-
Okej dzięki za podpowiedź, zawór zaślepiam we wtorek wtedy napiszę co się dzieje z autkiem, z tego co jeszcze wyczytałem i dowiedziałem, jeżeli ktoś jeździ tylko w trasy to zaślepianie jest zbędne a jeżeli ktoś na krótkich dystansach to jak najbardziej, nie wiem ile w tym prawdy..
-
-
Możliwe że z palca nie wiem, napisałem to co mi powiedziano nie brałem tego zbytnio do siebie.
-
teoria bardziej pasuje do filtra DPF
-
A jak się ma wycięcie DPF-a czy są jakieś skutki uboczne tej operacji
-
Witam jestem po zaślepieniu egr-u powiem że poprawa 100% auto przestało kopcić ani dymka nie puści, w mocy jeszcze nie zauważyłem sprawdzimy w praniu. Silnik pracuje cichutko aż koledzy zostali bardzo zaszokowani pracą silnika, auto dostalo drugie życie ;) Mam jeszcze pytanie odnośnie spalania ? bo nie doczytałem czy może się zwiększyć ?
-
Tydzień temu chciałem zaślepić mój EGR zaślepką z dziurami. niestety po rozkręceniu go okazało się że sam się zaślepił tym całym syfem! Ja ambitnie chciałem wyczyścić... przy rozkręcaniu go, tzn przy odkręcaniu śrubki z tej długiej śrubki idącej przez cały zawór, na której są blaszki sterujące zaworem, owa śrubka pękła. Zawór wyczyściłem i niby złożyłem, niby, bo bez ostatniej blaszki sterującej- tej najbliżej przepustnicy. założyłem Częściową zaślepkę- auto odpaliło, ale strasznie powoli wchodziło na obroty, dopiero po przekroczeniu około 3.5tys obr obroty normalnie rosły.
Po tym stwierdziłem że spróbuję całkiem wyciągnąć zaślepkę- po wyciągnięciu auto odpaliło i po sekundzie samo zgasło.
Później nie mając "prawdziwej" zaślepki zrobiłem taką z puszki. Założyłem, (oczywiście wszystko było zakładane na wylocie z egr, czyli pomiędzy egr, a rurką biegnącą do przepustnicy) i auto normalnie chodzi! Tzn prawie normalnie....delikatnie jak gdyby mułowate, ale prawie niezauważalnie. Następnego dnia jechałem w trasę 500km ioczywiście zapomniałem zmienić puszki na coś lepszego;) puszka po 20km się przepaliła. auto staraciło moc, a do tego tak zaczęło kopcić że nic za mną nie było widać. Zjechałem do najbliższego mechanika i dorobił mi odpowiednią zaślepkę z "porządnej" blachy. Auto odzyskało moc, ale nie nadal taką jak przed czyszczeniem. Przedwczoraj podłączyłem FES, oczywiście błąd EGR...skasowałem i błąd się już nie pojawia! no cud jakiś! Do tego pokazujące się wcześniej cały czas błędy przepływki też zniknęły...to może akurat zasługa porządnego wyczyszczenia przepływomierza...ale to już inny temat... Po skasowaniu wszystkich błędów oczywiście przejażdżka...auto dostało takiego kopa jak nigdy wcześniej, serio...odpowiednio się zbiera, nie kopci, wszystko idealnie.
Dziś doszła do mnie koperta z całkowitą zaślepką...i tak się zastanawiam, czy może zaślepić przed egr, czy tak jest dobrze? bo prędko go nie zmienię, skoro wszystko jest ok...
-
W tym silniku możesz oczywiście zaslepić całkowicie EGR, a gdzie to w twoim przypadku nie ma znaczenia bo zawór bez tłoczka zamykajacego to szmelc
-
przeczytałem około 15 stron na wiecej nie ma siły odpowiedzcie proszę w którym miejscu zaslepic egr w 1,9 jtd 105 km 99r pod egr'em czy na łączeniu z rurka która odchodzi od ssącego(przepustnicy)??
-
Kolego w pierwszych 15 stronach na pewno padła odpowiedź, jest też opcja szukaj, Ale powiem ci przeczytaj dokładnie cały rozdział a będziesz wiedział o wiele więcej