A jakie masz problemy z autem? Ktoś faktycznie pisał że w przypadku MA trzeba bardzo pilnować ilości oleju.
A jakie masz problemy z autem? Ktoś faktycznie pisał że w przypadku MA trzeba bardzo pilnować ilości oleju.
Witam,
Proponuję by ktoś doświadczony... Może wlyszkow zaproponował opis rekomendowane procedury dbania o moduł MA. w tym wykaz rekomendowanych czynności, wymienianych części w pełnych cyklach. np.
1. Procedura startowa dla osób nieznanej historii eksploatacji.
2. Procedura co 10 tys. km
3. Procedura co 20 tys
4. Itd
Chodzi o wypracowanie optymalnej procedury eksploatacji tych silników.
Że swojej strony uwzglednilbym jeszcze info dodatkowe dla instalacji LPG.
Umieściłbym to w dedykowanym odrębnym wątku, by każdy mógł szybko odnaleźć i skorzystać.
Optymalnie w formie instrukcji że zdjęciami nr seryjnym części etc, którą można wydrukować i zostawić w warsztacie mechanikowi
Co na to forumowicze?
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Jako ciekawostka
https://youtu.be/nhxYLPvTQOo
Analiza takiego robi większe wrażenie. Dobrze że był ciepły bo kiedyś miałem 'olej' z Puga HDI, który w ogóle ze słoika nie chciał wypłynąć w temp pokojowej. 2 lata i 20kkm fabryczny. [emoji6]
Mi wystarczą same opiłki:) a wymiana co 20000 to głupia forma oszczędzania.
Odnośnie modułu .... skoro wiemy że jego awaria to luzujące się tuleje.
czy jak już zaczynają się objawy luzowania tych tulejek to nie można zdjąć pokrywy i ich dokręcić nie zdejmując całego modułu. ?
czy np nie wrzucić takiej operacji ,oczywiście jak ma to sens ,w jakiś interwał prac przy aucie np. co 40 tysięcy km. ?
Luzujące się tuleje to może były problemem w MA z początku produkcji.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
To co innego się psuje w modułach późniejszej produkcji. ?
Wydawało mi się że nie ma na to reguły ,stary model czy tzw. po zmianowy niezależenie w której wersji.
Nie mam pojęcia co, ale przykładowo u mnie żadna tuleja się nie wykręciła. Gdyby to co jest przyczyną było widoczne, to na pewno już ktoś by znalazł metodę naprawy.
Bardzo udana konstrukcja...
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka