chłopaki sorrka ze nie czytam całego tematu , ale zaraz wychodzę i chciałbym kupić po trasie olej do mojego jtd , powiecie mi który olej najlepiej kupić z tych dostępnych na stacjach i w jakiej proporcji go dolewać .156 1.9JTD 105KM
chłopaki sorrka ze nie czytam całego tematu , ale zaraz wychodzę i chciałbym kupić po trasie olej do mojego jtd , powiecie mi który olej najlepiej kupić z tych dostępnych na stacjach i w jakiej proporcji go dolewać .156 1.9JTD 105KM
Stacja Orlen. Półsyntetyczny olej 2T marki tejże stacji - Orlen
Dolewka 1:50 czyli 250 ml na 50 litrow ropy.
wysłane z telefona niemądre człowieki
Hahaha za szybkie myslenie. Dolewa sie 250 ml na 50 litrow ropy ale stosunek jest 1:200 racja;-) moj blad
wysłane z telefona niemądre człowieki
Ja kontynuje dolewke 2T. Chyba coś się poprawia w pracy silnika ale jeszcze za szybko coś powiedzieć
Wysłane z mojego MT7003 przy użyciu Tapatalka
A czy ktoś zauważył negatywne skutki dolewki oleju ? Opisze całą zastanawiającą mnie sprawę, jakieś 2 miesiące temu padła mi jedna świeca, mechanik wymienił mi tylko tą uszkodzoną na nową ngk pozostałe w aucie to bosch.Jakoś w tym czasie znalazłem ten temat i postanowiłem również dolewać oleju do ropy.Silnik,wydaje mi się bardziej "miękko" pracuje i odczułem poprawę.Ale z drugiej strony na zimnym silniku,przykładowo stał po nocy ciężko miał zapalić... musiałem kilka razy 2-3 podgrzać świece albo długo kręcić żeby załapał i to w dodatnich temperaturach .Na ciepłym problemu nie było wystarczyło dotknąć start i silnik odpalał.Pomyślałem że to wina tego iż została włożona inna świeca niż te w silniku i przykładowo nie równomiernie sie nagrzewają czy coś i przez to ciężko pali.Chciałem już wczoraj zamawiać wszystkie 4 świece nowe ale wpadłem na pomysł żeby dolać świeżej ropy i dodatkowo dodać uszlachetniacza stp który rzekomo zwiększa liczbę cetanową.Pojechałem na inny orlen niż zwykle i tak zrobiłem,dzisiaj rano auto na zimnym silniku odpaliło na dotyk.Jestem teraz ciekawy czy to wina oleju w ropie,czy może różnej gatunkowo ropy na 2 różnych stacjach tego samego sprzedawcy ale w innych miastach,czy to wina tego iż wymieniłem 1 zepsutą świecę a nie wszystkie w dodatku innej marki. Nie wiem ale w najbliższym czasie nie doleje oleju do ropy i zobaczymy czy będzie różnica w zapłonie.
Nie, to wina złego paliwa.
Ostatnio kilku kolegów wlało paliwo na pewnej stacji i samochody zaczęły im działać jakby miały problemy z EGR. Dodatkowo wystąpiły efekty takie jak u ciebie.
Niestety kolego to wina ropy.
Na przełomie stycznia i lutego większość naszego sprzętu budowlanego nie odpaliła, pomimo tego że temperatury oscylowały w granicach -15,-18 stopni. Nie pomogło zalanie dzień wcześniej do pełna Vervy, 10% paliwa ani antydepresanta. W każdym sprzęcie wytrąciła się parafina, a ropa miała kolor mleka. Od razu zatkało separatory i po ptakach. Na stacji Pani pomachała badaniami z laboratorium do -26 i temat się urwał. Dodam że problemy z odpałem miały zarówno roczne koparki jak i stare ciężarówki.
Po prostu taki mamy klimat ;) a tak na serio to mamy na max gówniane paliwa. Podobno na Lotosie ropa jest lepsza ale czy to prawda ......