Masz zaciski ze 166 ?
Printable View
A ja zapytam kolegów piszczacych - jak docieraliscie hamulce?
Marcin_M - heh, tutaj już sam wspominałeś, że były instrukcje :) Sam jeszcze nie próbowałem, bo ostatnio ukochany Szef założył mi do firmówki komplecki tarcze + klocki znanej i cenionej "japońskiej" (wg Allegro) firmy ABE :D Tam docieranie ani nie pomoże ani nie zaszkodzi.
Koniec OT.
Zgodnie z sztuką ;-)
Marcin, imienniku;-) uwierz mi, że jeździłem, jeżdżę na większych zestawach niż brymbo z 166;-) i pomijając klocki stricte torowe, które ze względu na skład mieszanki będą piszczeć, to w tamtych zestawach piszczenie nie ma. A tutaj jak pokazuje mój przykład i innych kolegów, docieranie docieraniem, a piski i tak występują. Taki urok tego zestawu, niestety.
W moim wypadku regenerowane zaciski, wszystko przed założeniem nasmarowane, wyczyszczone. Nowe tarcze, klocki. Podkładki antywibracyjne. I co? Piszczy;-) Powiem, ok. Klocek Ferodo Ds Performance. Ale jeśli czytam, że piszczy na TRW, Textarach, to chyba już przesada...:-(
Jak kupiłem Alfę, pierwsze co zrobiłem poza pakietem startowym, musiałem wymienić tarcze i klocki. Zestaw wpadł, auto następne dnia wyjeżdżało. Jechała nim osoba, która wie tyle o docieraniu klocków co świnia na hydraulice (sorki Jarku, mam nadzieję że tego nie czytasz:-P) Auto wróciło. Hamowało normalnie, bez pisków. Ja już nie miałem co tam robić, po prawie 1 tyś km. Więc obyło się bez docierania. Przez ten cały czas, hamulce mnie nigdy nie zawiodły.
Wymieniłem na zacisk z 166, ot taka fanaberia. Fanaberia której teraz pomalutku zaczynam żałować. Bo poza wyglądem....
Fajnie, że wątek się rozwija. Może ktoś użytkuje Brembo z 166 i nie ma tych problemów. Jeśli tak, to myślę że nie tylko ja, ale inni "brembowicze" poczytaja co zrobić. Sądzę jednak, że w tym przypadku docieranie klocków to nie jest ten przysłowiowy "pies pogrzebany".
Pozdrawiam
Co sądzicie o takim zestawie na tył (do spokojnej, rodzinnej jazdy):
tarcze ATE 24.0112-0170.1 (278x12) 163 zł brutto/szt
klocki Brembo P23109 110 zł brutto/komplet
No TRW to mniej więcej poziom tego zestawu co podałeś tyle, że taniej. Jak TRW nie to tak jak pisałem Zimmermann ;) Pewnie też wyjdzie nie drożej niż ten zestaw co podałeś a jakościowo znacznie lepiej.
Jestem po kilku dniach. A wiec tak powiem wam, ze po zeszlifowaniu klocków FERODO PREMIER w zaciskach BREMBO ze 166 piszczenie znikło, znikło do takiego stopnia ze da się w nocy normalnie lekko hamować. Zrobiłem narazie 350km wiec to nie pewne ze na 100% pomogło, zobaczymy co będzie dalej. Jeśli ktoś posiada na zbyciu używane klocki ATE, BREMBO, ZIMMERMANN, TEXTAR Odkupie pisac na PW.