Mi się jeszcze podobno silnik układa i podobno spalanie ma jeszcze zmaleć... ale na autostradzie z prędkością ~140 wyszło mi niecałe 10, z tempomatem zapiętym na 120 było 8.5
Printable View
Mi się jeszcze podobno silnik układa i podobno spalanie ma jeszcze zmaleć... ale na autostradzie z prędkością ~140 wyszło mi niecałe 10, z tempomatem zapiętym na 120 było 8.5
Jak na 120 to o jakiś litr za dużo :).
Może jak się "ułoży" silnik... teraz ma 1100 na liczniku, więc jeszcze trochę mogę poczekać :P
Eh, gdybym to wcześniej przeczytał...
Z tego co kiedyś pisałem w tym wątku przy 170 km/h jest ok. 4000 rpm. Oznaczałoby to, że przy 140 km/h będzie jakieś 3300 rpm, ale to takie naiwne rozważania.
Dziwne byłyby różnice w przełożeniu na VI-tce, bo Vmax powinien pozostać ten sam... Różnice na pozostałych biegach to pół biedy. Ale manual i TCT na tych początkowych się sporo różnią przełożeniami.
PS: Jak z tych wartości ekstrapoluję liczbę obrotów przy 220 wychodzi dość absurdalnie... Ledwo 4700 rpm w TCT i 5200 rpm w manualu. Ale do obrotów mocy maksymalnej daleko... Chyba zbyt naiwne przybliżenie. :(
Katowice Karwia na odcinku 590Km średnie spalanie 9,5l LPG średnia prędkość na tym odcinku 114km/h
rany boskie - żre jak w moim PUGu 206 2.0 136KM :) ( tyle ze wydychane te francuskie chabety są - katalogowo 7.9 do 100kmh ale z 2.0 136kucy ? chyba ekologia - bravo HGT mialo 155 :P ) miałem bravo 1.4 82KM - w mieście do 12 wachy lub 10LPG - więc nie macie spoko z tymi 1.4 :)
a teraz czas na powkurzanie...:cool:
mój traktor co prawda wypala DPFa - spalanie chwilowe zamiast <5 pokazuje 8-9l
jednak ostatnio wyszło 6,5 w trybie mieszanym 5 dni do roboty i łikendy traski - na dystansie ponad 800km - i to bez autostrad - średnią V to 46kmh (tempomat i mam to w D... - a jadąc 50 w zabudowanym i oglądanie we wstecznym leszczy jak obgryzają ze złości kierownicę... - potem wyprzedzają na ciągłej żeby zjechać za 50 m lub najlepsze - na łukach nawet przy 70kmh - zostają daaaleko w tyle cykory (ESP nie reaguje wiec nie przesadzam)
Ale co ma tu być niby wkurzające?
Ja obecnie notuję regularnie na trasie (ok. 600km po drogach krajowych) spalanie rzędu 7,7-7,8l/100km