-
kolego klapy musisz wywalic w kazdym 1.9 16V i raczej w 2.4 tez.Zacieraja sie,a w poliftowych kolektorach urywaja i sa zasysane do cylindrow i robia masakre w silniku.Ja mam usuniete i nie mam zmartwien.EGR mozesz czesciowo zaslepic specjalna do tego celu blaszka ktora zaleca nawet ASO albo zaslepic calkowicie i usunac programowo.
no najlepsze jest 2.0 i tyle ale kazdy swoje chwali nie wiesz jak jest.Dla mnie najlepsze jest 1.9 16V
-
Wszystko w moim wątku, przeczytaj sobie skan kartki z Cinsoftu, EGR i klapki to pakiet startowy, ja jeszcze wywaliłem DPFa dodatkowo, tez warto.
-
2.4 chipuje sie bezpiecznie do 250 koni. Sprzseglo i dwumas wytrzymuja 250 koni i 500 nM. W 2.4 sprzegla i dwumasy sa sporo mocniejsze od 1.9 i wytrzymuja po 200 tys km. W 1.9 po 150 tys km trzeba spodziewac sie wymiany tych czesci. Jak ja kupowalem swoja pierwsa alfe to kazdy mi odradzal. Oczywiscie nikt z odradzaczy nie jezdzil nigdy alfa ale kazdy z nich byl "specjalista" od tych samochodow.
Moje podejscie do kupna alfy bylo takie: nawet jak bedzie sie psuc to przynajmniej spelnie swoje marzenia. I wiesz co - wcale sie tak bardzo nie psula, nie bardziej niz inne auta ktorymi jezdzilem. Jak jazda samochodem sprawia Ci przyjemnosc i nie traktujesz samochodu jako wozidla z punktu A do punktu B to spelniaj swoje motoryzacyjne marzenia. Jak nie teraz to kiedy?
-
ja juz mam trzecią alfę. Najpierw z przypadku 166 2.4 jtd następnie 159 1.9 jtdm już z premedytacją a 159 2.4 jtdm z premedytacją i pełną świadomością. Juz bym nie zamienił podobnie jak murgal z 5 na 4 cylindry. Po przesiadce ze 166 2.4 na 1.9 w 159 byłem mocno zawiedziony. 2.4 to jest gitara. ewentualnie 2.0. w 159 tym silnikiem nie jeździłem ale miałem przyjemność prowadzić fiata freemonta z 2.0 4x4 i bardzo sprawnie przesuwa tą budę do przodu.
takze ja bym szukał 2.4 albo 2.0. Kwestia funduszy jakie chcesz przeznaczyć.
-
chyba przy 150 tysiacach ale skreconych z 250 sie te sprzegla tak sypia.Jakos nikt nie pisze zeby mu sprzeglo w 1.9 sie posypalo przy ok.150 tys. chyba ze robil chipa(w tych przypadkach bardzo czesto sprzegla zaczynaly sie slizgac w niedlugim czasie po zmianie programu).2.4 faktycznie jest sprzeglo mocniejsze ale z tego co czytalem chlopaki nie podciagali wiecej niz 20-30 KM i niutona tez nie robili chyba bardzo pod 500 nM tylko nieco mniej.Wedlug mnie kazda modyfikacja nie dziala na plus dla podzespolow czyli sprzegla i dwumasy ale sa przeciwnicy i zwolennicy.Ja naleze do tych pierwszych, a jak ktos chce to dlaczego nie ale niech sie liczy, ze sprzeglo posypie sie szybciej i bedzie trzeba wymieniac caly zestaw.Ja tez jak kupowalem to mi odradzali, a jak juz kupilem to sie zachwycali jaka piekna.Ja tez mam takie podejscie - trzeba spelniac swoje marzenia, a moim bylo miec 9 ( koncem 2010 r od pierwszego spojrzenia sie zakochalem hahahaha), sprzedalem peugeota 307(ktory tez sie mial strasznie sypac, a przez 7 lat wymienilem tylko czujnik biegu wstecznego) i kupilem Ale
-
U mnie jest 500 niuta, narazie przelatane lekko ponad 10 tys, na liczniku 103 tys, sprzęgło fabryczne (wymiane w ramach gwarancji był cały zestaw przy 5 tys przebiegu, i wszystko z układem ok :)
-
murgal pewny jestes, ze masz 103 tys??Ty masz 2006 r tak??
-
grudzień 06, tak, pewny, między innymi dla tego:
http://i.imgur.com/vTS2Obz.jpg
Dodatkowo potwierdzone przez Cinka, aso, niezelażne serwisy.
I kilka innych papierków dociągniętych do '14r. Także czego jak czego, ale przebiegu mogę być pewny :D
Mimo że to alfa, to za przebieg dałbym sobie rękę uciąć :D
Abstrachując od mojego auta, można zawsze kupić 2.4 kiedy ktoś już ten dwumas wymienił, i problem z głowy :P Pamiętajmy że w 1.9 jest ta cudowna skrzynia M32. Chyba ze chcesz automat. Ja na Twoim miejscu celowałbym jednak w 2.0, po chipie itd fajne autko.
-
no jest ta nieszczesna skrzynia i jak sie posypie to jakies 2 tysiaki jeszcze trzeba wylozyc na to.Skad Ty masz ten wydruk po Polskiemu jak auto jest od Żabojadow??Wydrukowali Ci w PL ASO??
-
Tak w polskim aso, przed kupnem auto do nich wywędrowało.
No to widzisz, wyjdzie skrzynia, i masz wyrównaną cene dwumasu do 2.4 :P