Jeśli masz zwykły seryjny silnik i nie ścigasz się to nie ma to żadnego sensu.
Sens ma to w silniku 1.9 8V, ponieważ ma on inne rozwiązania techniczne, i inną magistralę olejową.
Printable View
Ja jako kobieta nie znam się jakoś bardzo, ale używam poleconego przez mechanika oleju Valvoline i zawsze zamawiam go ze sklepu amjoil.pl. Auto było ostatnio na przeglądzie i silnik wyglada dobrze zatem jestem przekonana, że Pan ze sklepu amjoil zna się na swojej pracy i tak jak mechanik polecil mi dobry produkt ;)
odpowiedź z firmy Motul
Panie Tomaszu,
Według wszelkich dostępnych mi danych producent Pańskiego samochodu wymaga do smarowania silnika oleju klasy Fiat 9.55535-N2 SAE 5W-40.
Produktem w naszej ofercie spełniającym te wymagania jest tylko jeden olej: Motul 8100 X-cess 5W40.
Alfa Romeo, 159 939, 159 2.4 JTDm 20V, 2007-2010
Producent: Alfa - Lancia Industriale S.p.A., Arese - Milano, Italy
Typ napędu: napęd na przednie koła
Pojemność cylindra: 2387 cm³
Moc wyjściowa: 210 WP / 154 kW przy 4000 obr./min.
Silnik 939A9000
Diesel, 4-suwowy, 5 cilinder, Linka, 4 zaworów/cyl, Chłodnica międzystopniowa turbosprężarki, chłodzony cieczą
Moc wyjściowa: 210 WP/154 kW przy 4000 obr./min.
Pojemność 6,4 L.
Zastosuj: Elastyczny (maks.)
Kontrola 3000 km
Wymiana 30000 km/24 mies.
Zalecenia producenta
cały rok Fiat 9.55535-N2 SAE 5W-40
W starszym modelu jest analogicznie taki sam olej:
Alfa Romeo, 159 939, 159 2.4 JTDm 20V, 2005-2007
Producent: Alfa - Lancia Industriale S.p.A., Arese - Milano, Italy
Typ napędu: napęd na przednie koła
Moc wyjściowa: 200 WP / 147 kW przy 4000 obr./min.
Silnik 939A3000
Diesel, 4-suwowy, 5 cilinder, Linka, 4 zaworów/cyl, Chłodnica międzystopniowa turbosprężarki, chłodzony cieczą
Moc wyjściowa: 200 WP/147 kW przy 4000 obr./min.
Pojemność 6,4 L.
Zastosuj: Elastyczny (maks.)
Kontrola 3000 km
Wymiana 30000 km/24 mies.
Zalecenia producenta
cały rok Fiat 9.55535-N2 SAE 5W-40
No to nie pozostaje Ci nic innego jak lać Full Sapsa do auta z DPF i wymieniać zgodnie z instrukcją co 30K km ;)
Przecież Ci tłumaczyłem, ze Selenia nie ma oleju w klasie lepkości 5W40 z niższą zawartością popiołów czyli tak zwane MIDsaps wiec zalecają to co mają w ofercie czyli Selenie WR. Natomiast w 1.9 też kiedyś zalecali full sapsa ale jak wprowadzili Selenie WR P.E. to zmienili zalecenia z normy 9.55535-N2 na normę 9.55535-S1 w tym problem, że do 1.9 można lać Selenie WR P.E. a do 2.4 nie bo jest tylko w lepkości 5W30 więc nie mając mid sapsa 5w40 cały czas Fiat zaleca olej taki jaki mają czyli full saps.
Mam pytanko przymierzam się do wymiany oliwy.ALfa 159 1.9 JTDM 16V po programie i bez ekologi i który wybór jest lepszy
Penrite HPR 5 5w40
czy
Penrite Enviro+ 5w40
Skoro bez ekologi to lepszy full saps chociaż oba to i tak oleje HC, a w tej cenie mozna miec syntetyk.
No to Ci napisałem, jak auto bez eko bierz tego Penrite full saps nie ma sensu brać nisko popiołowego oleju do auta bez DPF'a
Witam Was,
Mam dylemat co do oleju do 1.9 JTDm, 150 z DPF.
Proszę doradźcie mi, który z tych poniższych zalać:
1. Millers Oils EE Longlife C3 5w30
2. Olej MOTUL 8100 X-clean FE 5w30
3. Castrol EDGE 5W30
A Selenie ? Bo była cały czas takim zalewana.
Cenowo mnie stać na Millersa tylko nigdy go nie miałem. Motyla miałem i jestem zadowolony dlatego mam mały dylemat.
Selenia jest w porządku, ale nie wyróżnia się na tle innych firmowych. Spełnia wszelkie normy, mój mechanik do swojego 1.9 leje cały czas ją.
Ja leje MOTUL 8100 X-clean FE 5w30 ponieważ spełnia normę Fiata 9.555.35-S1 i kosztuje przyzwoicie. Nie wiem jak inne oleje, ale przejechałem sporo kilometrów od wymiany i olej ma dalej ładną barwę, nie jest czarny.
Nowa Alfa dziś kupiona. Będę wymieniał olej raczej na Millers na dniach problem jest taki, że na fakturach jakie dostałem jest Selenia 5w40 a chciałbym zalać 5w30 bo wydaje mi się, że taka powinna być. Czy nie będzie problemu jeśli wleje teraz olej 5w30 ?
Tak mają.
CZEŚĆ i czołem wszystkim. Wczoraj kupiłem swoja PIEERWSZĄ Alfe 159 2.4 . Zanim ją dostanę postanowiłem usunąć dpf, zaślepić egr i zwiększyć moc około 230-240km będzie.
Pojawia się teraz pytanie, jaki olej w tym wypadku kupić (perwszy raz w życiu kupiłem diesla). Pewnie 5w40, ale jakiej firmy polecacie do tak skonfigurowanego samochodu?
Druga sprawa to jakiej firmy filtr zakupić?
Jeszcze nie odebrałeś auta a już będziesz chipował? Pojeździj tym trochę zdiagnozuj czy wszystko ok, a dopiero poźniej zabieraj się za modyfikacje. Olej jak auto bedzie bez DPF jakikolwiek dobry Full saps 5W40 z marek polecanych praktycznie co kilka stron w tym temacie.
Obyś Łukaszo7 przez chip nie stracił swojej belli przez uszkodzenie silnika czy skrzyni, nie wiesz w jakim stanie jest jaki faktyczny przebieg jak poprzednio auto eksploatowane, a gość od chip sprawdzi czy można zwiększyc moc, czy poprostu płacosz, a on robi ?
Dużo z diagnostyki przed chipem można wywnioskować
znam stan samochou, znam faktyczny prawdziwy pzebieg, książke serwisową itp. itd. chipowanie nie jest robione u maćka w garażu tylko w profesjonalnym serwisie zajmującym się tym, a spytałem tylko olej ale jak zwkle nie dostaję odpowiedzi bo odpowiedź typu każdy to taka jak żaden
Wiec lukaszko weź Motula! Milerssa lub inny polecany na forum. Poczytaj trochę wstecz temat. A filtry Ufi, Mann, Bosch.
Napisane na Commodore C64..;)
Osobiście polecam Milerssa EE C3 5W30.
Wcześniej jeździłem na Castrolu EDG 5w30. Po wymianie na Milerssa kultura pracy silnika zmieniała się na plus. Silnik pracuje ciszej i zauważyłem, że mniej pali.Załącznik 224917
Oleje wymieniam co 10 tyś km.
Cześć, wczesniej w Alfie była zalana Selenia bodajże 5w30. Teraz zalałem Motul x-clean 8100 fe i wydaje mi sie, ze silnik głośniej chodzi. Miał ktoś podobne odczucia ?
Mam w dobrej cenie shella rimula R6 LME 5w30 tylko nie wiem czy można zalać klasa ACEA E6, E7
Nieeee, to olej do aut dostawczych.
To lekkobieżny, niskopopiołowy olej do samochodów ciężarowych,czyli napędzanych silnikiem diesla.
Możesz lać jak najbardziej.
Sam się nad nim zastanawiałem bo mamy go luzem, kupiony po 13zł brutto,ale że nie mam ekologii, zalałem Shell Ultra 5w/40 trochę lepiej czyści silnik.
No właśnie dlatego sie zastanawiam
Pytanie czy z pewnego źródła te Motule? To dość czesto podrabiana marka.
U mnie na Motulu 8100 X-Clean Alfa pracowała ciszej niz obecnie na Liqui Moly Top Tec 4600. 159 1.9 jtdm 8v.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tego nigdy nie wiadomo ;) Źródło raczej pewne,od wielu lat lałem Motula i kupowałem w tym sklepie.W każdym razie jest jak napisałem.
A powiem Ci taką ciekawostkę którą kiedyś opisałem.Dotyczyła Motula 6100 w Audi 1,6 benzyna(auto szwagra przebieg wtedy ponad 250tys,).Otóż silnik zużywał coś koło litra w jedną stronę (trasa około 1400km)po przejściu z musu na Elfa zużycie spadło chyba czterokrotnie!!! W obie strony spalał mniej niż pół litra ! Audi ma do dziś przebieg ponad 300 tys.
Interesujaca historia z ta diametralna różnica po zmianie oleju [emoji4]. Widziałem niedawno w sklepie tego Lotosa, o którym wspominałeś. Ciekawiło mnie wtedy jak się sprawuje. Może warto pójść w gospodarczy patriotyzm [emoji4]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk