Zwykłe W5W ledowe z dodatkowym rezystorem dla oszukania CAN...
Owszem dioda puszcza prąd w jedną stronę, ale podłączając "-" DRL, pod "+" postojówek mamy typowe połączenie szeregowe LEDów, więc nadal nie wiem czemu miałoby to nie działać...
Printable View
Bo zasada była taka by podlaczyc bez automatu DRL z dwoma przewodami tak by po zapaleniu postojowek gasły LEDy a szeregowe podlaczenie LEDow działa tak ze jak jedna świeci to i druga , jak pierwsza sie spali to druga tez nie swieci ( tu akurat czy LEd czy zwykła żarówka). Jezeli podłaczysz DRL "-"pod plus postoju to kiedy wyłączone są swiatla a "+"DRLa masz po zapłonie to masa idzie przez zgaszoną żarówkę postoju. Kiedy zapalasz postój to pojawia sie na zarowce napiecie i nie masz masy na DRL. Jak założysz led w postój to ci masy nie pusci bo to LED. A jak podepniesz pod zacisk masy to będą świecić DRL juz na zapłonie ale nie zgasna po zapaleniu swiateł bo będą mialy wspolną mase z postojem
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ok, wszystko rozumiem, bo i sam tak robiłem ;)
Chodzi w skrócie o taki układ:
Załącznik 266116
Tylko wytłumacz mi dlaczego po wyłączeniu postojówek jak poniżej, wg. Ciebie nie jest to połączenie szeregowe i o jakim "puszczaniu masy" piszesz, skoro na drugi LED (postojówkę) dochodzi napięcie zgodne z polaryzacją tejże diody?
Załącznik 266117
Zmontowałem sobie na szybko taki układ wykorzystując LEDy 12V i przyznaję popełniłem błąd - przy takim podłączeniu (po wyłączeniu postojówek) albo świecą DRL i postojówki, albo nie świecą obie, albo świeci tylko jedna - w zależności od zastosowanego typu diód. Przy żarówce nie ma tego problemu.
Ale zastosowanie własności diody związanej z koniecznością odpowiedniej polaryzacji nie ma tutaj żadnego zastosowania, bo obie są włączone w obwód w kierunku przewodzenia.
ja jestem w trakcie przerabiania zaczepów, a ori ma 80mm Załącznik 268370Załącznik 268369Załącznik 268372
Chciałem poinformować że po 2 latach i 2 miesiącach przestały mi działać drl w migaczach jak na zdjęciu. Przejechałem 25000km - to tak dla przestrogi że to chiński szmelc.https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/05/15.jpg
Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka
Jak by padły po 2 miesiącach i 2tys. km. to dla mnie można było je nazwać szmelcem, a tak, to nie jest najgorzej.
Jak na "szajs" za 120 zł to całkiem niezły wynik.
No czyli super . W poprzednim aucie miałem dlr firmy osram - przejeździłem na nich ponad 60000km i świeciły tak samo jak na początku. Obudowa nie pękła i nie zżółkła. A kosztowały kompletne 220zl. Więc może dobry produkt może świecić dłużej niż gwarancja na niego
Bo ten produkt, w odróżnieniu od osrama na AliExpress kosztuje jakieś 40zl w detalu, więc w hurcie pewnie dwadzieścia parę. To że zapłaciłeś za niego o 120zl na allegro o niczym nie świadczy. Znaczy świadczy, tylko tyle, że dales zarobić jakiemuś Januszowi biznesu. Porównujesz zwykłego chinola, produkowanego na kolanie bez żadnych norm do osrama, który musi spełniać normy i homologacje.
Edit. Ok, nie 40 a jakieś 50zl, 12.87usd dokładnie ostatnio płaciłem. A z tym Januszem to też nie jest tak, bo pewnie chcąc to legalne sprzedawać tyle wyjdzie po cłach i podatkach..
Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka
Wiesz produkt mi odpowiadał bo był całkiem funkcjonalny i nieźle świecił. Pewnie chciałbym podobny tylko lepszej jakości. Teraz jednak napalilem się na wymianę świateł mijania na biled z funkcją dziennych. Czekam aż ktoś ogarnie coś pług and play
Ja mam takie od września i może nie jest, to długo ale jestem zadowolony, a i widzę że poszły trochę do góry z ceną, bo ja kupiłem za 129zł. https://allegro.pl/oferta/2w1-dzienn...uct&bi_m=reco&. I powiem że takie świtała jednak zwiększają bezpieczeństwo, bo kierunkowskazy są tak mocne że nie da się ich nie zauważyć
Ty masz jakieś inne bez rezystorów i nie zgłaszają błędów ?
strzelec
Czy jest możliwość wrzucenia zdjęć przedstawiających jak świecą ledy w świetle dziennym jak i gdy jest ciemno?
Światła te nie mają homologacji, czy były jakieś problemy z policją?
Jak wygląda montaż w oprawie Alfy, czy można prosić o zdjęcie?
Z góry dziękuję bardzo za informacje
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Nie było żadnych problemów z policją, a ostatnio jechałem dłużej za nimi i widać było że szukają okazji do "pomocy". Światła pasują idealnie i trzeba nic rzeźbić. Napiszę tylko że kupiłbym drugi raz i polecam. Załącznik 271087 Załącznik 271088 Załącznik 271089
Dzięki wielkie za informacje:)
Jeszcze dwa pytania, czy nie ma problemów z uszkadzajacymi się odblysnikami? Bo gdzieś takie opinie wyczytałem. I czy w tych zarowkach są zastosowane diody cree?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
a czy jest mozliwosc podpięcia ich tak zeby zaswiecały się po odpaleniu silnika?
Tak.
Powinno się połączyć przez ten przekaźnik, jedyne 20-kilka złotych. Można też podpiąć zasilanie dziennych pod pompę paliwa i też będzie dobrze.
Jeśli masz urządzonko pod drogowe, to wystarczy je przepiąć pod kierunki - masz tam prawdopodobnie dodatkowe przewody pod pozycyjne, tak, żeby już włączenie pozycyjnych dezaktywowało światła dzienne, a więc czeka Cię tylko przepięcie przewodów ze świateł drogowych na kierunki i usunięcie tego, co powoduje w nich mniejsze natężenie światła - ja, w swoim, robionym przez znajomego, mam regulację natężenia światła, od 100 do około 15%, bo te oryginalne na 30%, były moim zdaniem za silne.
Dzięki za podpowiedzi jak się zdecyduję i zestaw przyjdzie to spróbuję to podłączyc i dam znać jak to działa.
Nie, po włożeniu kluczyka. Z tym że zanim odpalisz to pompa jest wyłączana po wstępnym nabiciu i dopiero jak odpalasz to załącza się na stałe.
Jest jeden bezpiecznik pod maską, bodajże 7.5 A, który dostaje zasilanie po kluczyku.
EDIT: Jest to bezpiecznik F16, po włożeniu kluczyka jest tam +12 V aż do zgaszenia. (Kiedy sterownik kluczyka jest w stanie MAR).
Z grubsza tak to działa. Jest tobie wydaje się inaczej, to już twój problem i przestań drążyć.
Inaczej, niż jak? Kolega wyraźnie pytał, o podłączenie tak, żeby zapalały się po uruchomieniu silnika. Po zapłonie, to żadna sztuka i nie trzeba się podłączać pod pompę, wystarczy znaleźć bezpiecznik pod maską, który dostaje prąd po zapłonie - "proste, jak konstrukcja cepa".
Czyżby kolejne ostrzeżenie?
Przestań wypisywać głupoty, wprowadzając ludzi w błąd, to ja przestanę drążyć - rozumiesz, że ktoś Twoje podpowiedzi może wziąć na poważnie, podłączając według Twojej rady i zastanawiać się, co zrobił źle, bo światła włączają się po zapłonie, czy tego nie rozumiesz?
Jesteś tu po to, żeby pomagać innym, czy żeby wprowadzać ich w błąd?
Montowałem taki moduł (polecany w tym dziale) https://allegro.pl/oferta/automatycz...led-9611077687
w dwóch autach i świetnie się sprawdza bo dzienne włączają się dopiero jak napięcie wzrośnie do 13,5v, reszta specyfikacji w opisie .
Napisałem wczesniej wyraźnie jak ten sposób działa i na czym polega różnica.
Forum jest po to, aby pomagać, co staram się robić przez cały czas.
Ty natomiast zawsze zadajesz mnóstwo pytań, najczęściej atakując rozmówców własnym widzimisię, a to jeszcze nigdy nikomu nie pomogło.
W Alfie can nie ingeruje tak mocno w instalację świateł robiąc testy każdej żarówki itd ale w np w oplu signum najwyraźniej tak i dzienne led mrugały zdaje się przy wyłączonych nawet dziennych. Żeby działały poprawnie trzeba było dołożyć dodatkowy przekaźnik, dzięki temu modułowi można było wyrzucić ten przekaźnik bo widocznie ma podobnie działający w sobie. Mniej urządzeń na pokładzie.
Dla jasności:
CAN to magistrala danych. Służy do komunikacji sterowników między sobą w aucie i nie robi fizycznie żadnych testów.
W AR i Fiatach z tych lat reflektory nie są podłączone do tej magistrali (za wyjątkiem przetwornic ksenonowych). Nie ma w nich żadnych sterowników, są to zwyczajne odbiorniki elektryczne.
Body komputer wystawiając napięcie na poszczególne żarówki monitoruje natężenie prądu na każdym obwodzie oświetlenia sygnałowego (czyli mijania, drogowe i przeciwmgielne przednie nie) i w przypadku zbyt niskiego natężenia prądu przekazuje błąd do zegarów z wskazaniem która żarówka padła. Sama informacja o błędzie może iść po CAN z body do zegarów.
Piszę to w ramach ciekawostki i edukacji, nie kojarzmy magistrali CAN z oświetleniem.