-
No to wychodzi na to, że nadal jest problem i wracamy do punktu wyjścia.
A te chwile dobrej pracy to były przed podłączeniem inst. lpg?
Bo jeśli potem podłączyłeś lpg i zaczęły się kłopoty to by wychodziló, że lpg jest winne.
A jak już zapali to jedzie dobrze, czy ma tendencje do gaśnięcia?
Dzięki za te przekaźniki - kiedyś nawet tam zaglądałem, ale jakoś pobieżnie i nie zauważyłem, muszę spróbować jeszcze raz ale dokładnie.
-
Instalacja LPG jest fabryczna, sam jej nie zakładałem i jest od samego początku od kąd mam Alfinkę. Nie gaśnie, jak już zapali to chula miodzik. Problem jest tylko z pierwszym odpaleniem silnika po nocy lub kilkugodzinnym staniu.
Mam pytanko: za co są odpowiedzialne przekaźniki z tyłu skrzynki bezpieczników.
-
No właśnie mi się wydaje, że gdzieś w okolicy bezpieczników muszą być jakieś przekaźniki, bo jak włączam ogrzewanie szyby to stamtąd słyszę tykanie.
Tam nad schowkiem to raczej są przekaźniki od wyposażenia dodatkowego, jeśli dobrze pamiętam z instrukcji.
Chyba jak nie będziesz wyjmował po kolei, sprawdzając co przestaje działać to się nie dowiesz.
-
Z eLearn wynika, że przekaźnik J10 jest odpowiedzialny za zasilanie wtryskiwaczy, uzwojenia cewek zapłonowych, elektrozaworu Par Paliwa. Jutro założę nowe siedziska przekaźników przed akumulatorem przy okazji odchamiając wszystkie złącza przewodów.
-
2 załącznik(i)
Prawdopodobnie broją przekaźniki: oto jeden z nich :(
Załącznik 118110 Załącznik 118111
Przekaźnik spierdolamento to nie ulega wątpliwości, ale wciąż pewny nie jestem czy to jest główna ustarka.
- - - Updated - - -
Wbrew pozorom niestety przekaźniki nie są usterką. Ręce opadają.
-
I co teraz zamierzasz, bo już wszystko sprawdzone i wymienione, a palić nie chce?
A cuda to raczej tylko w biblii, więc coś jednak mu dolega.
-
Zapala z oporem. Jak już zapali to pracuje normalnie. Sekundę po pierwszym odpaleniu wyłączam silnik i zapala już od strzału :/
-
A odłączałeś całkowicie instalację lpg i jeździłeś tylko na pb dla sprawdzenia?
Może ona coś rozrabia i ma jakiś wpływ na sterownik silnika przy pierwszym odpaleniu.
-
Nie sądzę. Przed pierwszym uruchomieniem silnika, instalacji LPG nie miałem wlutowanej w instalację Alfy i było to samo. Zresztą mam narzędzie diagnostyczne LPG Vialle i 0 błędów czy konfliktów. Będę jeszcze nad tym myślał, nigdy nie poddaję się bez walki :) Odpocznę od tematu ponieważ będę zakładał podłokietnik kierowcy to może w między czasie wpadnie jakiś pomysł do głowy ;)
-
Dzisiaj z rana odpaliłem z wielkim problem jak zawsze i postanowiłem wykręcić świece - wszystkie były mokre :/
Naszło mnie aby wyczyścić cewki zapłonowe. Zdjąłem końcówki z cewek i wszystko dokładnie wyczyściłem, było troszkę nalotu. Po 3 godzinach odpaliłem alfe i zapaliła na dotyk choć lekko się zaksztusiła, ale nie zgasła.