To dziwne , bo ja zaoszczedzilem tylko 5 jurkow jak wymienilem
Printable View
mnie full kosztowalo tylko 520euro + moja zona driver :D
Ja obdzwoniłem dużo firm i niestety nic, dopiero broker mi załatwił że jedna firma mnie przyjeła :/ Ogólnie to przez to że ja młody i bez żadnych zniżek a auto podciągają pod sportowe :P
- - - Updated - - -
A nie wiecie panowie jak wygląda teraz wymiana prawka ?? Bo jakoś teraz się przepisy zmieniły i teraz nie bardzo wiem jak to wygląda, chyba że macie jakiś link gdzie można gdzieś coś poczytać :P
Już wszystko wiem :D http://www.citizensinformation.ie/en...ng_permit.html
link gdyby ktoś potrzebował :D
Jeszcze tylko muszę się dowiedzieć jak to w PL wygląda jeśli bym chciał wymienić je z powrotem na polskie :P bo słyszałem że się traci date wydania czyli jeżeli masz 10 lat i wymienisz, to wygląda to tak jakbyś dopiero co prawko zrobił nawet jak na polskie wymienisz, a jak wiadomo, przy ubezpiczeniu liczy się jak długo masz prawko :P
A moj kolektor jest juz plastikowy wiec ja chyba problemu nie mam :P
Aktualizacja Listy na Spocik 14 Kwietnia http://www.forum.alfaholicy.org/imag...lies/smile.png
1.Jony88
2.Lukas-Galway X3
3.Czester085
4.Arthm
5.FifthGear6.Mefsito
nie tracisz daty egzaminu ;) bo data wydania prawka to co innego ;) dokument jest odsylany do odpowiedniego organu w Polsce ktory wydal Ci wczesniejsze prawko i tam czeka na Ciebie ;)
teraz prawka irlandzkie beda podobne do polskich :D
Ja zgubiłem to z PL musiałem zaświadczenie wybierać,że mam itd. i tutaj przyjemność kosztowała mnie 50f ale przynajmniej psy juz mnie się nie czepiają podczas kontroli :)
Ja juz dostalem to nowe. Taki twardy plastikowy shit latwy do podrobienia. Jak zwykle irole sie nie wysilili
swoja droga dobrze ze nie mam paska tylko lancuszek rozrzadu :P
- - - Updated - - -
zastanawialem sie nad wymiana ale chyba w mojej sytuacji nie ma sensu ;) dopiero dostalem nowe :P chociaz w krk odradzali mi wyrobienie prawka w pl :/
- - - Updated - - -
PISAL KTOS DO Eilat'a odnosnie spotu??
- - - Updated - - -
moze Czester do Niego podskoczysz? :P
PISAL KTOS DO Eilat'a odnosnie spotu??
- - - Updated - - -
moze Czester do Niego podskoczysz? :P[/QUOTE]
Pisałem do niego
ok ja w razie czego napisalem jeszcze raz ;) odpisal cos???
Myslal juz ktos nad tym w ktorym miejscu sie spotykamy nad tym jeziorem ? Trzeba jakas mape dojazdu zrobic :P
oki doki ;) wiec bedziemy czekac na mapke i ewentualne namiary gps :P
To ja napisze pare slow od siebie.
Jesli prawo jazdy jest wydane w kraju UE to nie ma problemu zeby jedzic na nim w kazdym kraju UE. Ba, nawet mozna miec w kazdym kraju inne prawko. Generalnie to mozesz tego miec i 10 w kieszeni. Przy kontroli drogowej pokazujesz prawko np. Irlandzkie, zabieraja ci je bo piles. Wracasz do Polski i mozesz spokojnie jezdzic na Polskim prawku! Bo straciles uprawnienia do prowadzenia pojazdow na terenie IE ale nie w PL i nie UE ! gdzie masz oddzielny dokument i zaden sad ci tego prawka nie moze zabrac. Wszystko jest zgodne z prawem. Nie ma tez problemu przy ubezpieczaniu samochodu czy kontroli drogowej. Jesli znajdzie sie jakis nadgorliwiec to mozna mu pomachac przed nosem umowa miedzynarodowa UE i tyle w temacie. Garda sie rzuca bo nie bardzo moze dopisac punkty, dlatego ze nie ma jako takiego systemu inf. i wszystko trzeba robic recznie a dok tlumaczyc co zabiera czas i pieniadze.
Sa jeszcze dwie grupy osob:
1. Ci ktorych prawo jazdy jest uznawane umowami miedzynarodowymi ( nie UE ) ale jesli zostaja na wiecej niz 6m-c to musza zdac test. Po zlozeniu odpowiednich dokumentow i pism, takie osoby nie musza czekac 6 m-c od daty wydania tymczasowego prawa jazdy na podejscie do egzaminu. Niestety musza one wyjezdzic obowiazkowe 12 godzin.
2. Osoby ktorych prawo jazdy nie jest uznawane zadnymi umowami miedzynarodowymi w IE np USA czy Canada. Te osoby nie moga sie poruszac samochodem na terenie IE poza samochodami np. HERTZa czy innymi pozyczonymi.
Jesli chodzi i spot to ja sie dostosuje do was oczywscie. Podajcie czas i miejsce, a sie zjawie:)
No to przede mną 450km :p będę musiał troszkę wcześniej wyjechać :D ale spoko :D
Jeżeli wymieniasz prawko to musisz oddać polskie lub załatwić dokument o zgubieniu/kradzieży, z czym wiąże się to iż polskie prawko jest w PL nieważne.
A co do prawka to chce tylko wymienić dla zniżek ubezpieczenia :D Muszę sobie wziąć wolne i to załatwić :P
Nie moge przyznac pelnej racji ;) wyrabiajac prawko irlandzkie tzn wymieniajax trzeba je zdac i jest ono odsylane do kraju wydania... co do jazdy po pijaku itp polecam kodeks karny i odpowiedzialnosc karna obywatela RP poza granicami RP ;) nie bede sypal art ;) co do znizek jest to wewnetrzne prawo ubezpieczalnii ktora ma do tego prawo
Spoko;)
Dlatego ja jestem za tym zeby niczego nie wymieniac tylko wyrobic nowe prawko i miec dwa dok. w kieszeni. Mialem kiedys kursanta ktory mial prawo jazdy w 4 krajach i robil sobie Irlandzkie bo ma takie 'hobby';)
Nie kazda jazda i kolizja po pijaku podchodzi pod kodeks karny. Generalnie chodzilo mi o to ze w razie odebrania prawa jazdy nie skutkuje to cofnieciem uprawnien w innym panstwie. Zeby to bylo mozliwe musialby byc centralny system europejski informacji o wykroczeniach w ruchu drogowym;) Na chwile obecna takie informacje wydaje sie na prosbe. We wniosku na prawo jazdy w IE wystarczy tylko podpisac oswiadczenie ze nie jest sie zdyskwalifikowanym w innym kraju.
Oczywscie w nie promuje tutaj pijanstwa za kierownica, chcialem tylko zwrocic uwage na to jak wiele osob sobie obchodzi prawo w razie problemow.
Ja nigdy nie musialem wymieniac prawa jazdy, zawsze dostawalem znizki, garda tylko cos tam raz marudzila ale to olalem. Mialem tez na podstawie PL prawa jazdy wydane kwalifikacje RSA do prowadzenia lekcji w IE.
No to sie rozpisalem;) hahah pewnie i tak nikt tego nie przeczyta;)
[QUOTE=Mefsito;1146915]No to przede mną 450km :p będę musiał troszkę wcześniej wyjechać :D ale spoko :D
Dasz rade :)
Jak taxu nie bedziesz mial fizycznie a juz wykupisz to nie ma sie czego bac;) teraz maja straszne opoznienia przez nowe prawka...nawet 4 tyg
Łooo 4 tyg :/ jeśli to tyle będzie trwało to lipa z wyjazdu bo bez prawka nie załatwie ubezpieczenia
Tyle czeka sie w dublinie na tax... na prawko moja Zona czekala 3dni
Aha :D to spoko :D myślałem że na prawko trzeba czekać 4 tyg :P (ale ulga) :D
"irlandczycy" ze tak powiem
Moja Kobieta jest w irlandii i potrzebuje jakiegoś internetu cos typu play u nas
i najlepiej zeby nie było zadnych umów itp....
pomoże ktoś w temacie? chodzi i udzielenie szczegółowych informacji :)
będę bardzo wdzięczny!
Ja mam internet 3G w http://www.three.ie i tam jest chyba najtaniej i najlepiej. Tylko ze ja mam na umowe. Generalnie odwiedz sobie strony http://www.three.ie - www.o2.ie - vofadone.ie - meteor.ie. Wg mnie najlepiej dziala w three i w o2 a jak to wyglada na karte to nie wiem, ja mam na umowe.
Swoja droga to poszukuje zaciskow na tyl do AR166, wydaje mi sie ze w 156 byly takie same z tylu ? Ma ktos moze w bardzo dobrym stanie uzywane ?
szacun kolego!!! na zlocie masz u mnie kawe!!:)
jutro umyje belle i podjade do Roberta (eliat1),...... i lup w czaszke za brak odpowiedzi;);):P!
ha, w wtorek ide podsteplowac 9 miechow brak taxu (off road:P) !
a ze smutnych wiadomosci,,,,,
zaswiecila mi sie czerwona kontrolka hamulca,,,,ciekawe co znaczy,jeszcze bella hamuje:)
nie lubie sobie zawracac glowy przyszlymi problemami,:P:P:P:P:P:P
tak ostatnio cos mi sie robi laciaty podjazd!
fiftgear
tez ogladalem te lampy LLL, kupujesz??? trzeba je wyslac,moze masz komplet na wymianke??
cos co mie rozbawilo--
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławiony między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment.
Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
Paweł, nie każe Ci się kłaść pod auto, skoro nie lubisz tego sportu, ale chociaż zobacz, czy nie masz płynu poniżej min. bo te "przyszłe kłopoty" mogą się ujawnić przy 120km/h
BTW Wierszyk fajny :D