Jest ok
Printable View
Jest ok
Sprawdź jeszcze podczas jazdy ... Jazda prawdę Ci powie
Adam
W jaki sposob sie sprawdza podczas jazdy? Rozpedza sie , utrzymuje sie jakies obroty?
Przyspieszasz z pedałem gazu wciśniętym w 1/3 skoku. Przy mocniejszym depnięciu sterownik nie przelicza korekt. Najlepiej zaznaczyć w parametrach wszystkie wtryskiwacze oraz obroty i przejść do zakładki "Wykres" i zlogować podczas spokojnej jazdy. Jaki soft używasz? U mnie na wolnych jest ok, podczas jazdy wychodzą cyrki. Zatem przy okazji pytanie, przy jakich korektach zachodzi ryzyko dziury w tłoku? Ktoś w ogóle miał taką sytuację?
Nie wiem jaki mam soft. Gdzie sie to sprawdza?
A czym sprawdziłeś korekty?
Fes.
super, dziekuje bardzo Magil - tak zrobie
a same wtryski rozumiem sa wciskane a nie wkrecane tak?
Załącznik 234736
możliwe że przyczyną takich plam przy 3 i 4 wtrysku będą podkładki? czy szukać nieszczelności przy przewodach?
Jak puszczają podkładki to zazwyczaj jest taka czarna " smoła" wyczyść to dokładnie i zobacz. Mi to wygląda na rope
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Załącznik 235315
Takie korekty na wolnych obrotach w 2.0jtdm są ok?
Witam wszystkich mam takie korekty na wolnych obrotach 2.4 JTDM co możecie mi o nich powiedzieć ;)
1 -1.15
2 +1,54
3 -0,08
4 -0,37
5 +0,10
Optymalna wartość jest chyba w przedziale +/- 1.0 ale moge się mylić
Mam poregeneracyjny wtrysk i zastanawiam się czy nie podmienić za nr 5. Czy korekta na 5 może wynikać z sumy minusów na wcześniejszych czy to nie działa w tą stronę? Jest sens podmienić czy niech czeka na "lepsze czasy"? http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/09/431.jpg
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
dolej oleju 2T do paliwa, moze go rozrusza.
A jak to jest z tą interpretacją. Który wtrysk sumuje korekty?
Dzisiaj rano zrobiłem dokładny pomiar na zimnym silniku i biegu jałowym i wyszło mi coś takiego ;), popołudniu jadę na miasto i zrobię pomiar jak się auto zagrzeje i wrzucę fotkę :), dodam że Egr jest wyłączony i Dpf-a brak
Załącznik 235367
i zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz 15 min po pierwszym pomiarze zrobiłem drugi i wyszły zupełnie inne korekty jak to rozumieć ? :)
Załącznik 235368
A takie są korekty na zagrzanym silniku Załącznik 235403
Masz klapy wirowe ?
U mnie też zakopci jak wdepnę mu.... dpf aut i egr też....
mi też przydymi a głównie jak jest zimny i przy tym jak turbo wstaje to pósci czarnego bąka myśle ze to normalne
musi zakopcić, pozbyłeś się świadomie lub nie czegoś co własnie właśnie miało za zadanie nie kopcić. Egr rozumiem, ale dpf ? Po co ? W tych silnikach dpf jest pancerny, vw, merc, bmw mogli by się od Fiata uczyć. Tak, wiem.... co 700km wypala się i przez 569 sekund samochód spala 10 litrów. Pozbycie się tego ustrojstwa jakim jest DPF w wykonaniu Fiata, to moim zdaniem cebularstwo.
Jak ktoś jeździ po mieście to raczej ciężko wypalać.... W tym roku trasy miałem 6 tyś km a reszta male odcinki
Dlatego na takie dystanse warto pomyśleć o silniku benzynowym.
Z tego co pamiętam to jest jakiś algorytm do liczenia "prawidłowość" - chodzilo o to że na którymś wtrysku miały sumować się korekty poprzednich czy coś takiego.. Może ktoś przypomnieć jak to wyglądało... Czy może to chodziło o przelewy? Coś dzwoni ale nie wiem w którym kościele :)
Suma algebraiczna korekt na wszystkich wtryskiwaczach wynosi 0. Ot cała filozofia ;)
Ktoś z Was moglby mi wytłumaczyć krok po kroku jak sprawdzić korekty w MESie , jestem w tym zielony. Z góry dziękuję. Moze być priv.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Tryb wolnych obrotów:
1. rozgrzewasz silnik do temperatury pracy
2. Wyłączasz wszelkie odbiorniki energii, które obciążają silnik. Czyli radio, światła, klima itp.
3. mierzysz korekty
To przykładowe korekty wykonane na postoju:
Załącznik 235595
Pod obciążeniem :
1. Rozgrzewasz silnik
2. Wyjeżdżasz na drogę.
3. Jedziesz na 4 lub 5 biegu w zakresie 1800 obrotów
4. Wciskasz gaz ale z umiarem. Tak w granicach do 1/3
5. Mierzysz korekty
A to ten sam silnik i te same wtryski pod obciążeniem. Jak widać, już różowo nie jest:
Załącznik 235596
Chodziło mi również o obsługę programu. Ściągnąłem poradnik ale nic w nim na ten temat nie ma.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka