Nie wiem czy bylo
"https://moto.rp.pl/tu-i-teraz/29688-kupujcie-alfy-romeo-bo-za-chwile-znikna
Printable View
Nie wiem czy bylo
"https://moto.rp.pl/tu-i-teraz/29688-kupujcie-alfy-romeo-bo-za-chwile-znikna
Jeśli chodzi o artykuł z clickbaitowym tytułem to nie było. Jeśli chodzi o większy wolumen sprzedaży Lancii - no to dzisiaj jeszcze nie było ;)
Szczerze, to z szacunku do własnego intelektu powinniśmy przestać wrzucać takie artykuły i nabijać tym serwisom odwiedziny :)
tja, zainwestowali miliardy w nowe fabryki, nowe modele/platformy, wprowadzili AR do USA i beda sie zwijac. faktycznie sprzedaz jest niezachwycajaca (delikatnie piszac), ale porownanie wolumenow sprzedazy do malego/w miare taniego autka miejskiego na jego rynku (gdzie jest wielki sentyment do marki i wielka popularnosc malych aut) to jakas bzdura - cos jakby porownywac volumeny ferrari do produkcji BMW M3.
alfa moze wyjsc na prosta tylko konsekwencja przez dekade czy dwie - polepszanie jakosci/bezawaryjnosci/jakosci serwisow/obslugi, wprowadzaniem nowych modeli, robieniem szumu wokol siebie (chocby team F1, tylko przydalyby sie lepsze wyniki) itp. taka KIa czy Hyndai 30 lat temu byly dnem, dzis sa wzorem zaufania i produkuja auta po wieloma wzgledami lepsze niz wielu uznanych europejskich producentow aut w tej klasie. to musi byc polityka/inwestycja dlugofalowa i doplilnowana zeby bylo lepiej (zabraliby autoryzacje kilku serwisom jako pokazowke to tez by moze ciut lepiej ta strona zaczela od razu dzialac)
A ja mam takie pytanie: po co marce AR "premium"? Juz pomijajac kwestie, ze "premium" sie zdewaluowalo bo teraz samochody "premium" robi Mazda czy Opel (tak sie reklamuja). Mysle, ze wiekszosci z nas alfaholikow chodzi bardziej o emocje zwiazane z codzienna jazda tym samochodem niz o gadzety, infotainment czy "blichtr". Jesli by sie skupili tylko w tej kwestii i o dostosowali cennik ponizej premium (tak jak bylo z Giulietta pozycjonowana na poziomie Golfa) to bylaby wtedy lepsza sprzedaz w mojej opinii.
Poza tym Lancia Ypsilon to samochod nagminnie kupowany tylko we Wloszech i w zasadzie tylko tam.
Nie było takiej konkurencji jak teraz. Nie było Skody i KIA.
Dokładnie tak. Dodajmy jeszcze do tego Seata. Można zmienić wizerunek marki ale trzeba to robić mądrze.
Jak KIA będzie iść w tak jak idzie teraz to za 10 lat kupią designerów z włoch, i zobaczymy ich w porównainu z Alfą. Kibicuję Alfa Romeo (od zawsze) ale jakoś nie widzę postępów a jak są to i tak w tyle za innymi. Bardzo to smutne.
A co ma Skoda i KIA do sprzedaży Alfy ? Raczej niewiele.
Piszesz, że Alfa nie zrobiła postępu ... Jest dokładnie odwrotnie - zrobiła niesamowity postęp technologiczny, dogoniła (a właściwie przegoniła) najlepszych w wielu kwestiach ale nie przełożyło się to na sprzedaż. I to jest dopiero zagadka.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Żadna zagadka, sprzedaż w tym segmencie robią firmy które kupują od zaufanych handlowców zaufany towar. Wcisnąć sie tam jest bardzo trudno i Alfa (przynajmniej w Polsce) nie zrobi tego ze studentami na praktykach i handlowcami za 3000 netto bez prowizji od wyników . Prezes kupi drozej i gorszy towar jak mu sie go umiejetnie sprzeda. Tu jest bieda a nie mityczny brak kawy.
Jak sie FCA trafi ogarnięty handlowiec to siedzi w Fiat Profesional tudzież w Jeepie a nie w Alfie
co z postepu i wspaniale jezdzacego auta, jak waznejsze dla zwyklych klientow (nie fanow marki i ludzi ktorzy lubia egzotyczne auta), jest zeby byla bezawaryjna i miala dobry serwis. pierwszy kontakt z salonem albo proba zamowienia to juz same wtopy - bledy w cennikach/konfiguratorach/niejasnosci nawet przy zamawianiu. sa osoby tu na forum (znam przynajmniej 2) albo za granica ktore konfigurowaly swoj samochod a nie dostaly 1 czy 2 dodatkow ktore wybraly, albo auto przyszlo z czarna deska/boczkami zamiast czerwonymi (Q w UK). jak interesowalem sie autem to widzialem ten chaos i niewiedze. wiele osob nie dostalo ofert mimo ze prosilo - tez bylo tu kupa takich ludzi na forum. w zeszlym roku przez cos ok 2 miesiecy nie dalo sie zamowic auta do produkcji (przerwa letnia + WLTP).
ludzie to widza, zniechecaja sie i ida do salonu audi, bmw czy mercedesa z taka kasa tym bardziej ze wielu powie tamte maja wiecej opcji, lepsze gadzety, obsluga super itp.