Nie rzut beretem. Jakbym z Niska do Stobiernej miał S19 i koło Ciebie nie zjeżdżał z autostrady to w ogóle było by super :)
Printable View
Nie rzut beretem. Jakbym z Niska do Stobiernej miał S19 i koło Ciebie nie zjeżdżał z autostrady to w ogóle było by super :)
Panowie pytanie!
Miedzy 1.9 JTD a 2.4 JTDM jest serio tak masakryczny przeskok jakości, osiągów itd ?
Bo troszkę tutaj poczytałem i widzę, że wszyscy bardzo chwalą to 2.4 a o 1.9 się nie mówi tutaj zbyt dużo,
Mam 156, chcę 159 ale na 2.4 chyba na ten czas w dobrym stanie mnie nie stać a 1.9 powinienem znaleźć.
Możecie trochę porównać oba auta?
Jaką kwotą dysponujesz?
1.9 to dobry silnik, ale uważaj na skrzynie i dwumas ;)
nie straszcie tez tak tymi skrzyniami.ile sie ich posypalo na forum, z 10??W 2.4 uwazaj, na pekajace glowice,kolektory wylotowe,drozsze sprzeglo z dwumasa-ok.4500,drozsze hamulce itd.Jedne i drugie silniki maja wady.1.9 jest napewno tanszy w eksploatacji od 2.4.Jak Cie stac na 2.4 nie mowie o cenie zakupu ale o utrzymaniu to kupuj, ajk nie to 1.9 16 V jest bardzo dobra opcja.Jak chcesz miec mniej problemow z silnikiem, anie zalezy Ci strasznie na mocy to bierz 8V
I jeszcze jedna uwaga. Stockowe 2.4 jedzie tak samo albo ciut gorzej niż 1.9 zrobione u cinka na bezpiecznym programie. Ja dziś dozbierałbym do 2.0 i kupił nowsze auto niż kupiłem. Ale skoro już mam 1.9 to jestem z niego zadowolony od strony osiągów i silinka. 2.4 nie zachwycił mnie specjalnie. Ale wyższe koszty eksploatacji i paliwa wręcz zniechęcają mnie do 2.4. Ale to tylko moje zdanie. Są tacy co nie wsiądą w auto <200 KM.
BTW te same rzeczy co się sypią w 2.4 też się sypią w 1.9. Na mniejszą skalę, ale mój mechanik robił w tym roku już trzy głowice w 1.9.
jahu zapomniales jeszcze dodad ze 1.9 rdzewieja na potege.Sorry za glupi zart
Byłbym nieuczciwy gdybym zaprzeczył. Taki link mi niedawno wpadł w ręce, zwraca uwagę 91000 km:
http://www.forum.alfaholicy.org/kupi...n_pol_car.html
Czarny - skrzynie w 1.9 16V i 8V się sypią. Wszystkie. Wcześniej czy później czeka użytkownika wymiana łożysk. A to, czy to nastąpi przy 150 czy 300 tysiącach kilometrów - to jest loteria.
Faktem jest, że w kolejności kosztów eksploatacji najlepiej wypada 2.0 JTDm, potem 1.9 8v, 1.9 16v i na koncu 2.4 JTD.
W sobotę wybieram się do Ciebie pooglądać nową 2.0 JTDm :) Mam nadzieję, że się nie zawiodę.
Jestem w kontakcie mailowym z Twoim sprzedawcą.
Pozdrawiam!