Jak wyżej .
Castro to raczej z tych słabych bym nawet rzekł ale jak zmieniasz co 4 miesiące to i moze dobry pomysł bo jakbyś miał tak Millersa lać to finansowo by bolało.
Printable View
Jak wyżej .
Castro to raczej z tych słabych bym nawet rzekł ale jak zmieniasz co 4 miesiące to i moze dobry pomysł bo jakbyś miał tak Millersa lać to finansowo by bolało.
Witam wszystkich mam takie pytanko bo nadszedł czas wymienić olej w mojej alfie 159 2.4 200km i zastanawiam się jaki olej wlać czy 5w30 czy 5w40 który się będzie lepiej nadawał do tego motoru i co myślicie o oleju Motul 8100 x-clean lub Motul 8100 x -cess
Do 2.4 5W40 ewentualnie 0w40
Jeżeli silnik z DPF to x-clean, a jeżeli bez to x-cess. Oczywiście są pewnie lepsze oleje, ale ja też osobiście jeżdżę na Motul x-clean 5w40
Napisane na Commodore C64..;)
Takie szybki tekst..
Motul 8100 to oleje syntetyczne X-Clean 5W-40 i X-Cess 5W40 stworzone do silnikow benzynowych i wysokoprężnych. Olej X Clean jest olejem typu MidSaps z obniżoną zawartością popiołów i fosforu i przystosowany do długich okresów między wymianami. Spełnia wymagania producentów : BMW LL-04, MB 229.51, VW 502.00, 505.00 i 505.01 oraz GM Opel Dexos2. Opracowany dla nowych silników spełniających normy emisji spalin Euro IV w Renault, Nissanie i Fiacie wyposażonych w DPF. Motul 8100 X Cess 5W40 jest olejem, który zastępuje 8100 X-Max 5w30 i 5W40. Zalecany do silników OPLA 2.0 i 2.2 DTI. Spełnia normy BMW LL-01, Porsche A40, MB 229.5, VW 502.00, 505.00 oraz Renault RN0700 i 0710. Redukuje zużycie oleju oraz wydłuża okres użytkowania.
Oleje HC czyli np. wyżej wspomniany motul robił bym max co 15k km. Pełen syntetyk można by do 20 dociągnąć.
Ja robie co 10 tyś. Ale jeżdżę większość po Wawie. Dopiero w sezonie wiosenno letnim na Mazury kilka razy w miesiącu. Wiec myślę wszystko zależy od tego jak jest auto użytkowane.
Podobnie jak u ciebie głównie miasto parę razy w roku jakieś dłuższe trasy ;)
Proszę poradz coś człowiekowi. Od dwóch zmian ok 20k jeżdżę w swojej 2.4 na xcess. Tak mi dobrali. Z tego co piszesz powinien być x-clean. Mogę już DPF spisać na śmietnik? O dzwoniłem dzisiaj hurtownie i dalej twierdzą że producent zaleca xcess, a x-clean jest tylko 5w30 gdzie do 2.4 ma być 40. Najlepsze ze napisałem do Motula i... Polecają x-cess. Zglupialem
Fiat (AR) do 2.4 też zalecał oleje mid saps.
Jak często wypala Ci się DPF?
Jeśli w rozsądnych interwałach to lej x-cess i jeździj spokojnie.
Jeśli ta pierwsza wartość dotyczy miasta to jest dobrze.
Możesz profilaktycznie przy tym oleju wlać jeszcze do paliwa AR6500 raz na jakiś czas.
No to możesz spróbować z AR6500, u mnie kiedyś wydłużył interwał regeneracji filtra z 700 do 800 km.
no wlasnie, motula xclean 5w40 c3 leje do giulietty i mialem poprzednio w tbi
Witam. Jaki olej polecacie do 159 SW 1,9 jtdm 150 km (chip na 175) z dpf? Do tej pory używałem Selenia 5w40 WR.
Ja uważam ten OLEJ za najlepszy w takich przypadkach
- - - Updated - - -
Dokładnie tak było, pracowałem wtedy jeszcze w ASO Alfa Romeo i Subaru ;)
A ja sobie zamówiłem właśnie taki zestawik :D
Meguin Super Leichtlauf 5W40
MIX Archoil AR9100/AR9200
Zobaczymy jak będzie się sprawował.
Motul 5w30 x-clean dexos 2 c2-c3 fe z filtrem boscha zmieniane co 10 tys km.
A ja od lat leje Lotosa 5w40 i zaden z samochodow nie protestuje i nie protestowal. Skoro dziala to po co przeplacac.
A ja właśnie przeczytałem chyba większość tematu i doszedłem do wniosku, że chcę spróbować Penrite HPR Diesel 5 5W40 + AR9100. 159 2.4 bez DPF . Sęk w tym, że nie pamiętam kto na forum tym handluje. :) Więc? Jestem chętny. Proszę o odpowiedź.
- - - Updated - - -
Coś tak mi się kojarzy, że chyba kolega Pablo. Nie mylę się?
W 2.0 jtdm bez DPF po chipsie używam właśnie zwykłego( nie diesel) Penrite HPR 5 z AR9100. Nie narzekam. Kupisz u Pablo albo w sklepach internetowych z olejami.
ja leje 5w30 c3 bo taki jest zalecany fabrycznie
Dla czego? Dużo osób z forum na takim zestawie jeździ i nie widziałem żeby ktoś miał źle zdanie. Poza tym kilka postów jest w temacie od ludzi co się lepiej znają na olejach i polecali go w zestawieniu z ar9100 jako bardzo dobrą propozycje za rozsądną cenę i to mnie przekonało. Poza tym mam od kilku tysięcy km castrola i chcę się go pozbyć .
Przechodzić z syn na seminarium nie wiem czy to dobre. Chyba, że naprawdę ten olej jest tak świetny. Jeżdżę na Liguid moly 5-30. Druga sprawa to taka, że gdy nasze jednostki wychodziły na świat nowoczesne oleje jak teraz nie snily się po głowie konstruktorom :p