-
Sprawdzę więc overboosta i podciśnienia u siebie. Jeżeli to nie pomoże, EGR do podmiany i zobaczymy co dalej :P Kolego Revol84 sprawdź jeszcze u siebie przewody turbo - intercooler - filtr powietrza, bo jeżeli kopci, mogą być nieszczelności na przewodach od turbiny.
-
pod przepustnicą jest taki mały wężyk podobny do tego przy overbooście u mnie się odpiął po wpięciu brak zmułki.
-
Słuchajcie, a jak powinna działać sztanga gruszki zmiennej geometrii zaraz po odpaleniu samochodu ? U mnie po przekręceniu kluczyka na zapłon delikatnie idzie na dół, a po odpaleniu ciągnie w dół, ale bardzo leniwie. Nie powinien być ten ruch zdecydowany i energiczny ?
-
Ja już nie wiem, co to może być. Wymieniłem dzisiaj zawór overboost na nowy, wszystkie przewody podciśnieniowe i dalej to samo :/ Zmienna geometria działa prawidłowo. Odczyt z przepływu powietrza różni się między żądanym, a zmierzonym o jakieś 100, ale się waha. Doładowanie turbiny po nadepnięciu żądane 1600 bar, a u mnie 1100. Ale nic się nie dzieje z turbiną, nie kopci, ładnie gwiżdże :/ Czujnik ciśnienia doładowania czyszczony. Na drugim biegu delikatna zmułka, a im wyższy bieg, tym gorzej, na autostradzie od 140 do góry prawie w ogóle nie ma reakcji na gaz, a muli go jeszcze bardziej. Pomysły mi się skończyły już.
-
Jeszcze raz dla prób odpiąłem przepływomierz, który kupiłem jako używany (ale sprzedawca zapewniał, że jest 100% sprawny) i auto nie do poznania - idzie o niebo lepiej - żywiej reaguje na gaz, ale zostawia chmurkę za sobą, ( z podpiętą nie kopci, ale to raczej wina zwiększonej dawki paliwa na skutek odpiętej przepływki) także chyba jednak to jest przyczyną. Nauczyło mnie to, że czasami lepiej trochę dołożyć, kupić nowy oryginał, niż walczyć z używkami. Jeżeli jest różnica po odpięciu na lepsze, to czy to na bank przepływka ? :)
-
No sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie
Wysłane z mojego HTC One
-
A przy wymianie trzeba go w jakiś sposób programować ? Tzn. odłączać akumulator, czy komputerowo ? Albo tylko podłączam i działa ? :)
-
Po prostu wykrecasz z dolotu stary, wcześniej odpinasz wtyczkę wkrecasz Nowy i wpinasz wtyczkę i działa :P
Tyle czarow. Tylko zainwestuj w ori najlepiej :)
Wysłane z mojego HTC One
-
Tak chcę właśnie zrobić. Oryginalny Bosch ;) Lepiej dać trochę więcej i mieć spokój :) A te ze sklepów na alledrogo oryginalne brać pod uwagę, czy raczej gdzieś w serwisach szukać ? :)
-
Paweł 166, czy na tym uszkodzonym przepływomierzu miałeś tak, że jak dałeś gazu na wolnych obrotach i puściłeś to obroty Ci wolniej spadały w dół ?