Ja jak narazie na valeo first nie mogę narzekać :)dobra cena i jest ok.
Napisane na Commodore C64..;)
Printable View
Ja jak narazie na valeo first nie mogę narzekać :)dobra cena i jest ok.
Napisane na Commodore C64..;)
A macie może pomysł na pierdzenie podczas wychylania wycieraczki? Podczas powrotu jest cichutko. Mam nową szybę, różne płyny stosowałam, różne wycieraczki, i zawsze ten sam problem.
Kiedyś ktoś mi proponował nasmarowanie szyby obranym ze skórki kartoflem :)
W poprzedniej też miałem szybę wymienioną na aftermarket (Pilkington) i każde wycieraczki pierdziały. Nie było mocnych.
Kamoka i jej dopasowanie do szyby - masakra.
Załącznik 217074Załącznik 217075Załącznik 217076
problem z dopasowaniem wycieraczek wynika z 3 czynników:
- siła nacisku ramienia
- siła docisku łuku wycieraczki
- kąt docisku ramienia wycieraczki
i teraz tak:
siła docisku ramienia > siła docisku łuku wycieraczki = wycieraczka nie zbiera na brzegach lub/i skacze, pierdzi itd
siła docisku ramienia < siła docisku łuku wycieraczki = wycieraczka nie zbiera na środku
niewłaściwy kąt docisku = wycieraczka nie zbiera równomiernie albo podskakuje tylko w którejś części
Każdy egzemplarz ma trochę inne parametry stąd jednemu lepiej działają dane wycieraczki a innemu inne.
Ja u siebie przetestowałem motgumy i heynery hybrydowe i w obu przypadkach wycieraczka pasażera hałasuje praktycznie od samego początku. Mimo, że same wycieraczki wydają się ok to efekt niestety kiepski ;(
Dziś założyłem Oximo. To chyba made in Polska. W porównaniu do motgumów są cichsze. Stare motgumy przeskakiwały nawet na mokrym. Oximy na razie przylegają i nie podskakują nawet na suchym. Jedno wiem. Co roku trzeba wymieniać wycieraczki.
Kupiłem miesiąc temu Unipointy. Ładnie zbierają, ale mocno hałasują. Po zimie wymienię na Boscha, na mrozy szkoda mi takich markowych.
We wszystkich autach stosowałem wycieraczki Visee były rewelacyjne. Następne do Alfy będą również Visee, bo obecne motgumy są jakieś trafne. Nawet dobrze nie przylega wycieraczka pasażera, końcówka odstaje delikatnie od szyby.
Wysłane z Sony Xperia D5103