Mi na dystansie 225 km 100% po Warszawie wyszło na kompie 13,3 (klima cały czas włączona). W sumie dramatu nie ma...
Printable View
Mi na dystansie 225 km 100% po Warszawie wyszło na kompie 13,3 (klima cały czas włączona). W sumie dramatu nie ma...
Załącznik 108623
Tak jak jakiś czas temu napisałem w tym temacie, wklejam foto z komputera po przejechaniu trasy Szczecin-Oberaudorf (D). Na starcie zbiornik pełny, trasa całkowicie po niemieckich autostradach, które w dniu dzisiejszym były zatłoczone, mokre, lał deszcz. Po drodze (ok. co 300 km) dwa postoje, których komputer samochodu nie liczy (średnia z samej jazdy). W wielu miejscach ograniczenie do 100 - 120, rzadziej do 80 lub 130, trzy korki w tempie żółwia ale bez zatrzymywania się. Prędkość utrzymywałem tak, by nie przekroczyć przepisów tam gdzie były ograniczenia, tam gdzie po staremu, ile kto ma koni, w granicach 120 (deszcz) do 160 (mniejszy deszcz). Kilka razy było więcej "z górki". Najwyższa zanotowana prędkość na dzisiejszej trasie to 204 km/h (dane z komputera AutoMapy). Jutro następny, krótszy odcinek, ok. 530 km po Austrii i Włoszech. Jak będę miał net to będzie kolejne foto, jeżeli nie, to po powrocie, razem z innymi informacjami o tym, jak zachowała się Alfa. Teraz tylko krótko: wg kompa zostało jeszcze jak widać paliwa na 103 km. Jutro zaleję do pełna i sprawdzę eskazania komputera. Dwa razy sprawdzałem do tej pory i odchyłki można zakwalifikować jako niezauważalne.
Moja dziewiatka zrobiła trase Dungannon-Leżajsk + jazda po PL i z powrotem w ciągu dwóch tygodni nakulałem 7665km średnie spalanie 5.8l z dystrybutora z kompa 5.9-6.1l przy trzech osobach na pokładzie i max załadowanym autem prędkości przelotowe 130-140km/h czasmi szybciej . Szczerze powiedziawszy spalanie miło mnie zaskoczyło. Na baku 66l robiłem lekko 1100km.
Nieźle. U mnie komputer nalicza w drugą stronę - troszkę zaniża ;)
Ja mogę stwierdzić, że na pewno spalanie nie wzrosło ;) 80% mojej jazdy to trasy.
Polska-Chorwacja-Polska, 3200km, spalanie licznikowe 7.1 i tyle samo wyszło z tankowania. Średnia prędkość 106km/h.
No i zauważyłem jedno wypalanie DPF'a :P