Ale ja mam 5-miesięczną Giulię. Z czasów, kiedy był jeszcze jakiś wybór i cena rozsądna...
Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
Printable View
Oczywiście, w pewnym sensie rozumiem, krojenie oferty (pisałem o tym tutaj zresztą), ale trochę chyba jednak przesadzili :).
Ja swoją kupowałem jak już nie można było wybrać brązowych półskór i pakietu "aluminiowego", ale nadal był to sensownie skonfigurowany samochód w świetnej cenie i z możliwościami wybrania sobie opcji. W tej chwili bym się chyba nie zdecydował.
Co do tapicerek - pytanie, ile ludzie kupowali samochodów z zamówienia, a ile ze stocku. A konfuguracje ze stocku są dość smutne. Oczywiście - na pewno najpopularniejsza była czarna, ale czy czerwona była druga, to śmiem wątpić ;).
to nie jest ograniczanie strat - to żywcem zabicie dwóch ostatnich modeli marki na Tonale nie liczę bo dla mnie to pieśn przyszłości koncept z którym będzie dokładnie tak samo- pojawi sie na rynku z wywalona ceną potem będzie ścinane oferty i klapa kompletna- życie- to już grali. po prostu ma być DS a nie jakaś Alfa- równia pochyła jak Saab.
To nie jest kładą mini czy nawet taka dacia- popatrz na konkurencje klient musi mieć wybór szczególnie jak płaci 200 tyś i więcej. tak to wygląda w klasie premium.a nie uwalenie wszystkiego - wpadamy z jednej skrajni w drugą. Tego co to wymyślił na zbity ryj wywaliłbym z hukiem natychmiastowo.
Weź wytłumacz mi gdzie jest rosso competizione w giulii Q za niemal 500 tys? jakiś k. cyrk! dobra oki ten kolor nie musi być nawet w opcji w wersji bazowej ale w Q za niemal pół bani?
Konfigutatory we Włoszech i Niemczech bardzo podobnie skrojone jak u nas. Wygląda że "ogarnęli" to wszędzie jednakowo.
Nie wiem dlaczego nie którzy się dziwią, że są ostre cięcia w konfiguratorze. Przecież Prezes Imperato w jednym z ostatnich wywiadów jasno stwierdził, że "najpierw muszą ustabilizować sytuację finansową firmy". Widocznie Francuzi nie mają zamiaru dokładać do Alfy i tną gdzie popadnie....
O ile sytuację w Giulii można jeszcze jakoś tłumaczyć niska sprzedażą, że nawet VW wycofał Passata w sedanie itd. to mnie najbardziej niepokoi fakt, że podobna "polityka oszczędności" zapowiada się też w nowym Tonale. Świadczą o tym ograniczenia wyboru silników w poszczególnych wersjach wyposażenia oraz brak silników 2 litrowych w Europie, choć taki model będzie sprzedawany w USA.
Wygląda na to, ze francuzi nie rozumieją na czym polega segment Premium i że w nim przesadne oszczędności się odbiją czkawką.
Brzmi dziwnie, skoro problem jest podobno w półprzewodnikach...
A zauważyłeś, że we Włoszech można zamówić auto on-line bez wizyty w salonie i z upustem ok. 15,75% od ceny katalogowej?
Poniżej przetłumaczona strona: https://www.alfaromeo.it/configurato...A83000/summary
Załącznik 282149
- - - Updated - - -
Może wcale nie trzeba wpychać Alfy do segmentu premium, żeby się lepiej sprzedawała? Zobaczymy za rok :)
Przy takich możliwościach konfiguracji salony można spokojnie zamknąć ;). Chyba to miał na myśli Imparato.
celowe nakręcanie na sprzedaż elektrycznrgo badziewia. Covid srovid półprzewodniki - taa jasne -tylko idz do salonu np merca audi - chcesz A6 A4, E klase C klase - 8 miesięcy czekania a chcesz elektyka- do miesiąca max dwóch masz jakich tylko chcesz w dowolnej konfiguracji. Odnosze wrażenie że mamy pranie mózgu robione na maxa aby na gównolit sie przerzucić.
tu się z Tobą zgadzam - jaka konfiguracja w AR? owszem wyposażenie ale żeby zajebać kolory tapicerki i felgi? - lepiej salon zamknąć. NIe spodziewałem się ze doczekam czasów iż samochód będzie luksusem z wyborem jak za PRL-u.
Ja Giulię mogę :). Nic lepszego już nikt nie wymyśli.
Czy ja wiem? Zawsze chciałem, żeby ten idealny samochód to była Alfa, od kiedy pierwszy raz wsiadłem do 147-ki w 2007 roku. W życiu bym nie pomyślał, że tak się stanie, a tymczasem Sergio wyskoczył z Giulią :). To jest samochód, gdzie nie trzeba szukać tłumaczeń dla jego wyboru. A patrząc na kierunek, w którym zmierza motoryzacja, nie będzie specjalnie potrzeby, żeby tłumaczyć, dlaczego nie zmienia się go na nowszy. Dla mnie sytuacja idealna :).
A czego byś jeszcze oczekiwał od samochodu spalinowego?
Ja bym bardzo chciał, żeby samochody elektryczne jak najszybciej zdobyły popularność, w mieście momentami nie da się wytrzymać spalin i hałasu - a 80% ludzi rodzaj napędu nie robi żadnej różnicy. Szkoda tylko, że elektryki nie są na tyle atrakcyjne, żeby ludzie sami je chcieli kupować, a w związku z tym spalinówki trzeba wycinać niekorzystnymi regulacjami. Powinno być tak, żeby każdy jeździł, czym chce - i nawet zrozumiałbym jakieś tam dopłaty do elektryków - ale w obecnej formie to kompletnie nie ma sensu.
Ja bym wolał, żeby był kontynuowany. Żeby wyszła wersja coupe. Żeby ceny używek swoim normalnym trybem spadały, tak że kiedyś mógłbym kupić wersję Q, bo dźwięk w 4-cyl to nie moja bajka. I chciałbym też, żeby był dostęp do części. Nie tylko za rok, dwa, ale również za 10 i 20 lat. A wszyscy wiemy jak to wygląda w AR. 10 lat po zakończeniu produkcji części się kończą i radź sobie sam. Przy przejściu na elektryki może być jeszcze gorzej...
No i ja mam zagwozdkę. Chciałem kupić w połowie 2022 roku Giulię. Byłem dzisiaj w salonie i zaproponowano mi VELOVE Ti z 2021 roku za niecałe 207 tyś. Cena bazowa tej Alfy to prawie 270 tyś. Zastanawiam się czy brać czy czekać na model 2022r.
Model 2022 w niczym lepszy nie będzie - może być co najwyżej gorszy. Jeśli konfiguracja Ci pasuje, to ja bym brał.
Na przełomie zeszłego roku miałem podobny dylemat.
Myślałem czy czekać na noc cudów, może po nowym roku ceny spadną...
Kiedy znalazłem moją konfigurację na placu od ręki jakieś 20% taniej niż katalogowo to jednak wziąłem i teraz bardzo sobie chwalę tą decyzję bo wiemy jak jest...
Proponowana Alfa jest dobrze wyposażona - do pełni szczęścia brakuje mi tylko obszycia środka czerwoną nicią, zacisków hamulców w kolorze czerwonym (są żółte) i jest pakiet Asystent kierowcy - a ja wolałbym Asystenta kierowcy plus. Odpowie mi ktoś czy wykorzystujecie w codziennej eksploatacji dodatki którymi różnią się te dwa pakiety tj. system kontroli prędkości, system asystenta ruchu na autostradzie, system asystenta ruchu w korku.
Nie żałuj pakietu AK+. Dla mnie to było must have, ale teraz byłbym gotów zrezygnować z tego.
Na co dzień nie używam żadnej z tych opcji, czasem na autostradzie włączę asystenta pasa ruchu. A w korku spokojnie tempomat aktywy wystarczy.
Jedynie z rozpoznawania znaków drogowych korzystam.
Jest w końcu cennik na MY22.
Wycieli ogrzewanie tylnej kanapy i relingi :wacko:
Wszystko inne spakietowane jak omawiano wcześniej.
Przymierzam się do zamówienia i też zastanawiałem się nad AK+. Adaptacyjny tempomat to jest must-have, a reszta to denerwujące gadżety. Proponuję pojeździć samochodem, który to ma i poczuć jakie to potrafi być denerwujące.. Aktywne utrzymywanie pasa jazdy, aktywny czujnik martwego pola to jest jednak pomyłka, bo ciągle musisz zmagać się z kierownicą. Wg mnie komunikaty dźwiękowe + lampka w lusterku są wystarczające.
Może być jednak tak, że za 5 lat będzie trudniej sprzedać samochód, który nie ma tych rzeczy. "Co? Samochód sam nie skręca? Jak tym jeździć! Nie kupuję!"
Przejrzałem nowe cenniki i muszę napisać, że pierwszy raz od debiutu Giulii/Stelvio mają one ręce i nogi, a wielokrotnie wcześniej krytykowałem sposób ich tworzenia w poprzednich latach. Nie oceniam opcji/pakietów, które nie są już dostępne, bo pewnie był do tego jakiś powód, ale teraz większość funkcjonalności, które dla mnie były kiedyś "must have" jest teraz już w standardzie i tak powinno być od początku w takich autach jak Giulia i Stelvio, ale potrzeba było Francuzów, żeby Włosi to wprowadzili :P
- - - Updated - - -
Przecież adaptacyjny tempomat masz teraz w standardzie nawet w najtańszej wersji - zobacz do cennika!
Zgadza się aktywny tempomat jest już wszędzie, ale AK+ kosztuje 7000 i wg mnie nie powinno się tego zamawiać.
Może to niedopatrzenie ale żeby wersja audio z subwooferem była dopiero dostępna w pakiecie premium od wersji veloce ?
Po wybraniu czekoladowych foteli w wersji Ti dół konsoli pozostaje czarny... No i obowiązkowo wpada drewno. Super.