Mi po naprawie w Sosnowcu skrzynia wytrzymała 2 i pół roku :) potem znowu trzeba było naprawiać, ale już nie szum tylko wiatrak na każdym biegu i luzie.
Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Mi po naprawie w Sosnowcu skrzynia wytrzymała 2 i pół roku :) potem znowu trzeba było naprawiać, ale już nie szum tylko wiatrak na każdym biegu i luzie.
Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka
Możecie polecić jakiś namiar na komplet łożysk w dobrej cenie...jakiegoś allegrowicza może, albo kogoś na forum ?
Quay.pl u nich dostaniesz bez problemu
Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka
A czy ktoś miał do czynienia z sytuacją gdzie lewarek stoi sztywno, biegi przełączają się bez problemu, wszystkie biegi pracują cichutku oprócz 4. Podczas przyspieszania na tym biegu słychać delikatny szum - dźwięk podobny do dźwięku turbiny. Podczas jazdy ze stałą prędkością nie słychać tego dźwięku. Nie jest to uciążliwe, jeśli pracuje radio to nawet cicho to nie słychać.
miałęm identyczne objawy jak opisane. przebieg 80-100kkm. szum występuje również przy jeździe ze stałą prędkoscią. Wymieniłem wszystkie łożyska, nowy olej i.... bez różnicy. szum identyczny.
:) Gdzieś wyczytałem że takie objawy mogą świadczyć o kołach zębatych i oprócz dźwięku który może przeszkadzać jeszcze długo pojeździ. Wymienię olej dla sprawdzenia czy nie ma opiłków - jeśli będę czysty to chyba nie ma sensu grzebać.
w skrzyni jest magnes i raczej opiłków nie będzie bo on przyciąga je podczas pracy skrzyni. Chyba że jest tak zawalony przez opiłki że już nie ma siły więcej przyciągnąć. Dla pewności zalać 2,7-2,9 l (katalog 2,2 l ) oleju. Trzeba wlewać olej górnym wlewem bo 2,9 przelewa się bokiem. Przez boczny korek wlejesz ok 2,2 litra oleju do suchej skrzyni.W skrzyni zostaje ok 0,2 l oleju przy spuszczaniu od dołu. U mnie po wymianie cicho już podczas jazdy.
Witam, czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną następujących objawów? Cichy dźwięk przypominający wiertarkę nie zależnie od biegu, słyszalny na 3,4,5,6 i na luzie. Natężenie tego dźwięku zależy tylko od prędkości samochodu. Zaczyna być słyszalny od 40 km/h powyżej 120 km/h słychać już tylko szum powietrza. Wyłączony nawiew i klimatyzacja. Olej w skrzyni wymieniłem na Fuscha, wlane jest 2,8L. Dzwięk bez zmian, być może ciut głośniejszy albo to autosugestia. Samochód to [notranslate]Alfa[/notranslate] 159 1.9 16v Jtdm 2006
Najprawdopodobniej duże, otwierające łożyska w skrzyni. Ale musiałbym to usłyszeć żeby określić się na 100%.