-
Cześć. Takie pytanie dla osób, które zwracają na takie rzeczy uwagę. Jak często czy ogóle podlega wymianie płyn i w układzie chłodzenia.
W interwale są do 175 tyś podane informacje, przy czym mowa o sprawdzeniu i uzupełnieniu. Czy płyn hamulcowy wymienia się co dwa lata czy raczej kwestia przebiegu. I jak długi można przejechać na wymienionym pasku rozrządu? I instrukcji pierwsza wymiana 140 tyś potem ani słowa. Czy założyć że tyle samo.
Podobnie paski napędu akcesoriów, raz jest nowa o wymianie, potem nie ma konkretnych informacji.
Motor to 2.0 JTDm2 170.
Pozdrawiam
-
Płyn chłodniczy nie zaszkodzi raz na 2-3 lata. Dodatkowo jak wymieniasz rozrząd z pompą wody to płyn obowiązkowo. Płyn hamulcowy przy każdej zmianie hamulcy, tu zalezy od Twojej eksploatacji... Rozrząd raz na 4 lata maks co 50k km i powinno być wszystko ok :) Pasek osprzętu podobnie raz na 50k km.
-
Rozrząd co 50 tyś I to chyba przesada...
-
Mowa o maksymalnym przebiegu, ja wymieniłem po poprzedniku po 3 latach i po ok 35k km.
-
Ja mam zamiar robic jak w Abarcie rozrzad po 70 - 80 tys. Kompletny wraz z pompa.
Wymiana oleju co 12 tys. km
Klocki co 40 tys km tarcze co ok 80 - 100 tys. zaleznosci od zuzycia wiadomo ale nie widze aby sie zuzywaly szybciej niz w Abarcie.
Zawsze delikatnie na zimnym do momentu kiedy sie nie zagrzeje.
Ciekawy jestem jak TCT, sa pewne mankamenty w jej pracy szczegolnie przy slamazarnej jezdzie w trybie N na niskich biegach. W trybie D to zupelnie inna skrzynia dlatego wydaje mi sie, ze powinno byc ok.
Omijac dziurawe drogi z mojego punktu widzenia jest bardzo kluczowe, wiadomo czasem sie wjedzie w jakas droge gdzie dziury moga urwac kolo ale swiadomie zawsze wybieram lepsza droge nawet jak jest dluzsza w ramach rozsadku.
-
Witam. Mam pytanie odnośnie turbo Garrett gt1446 czy można prosić o nr katalogowy jaki siedzi w Julce oraz czy są to turbiny ze wzmocnionym ułożyskowaniem ? Pytam ponieważ jestem w trakcie zakupu turbo i posiadam model o nr 815000-0003 GT1446, czy będzie pasować p&p ?
-
-
Garrett już na miejscu, teraz pytanie. Po zmianie sprężarki silnik będzie miał około 180 koni z fabrycznych 105 , interwał wymiany oleju co 12 tys to pewne. Czy takie wysilenie w znaczący sposób przyspieszy zużycie silnika ?
-
Tuner prawdę ci powie na hamowni.
A co to za wersja 105 KM?
-
Na rynek włoski , klima manualna itd. jakaś wersja podstawowa na małe spalanie z turbo bez zmiennej geometrii