Hm... aż ciężko uwierzyć...
Printable View
Maciek, to się stało świeżo po regulacji zaworów - tego samego dnia 300km później... ;(
Jak tak to inaczej będę działał!
No to tylko potwierdza to fakt złego ustawienia luzu zaworów. Robi się to na zimnym silniku, nie ostudzonym, a zimnym - zostawia się auto na noc w warsztacie żeby wyregulować rano
Tak też było, auto było na noc w warsztacie, później regulacja 4 zawory za ciasne i 4 zawory za luźne, nowa uszczelka i próba drogowa. Mechanik powiedział że tragedii nie było z zaworami i nie wie jak mogłem je słyszeć. Regulacja była dokonywana w Łodzi na bruzdowej w zakładzie TMiN.
Teraz zaczynam się zastanawiać czy nie zlecić biegłego z PZM na głowicę?
Dołączę się do tematu mam podobny problemy przy około 3tys obrotów 4,5,6 biegu wyskakuje błąd p0238
-egr wyczyszczony dwa razy
-zawór overbost też wyczyszczony i podstawiony nowy
-wymieniony czujnik ciśnienia
-przewody ciśnienia sprawdzone
trochę mocniej słychać gwizd turbiny ale może jestem na to już uczulony.
Dziwne że niekiedy podczas przyspieszania ale to bardzo sporadycznie błąd nie wyskakuje,czy jeżeli są to zapieczone łopatki jestem w stanie to rozruszać ręcznie i nic się nie stanie z gruchą od turbo co jeszcze sprawdzić przed zdjęciem turbo ?
Nic nie sprawdzić przed zdjęciem. Zdjąć i wyczyścić. Masz dokładnie wszystkie, a w ręcz "książkowe" objawy zapieczonych kierownic.
Rozruszanie ręczne, coś tam pomoże ale nie ma co się łudzić, że pomoże na dłużej.
Tyle samo czasu zajmuje wyczyszczenie turbiny, a skutek 100% i nerwów mniej.
Ja również podłącze się pod temat, mam problem z kontrolką silnika- świeci się cały czas, auto nie ma mocy i czasami nie chce kręcić się powyżej ok 3000obr. Na kompie wywala 2 błędy:
P0236 - Czujnik A wspomagania turbosprężarki - sygnał poza zakresem/wydajność*
P0401 - Układ recyrkulacji spalin - wykryty niewystarczający przepływ*
Silnik 1.9 mjet, dodam, że egr i dolot był czyszczony. Z góry dzięki za wszystkie sugestie.