Ciekawe czy będą pasować te co są do Wranglera
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Ciekawe czy będą pasować te co są do Wranglera
Też tak miałem. Wystarczyło wysłać zdjęcia przy składaniu protestu
chłopaki ale to mówicie o 15 dniowym okresie ochrony od razu po zakupie a co w momencie jak miesiąc albo dwa po zakupie się zepsuje.
To mało kupowałeś w chinach jak nie miales jeszcze problemów...
nie miałem problemów z odzyskaniem gotówki, a czy mało ... ;) myślę że to nie temat na to, wracając do sedna, wykluczyłem już dzienne na 30% długich, zostają 2 opcje
- DRL w halogenach taki :
Załącznik 265876
- 2 funkcyjne żarówki w kierunki, prośba o podesłanie linku do sprawdzonych
Też się przymierzam do dziennych. Znalazłem dzienne z przeciwmgielnymi za ok.150zł
Ale nie wykluczam ściemniacza na długie 30-40%
Załącznik 265877
https://allegro.pl/oferta/swiatla-dr...21a14291fbf951
Kolego taki zestaw to ~50zł kosztuje , pewnie znajdzie sie jeszcze taniej
https://pl.aliexpress.com/item/40002...chweb201603_53
lecz obawiam się, że będzie problem z montażem w Alfie, bo całkiem inny system mocowania
Aktualnie mam te, nie widzialem jeszcze mocniejszych, poprzednie podobne, ale 7 led bialych i chyba 14 zoltych w jednej zarowce dzialaly mi dwa lata i jedna sie przepalila, placilem 20$. Te co teraz podaje mam rok, świecą mega jasno, nie ustępują w zaden sposób fabrycznym dziennym w najnowszym audi itp, a może i są mini mocniejsze. Co ważne widać je w najjaśniejszy słoneczny letni dzień, a nie jak te ze sto paroma diodami za kilka dych przy pierwszym wiosennym słońcu znikają bo poprostu juz nie są na tyle jasne. Płaciłem za nie 26$, teraz widzę jakis skok cenowy chwilowy zapewne.
https://a.aliexpress.com/_UDoNf
* mają wbudowany automat / moduł dziennych
Nic nie trzeba upychać, wchodzi i luz ma. Z tym rozwiązaniem chyba 3 rok jeżdżę. Dodatkowo podpiąłem to pod automat, który załącza dzienne po odpaleniu silnika i jak dla mnie jest o.k.
A i automat jest wbudowany w ten zestaw co podaje, nie trzeba nic dodatkowo dokupować.
Ja kupiłem żarówki bez automatu, po podłaczeniu dzienne zapalały się po zapłonie. + po st. wziąłem ze skrzynki bezp. obok aku.
Kolego musisz odkręcić kasetę która jest obok aku,podnieś ją lekko w górę i tam szukaj pomarańczowy gruby przewód...plus po stacyjce,wpinasz się w niego i wszystko gra :)
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
To jest dokładnie od rozrusznika po włożeniu klucza w slot masz na nim prąd tak jak ma byc ;)
To chyba najprostsze co znalazłem. Bo ten "automat" to zwykły przekaźnik, czy coś innego ?
ultraleds.pl/files/automat-przekaznik-do-swiatel-dziennych-drl-v2.pdf
nie chcę się czepiać, ale rozwiązanie z drl w kierunkach, nie spełnia norm homologacyjnych, co grozi zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego..
Nie chcesz, ale się czepiasz... Każdy jest swiadomy o co z tym chodzi i czym grozi, tak samo jak ledy w postojowkach, w oświetleniu tablicy rej i kazda inna ingerencja odbiegającą od fabrycznych rozwiązań...
Dobrze zrobione, spełniają swoje założenia i są lepszym rozwiązaniem od fabrycznego.
A zdajesz sobie sprawę z tego, że przepis mówiący o jeździe na światłach jest wadliwy.
W pogodny dzień samochód z zapalonymi światłami mijania jest tak samo widoczny jak samochód ze zgaszonymi światłami mijania! Wynika to z tego, że światła mijania świecą w DÓŁ.
Pomijając kwestie homologacyjne, to montaż "dziennych" w kierunkowskazach (przynajmniej w przypadku 159) lub bardzo mocnych postojówek jest zgodny z koncepcją świateł dziennych, w przeciwieństwie do używania tym celu świateł mijania.
Światła mijania mają oświetlać drogę przed pojazdem w nocy, ich funkcją NIE JEST sygnalizacja obecności pojazdu w dzień.
Światła do jazdy dziennej świecą w przód bez żadnych przysłon, mają one wskazywać obecność pojazdu na drodze w dzień, najbliższe sposobem świecenia do DRL są światła "długie".
60 na pewno nie, w 40 z przesyłką spokojnie się zmieścisz
https://allegro.pl/oferta/polski-aut...nia-5332957220
Po co Ci taki przekażnik do świateł led? Jak chcesz, żeby DRL świeciły " po stacyjce" (a tak będzie z tym przkażnikiem) to pomiń go i podłącz żarówki zgodnie z instrukcją, którą zapewne otrzymałeś, bezpośrednio do inst. samochodu. Taki przekażnik 40A stosujesz jak włączasz, wyłączasz odbiorniki o dużej mocy.Nie wiem jaką moc ma twoja żarówka, ale pewnie nie więcej jak 20W, więc nie zrobi to większej różnicy obwodowi do którego się podepniesz.
[QUOTE=piotraskvw;2215421]A zdajesz sobie sprawę z tego, że przepis mówiący o jeździe na światłach jest wadliwy.
W pogodny dzień samochód z zapalonymi światłami mijania jest tak samo widoczny jak samochód ze zgaszonymi światłami mijania! Wynika to z tego, że światła mijania świecą w DÓŁ.
Pomijając kwestie homologacyjne, to montaż "dziennych" w kierunkowskazach (przynajmniej w przypadku 159) lub bardzo mocnych postojówek jest zgodny z koncepcją świateł dziennych, w przeciwieństwie do używania tym celu świateł mijania.
Światła mijania mają oświetlać drogę przed pojazdem w nocy, ich funkcją NIE JEST sygnalizacja obecności pojazdu w dzień.
Światła do jazdy dziennej świecą w przód bez żadnych przysłon, mają one wskazywać obecność pojazdu na drodze w dzień, najbliższe sposobem świecenia do DRL są światła "długie".
Mi tam obojętne kto co montuje w samochodzie, ale spróbuj swoją koncepcję wyjaśnić funkcjonariuszom na drodze, jak będą chcieli Ci dowód rejestracyjny zatrzymać.. to jakie było założenie ustawodawcy w tym przypadku nie ma znaczenia.. poza tym, montaż drl w światłach długich bardzo często kończy się oślepianiem innych kierujących takim badziewiem, a to juz ma znaczenie..
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Na początek niech mi poda podstawę prawną takiego zatrzymania, bo to że dziady w niebieskim notorycznie łamią prawo kłamiąc to ja wiem.
Akurat to bardzo często jest fabryczne rozwiązanie ;) A fabryczne DRL w audi potrafią oślepiać nawet w dzień.
Zwróć uwagę że każe z rozwiązań jakie proponowałem daje zgodność z "intencją ustawodawcy", brakuje jednak szczególnych homologacji, których i tak nikt nigdy nie zrobi.
Osobiście uważam, że lepiej jest wsadzić "dzienne" w kierunki i oszczędzać odbłyśniki świateł mijania na noc, kiedy rzeczywiście będą potrzebne, niż jak tresowane ciele pokornie dawać się ogłupiać (a przepis o światłach w dzień jest idealnym tego przykładem).
To, że jakieś rozwiązanie nie ma "papierka" nie znaczy, że jest ono złe.
Przekaźnik w tym przypadku ma za zadanie rozłączyć dzienne w momencie załączenia zwykłych świateł bądź postojówek ( która się i tak zapalają kiedy włączamy "krótkie , długie "),no chyba , że kolega chce aby się świeciły nawet podczas jazdy na "krótkich" - to wtedy jest niepotrzebny, ale to może być przegięcie.
[MENTION=18915]tasiek[/MENTION] , jeżeli wytrzymasz do jutra to zrobię CI zdjęcia jak ja to zrobiłem, ale mówię od razu, że u siebie nie znalazłem w skrzynce wejścia na postojówki, więc się wlutowałem w przewód koło wtyku do reflektora a plus pociągnąłem ze skrzynki, z tym, że wcisnąłem go do bezpiecznika, aby w każdej chwili można było je wyłączyć.
Takie żarówki podłaczałem nie raz. W żarówkach tych do DRL idą 3 przewody. 1 "+" po zapłonie, 2 - do postojówek (gasi DRL po właczeniu), 3 - masa. Chyba, że mówimy o różnych żarówkach. Jeżeli ma świecić po zapłonie, nie potrzebny jest żaden przekażnik, po co łączenie dodatkowych przewodów?
Kolega ma racje. Ja podpinałem u tescia zwykle DRL na dwóch przewodach bez przekaznika. Przeciez dioda puszcza prąd w jedną strone wiec podpinasz "+" z DRLa do "+" po stacyjce a "-" z DRLa do styku "+" ( tak dwa plusy :) ) żarówki postojowej. W momencie kiedy odpalasz auto to DRL dostaje "+" po zaplonie a "-" kradnie przez zarowke postojową ktora nie swieci. Kiedy załaczysz postoje to DRL zgasnie bo pojawi sie plus na postojowce i DRL nie dostanie masy. Nie ma opcji na zadne zwarcie bo dioda jak wspominałem puszcza w jedną stronę. Takim sposobem podłaczysz kazdego taniego DRLa na dwóch przewodach bez zadnych automatow itd. Jedyny minus to jak sie spali postój to DRL nie zaswieci sie bo nie dostanie masy
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka