Kolego, to był przykład z życia. Podstawowy wyznacznikiem efektywnego hamowania jest :
masa pojadu, droga hamowania dla różnych prędkości i stanu oraz rodzaju nawierzchni oraz stan tarcz, klocków oraz amortyzatorów. Faktem jest, żedługość drogi hamowania zmniejsza się jeśli średnica tarcz hamulcowych jest większa i im większe tarcze, tym hamulce mogą szybciej wyhamować samochód.
Bezwarunkowa wiara w rozmiar tarcz czy ilość tłoków w zacisku jest nie do końca prawdą. Większe tarcze więcej tłoczków to pomaga to w sytuacjach ciągłego szybkiego dohamowywania np. co 15 sekund jazdy w wysokich alpach itd. Natomiast w większości przypadków decydujące są czynniki, które wymieniłem na wstępie. Powstaje też pytanie Czy montując sportowe klocki można poprawić skuteczność hamulców?
Otóż nie, ponieważ wyczynowe klocki hamulcowe nie nadają się do stosowania w ruchu ulicznym. Ich sprawność zależy od nagrzania i utrzxymywania wysokiej termiki, a przy tym błyskawicznie się zużywają. W zwykłym aucie po prostu należy stosować klocki bardzo dobrej jakości, ale seryjne.
A na deser fotki w poniższym linku :
http://forum.samnaprawiam.com/jakie-...zod-vt6289.htm
No ale co ja tam wiem :P