakło mi 80km do celu (urlop nad morzem)
Podczas nabierania prędkości przy 3,5k rpm na III biegu urwał się zawór wydechowy na pierwszym cylindrze. W silniku rzeźnia! Ale rozrząd nie przeskoczył.
Bardzo mi było miło ale poddaje się. Bella miała już swój ostatni raz (turbina). Mam dość!
kup silnik i po klopocie...