-
Można wymieniać tylko po co , ten filtr jest trwały nic się z nim nie dzieje. Ja miałem poprzednio wklejony na silikonie bo aso nic innego nie miało więc tak im najprościej. Nie jestem tak do końca przekonany czy silikon jest dobrym pomysłem , ok raz wkręcić to ok , ale jak się to robi po raz drugi to kawałki silikonu z gwintu zostaną wepchnięte w kanał olejowy i może się coś przytkać (jak wiadomo silikon lub się przyklejać do powierzchni) . Właśnie ze względu na trudny dostęp do wewnatrz po wyjęciu filtra nie ma możliwości dobrze wyczyścić wszystko ze starego silikonu. Nazwa klej błędnie sugeruje połączenie trwałe a ten taki nie jest - to jest typowy uszczelniacz do gwintów stosowany do połączeń rozłącznych. Nie rozumiem dlaczego ciągle piszesz o tym loctite skoro to zupełnie co innego i do czego innego służy. Uszczelniacz się daje na 2-3 zwoje gwintu a nie na cały wiec tym bardziej nie widzę żadnych przeciwwskazań . Anaerob jest do uszczelnienia a nie trwałego sklejenia-to jest różnica zasadnicza
-
10 załącznik(i)
Dziś wymieniałem olej i czyściłem m in. ten filtr - ładnie się odczyścił zwykłym zmywaczem uniwersalnym. Wkręciłem go na Loctite do gwintów.
Załącznik 253299Załącznik 253300
Wymieniałem też słynną śrubę nr 7 zwaną Turbo :) - po 82 tys. km sitko w niej było tylko z jednej strony:
Załącznik 253301Załącznik 253302
Ostanie 2 zmiany oleju zalewam taki komplet:
Załącznik 253303Załącznik 253304
Wnętrze wlewu oleju oraz obudowy filtra olejowego są czyste :
Załącznik 253305Załącznik 253306Załącznik 253307
.... gorzej wyglądał separator/odma - myślę, że nie czyszczony od nowości (mam ją od przebiegu 58 tys.) ale po czyszczeniu już jest git:
Załącznik 253308
-
Czy wymiana takiej sruby jest kłopotliwa z tymi dwoma podkladkami..? Silnik 1.4 120 km benzyna?
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Nie. Samemu do wykonania.
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
-
bo akurat jadę na wymianę oleju i przy okazji mi ta śrubę wymienia Czy plukanke zastosować? Czy to jest ta śruba?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/12/259.jpg
-
Płukankę zawsze warto. Tak ta śruba
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
wlyszkow
Płukankę zawsze warto.
Nie zgadzam się. Mi po płukance padł MA.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
A tak zupełnie obiektywnie jesteś pewien że to po płukance, a nie po prostu po wymianie? Pamiętam Twój temat, faktycznie wiele wskazuje na to, że płukanka mogła mieć wpływ ale jakieś potwierdzenie tego że na 100%?
-
Raczej tak. Oczywiście auto miało poranne wybryki przed płukaniem (chwilowe wypadanie zapłonu), ale po plukance już się nie dało normalnie jeździć. Płukanka widocznie zerwała część syfu, a reszta poszła już ze świeżym olejem w MA.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
faktycznie czytam, różne były przypadki po zastosowaniu płukanki?chyba lepiej odpuścić