Poczytaj i odpowiedz sobie na pytanie czy przebieg jaki masz kwalifikuje silnik do zmiany oleju na inny
http://antymoto.com/przebieg-nie-str...jak-go-maluja/
Printable View
Poczytaj i odpowiedz sobie na pytanie czy przebieg jaki masz kwalifikuje silnik do zmiany oleju na inny
http://antymoto.com/przebieg-nie-str...jak-go-maluja/
Mobil 1 5W50 - do 2,5V6 ja od >90 tys km, poprzednik ponoć cały czs czyli też 90tys. I jest bardzo ok.
Liquy Moly 5W40 HiTech- od ok 50tys do 3,2 - jeżdżona delikatniej, też bardzo ok. A ostatnia wymiana na Eni/Agip Eurosports 5W50 bo tanio był choć wg analizay gorszy od powyższych to do jej stylu użytkowania wydaje się że ok i aż nadto. Ale w tym silniku na jakiekolwiek wnioski za wcześnie.
Ja bym w w/ przypadku płukankę porządną zrobił i jakiś syntetyk/prawie syntetyk 5W40 - 5W50 nalał i na pewno będzie dobrze silniklowi olejowo.
ris jeśli jedyną Twoją wiedzę dot. olejów czerpiesz z wywodów mniej lub bardziej obeznanego kolegi z forum Audi, to proponuję żebyś jednak nie doradzał tu nikomu olejów.
Po co wkleiłeś jakieś mamrotanie o Millers'ie, gdy w ogóle tu o nim mowy nie było ?
Akurat to pod ręką miałeś na ctr+c -> ctr+v ?
I znowu kulą w płot.
Poczytaj kolego co to jest Amsoil Premium 10W40, jaką ma bazę olejową, ile i jakich dodatków i potem porównaj parametry z tym Twoim "złotym" Motulem - nieźle się zdziwisz ;)
No ale skoro żyjesz w świecie, gdzie 5W40 to syntetyk a 10W40 to półsyntetyk ... ;)
Jaki olej do polifta 166 2.4jtdm 20v? Obecnie shell helix 5w40
Jak wymieniany co 10 000 km to może i zostać Helix :top:
Coś wyżej: Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40 lub Amsoil DEO 5W40.
Czy ten może zostać jeśli lubię sobie pojeździć dość dynamicznie? Czyli prędkości rzędu 200kmh osiągane często
?
No lepsze podałem Ci powyżej. Ale Helix jeśli jest oryginalny to z półki "ekonomicznej" jest jedną z lepszych propozycji.
Dla Ciebie mamrotanie dla mnie opinia. Wkleiłem o Millers'ie bo to Twój ulubiony olej, taki "super" a nie takie "dziadostwo" jak mój Motul. No cóż test np. Subaru to również jakieś mamrotanie, mniej lub bardziej obeznanego kolegi. Ja w życiu nie wleję takiego oleju i kropka ale każdy może wlać co chce - prawo wyboru.
No cóż ten Twój olej jest do wypracownych silników, cieżarówek , kamperów, łodzi, samochodów ciągnących przyczepy itd.
(tak napisali w specyfikacji amerykańskiej )
Napchany dodatkami przeciwzużyciowmi - dialkiloditiofosforan cynku (ZDDP), który zawiera elementy cynku i fosforu.
Tylko czy 240 tysięcy to jest zużyty i przechodzony silnik? O zużyciu silnika decyduje po pierwsze to czy silnik spala olej czy są nieszczelności, głośna praca itp. Jeśli nie ma objawów zużycia jaki zatem sens ma nalewanie gęstrzego oleju ? Przyjmując tą filozofię to może 15W ?
Dobra bo ręce opadają ... trochę już takich znaffcuff przerobiłem :)
Millers moim ulubionym olejem ... brawo, chyba mnie z kimś pomyliłeś :)
Ja w każdym razie odpadam. Motul the best :top: