Za komuny to były chyba "schody Europy" ;) U mnie też coś stuka czasem z tyłu, z prawej strony. W dwóch serwisach sprawdzali i stwierdzili, że zawieszenie jest w porządku. Słyszałem też coś o luzie na zacisku, jak to sprawdzić?
Printable View
Dzisiaj podczas wystepowania buczenia zatrzymalem sie, wrzucilem P i rekami ruszalem kolem prawy przod. Dzwiek pojawia sie i znika. Czy mozna sugerowac sie tym i isc w lozysko podpory polosi?
A przeguby wewnętrzne?
Czy udało Ci się znaleźć przyczynę tego dźwięku?
Obecnie zmagam się z podobnym problemem, Twoje doświadczenia mogą się przydać.
Niestety nie i dałem sobie na razie z tym spokój... Byłem w serwisie i Panowie w Gdyni mnie kompletnie zlekceważyli mówiąc że jak wymienie opony (bo były już kiepskie) to mam się zgłosić bo być może to opony. 2 tygodnie temu wymieniłem opony już na zimowe i niestety to samo. Wg mnie mogą to być dwie rzeczy:
- skrzynia biegów - zauważyłem że na zimnym silniku czasami słabo wchodzi mi 4 i 6. Może to łożyska... Na przegląd skrzyni wybieram się po nowym roku;
- pompa wspomagania - wydaje mi się że dźwięk nasila się jak np. kręcę kierownicą w miejscu;
Jak uda się Ci kolego ustalić co to może być to pisz :) ja w tym roku włożyłem w alfę już ponad 6 tys. zł w części i nie zamierzam już wymieniać wszystkiego metodą prób i błędów jak proponuje większość warsztatów.
Wspominałeś, że dźwięk jest słyszalny powyżej 30km/h, co masz na myśli "jak kręcę kierownicą w miejscu"?
W moim przypadku dźwięk jest także z lewej strony powyżej prędkości ok. 30km/h, jest niezależny od obrotów silnika, niezależny od biegu, nawet "na luzie" go słyszę powyżej wspomnianej prędkości. Dźwięk jest wyraźnie metaliczny. Po konsultacjach z osobami, które znają się na motoryzacji stawiam na coś w układzie napędowym.
Jutro będę u mechanika to będziemy nasłuchiwać. Dam znać.